Coselgi Mojo hoortoestelfamilie breidt uit

29 maart 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Hoortoestelfabrikant Coselgi breidt haar Mojo hoortoestelfamilie uit met maar liefst 7 nieuwe modellen. Coselgi introduceerde afgelopen jaar het zeer kleine oplaadbare hoortoestel de Mojo mRIC R D. Dit toestel werd mede door de fijne geluidskwaliteit en oplaadbaarheid goed ontvangen in de markt. Met drie van de achter-het-oor gedragen hoortoestellen uit de nieuwe Coselgie Mojo serie is het mogelijk audio direct vanaf de smartphone of tablet naar de hoortoestellen over te sturen. De gehele Coselgi Mojo hoortoestelfamilie is opgenomen in de hoortoestellendatabase. Dat betekent dat de zorgverzekeraar de toestellen vergoedt. Coselgi maakt onderdeel uit van WS Audiology. Hieronder vallen ook de bekende merken Widex en Signia onder.

Coselgi breidt hoortoestelfamilie uit

Nieuwe Coselgi Mojo modellen

Coselgi breidt de Mojo hoortoestelfamilie deze maand flink uit. De fabrikant doet dit met verschillende modellen: kleine hoortoestellen die (volledig) in de gehoorgang verdwijnen, kleine achter het oor gedragen hoortoestellen waarbij de luidspreker in het oor bevindt, en ook met krachtige (power) hoortoestellen. Bij de sterkere toestellen komt het geluid via een slangetje en oorstukje in het oor terecht.

coselgie hoortoestellen familie uitgebreid
De nieuwe Coselgi hoortoestelfamilie. Alle toestellen vallen binnen de vergoede zorg

Naast het luidspreker-in-het-oor model dat de fabrikant eerder als oplaadbare versie introduceerde, is er nu ook een type met een gewone batterij (312 en 13). Het oplaadbare model met lithium-ion batterij werd goed ontvangen in de markt. Slechthorenden waarderen het Coselgi toestel om haar goede geluidskwaliteit. Niet zo vreemd natuurlijk voor een toestel dat uit de koker van het moederbedrijf komt dat ook Widex levert.

Oplaadbaar Coselgi hoortoestel. Het toestel kan via de app aangepast worden (hard/zachter, programmawiseelen). Audio van de smartphone kan direct overgestuurd worden naar de hoortoestellen.

Audio en telefoongesprekken streamen

Met de drie D-modellen (oplaadbare mRIC R D, RIC 312 D en de BTE 13 D) is het oversturen van muziek, audio en telefoongesprekken naar de hoortoestellen mogelijk. Dat kan met Apple-apparatuur (IOS) en met Android-apparatuur (tablets en smartphones). Android-apparatuur moet dan wel over ASHA protocol beschikken. Met het allerkleinste achter-het-oor gedragen toestel de Coselgi Mojo RIC 10 is streaming alleen mogelijk met de DEX accessoires.

Binnen de vergoede zorg

Afhankelijk van hoe geavanceerd de toegepaste techniek is, vallen de toestellen uit Coselgi Mojo hoortoestellenfamilie in categorie 3, 4 of 5. De gehele Coselgi Mojo serie valt zo binnen de vergoede zorg. Dat betekent dat uw zorgverzekeraar deze toestellen vergoed als u én in aanmerking komt voor een hoortoestel én volgens het hoorprotocol valt binnen een van deze drie categorieën. Bij de aanschaf van hoortoestellen is er wel sprake van een verplichte eigen bijdrage en de gemaakte kosten voor hoortoestellen vallen ook onder het eigen risico. Bij de oplaadbare hoortoestellen zal de prijs van de oplader er bijkomen.

Coselgi Mojo analyseert omgeving

Natuurlijk zijn de Coselgi Mojo toestellen goed in staat de omgeving in kaart te brengen. De toestellen analyseren de omgeving en selecteren automatisch het programma dat daarbij past. De toestellen beschikken onder meer over automatische directionaliteit, lawaaionderdrukking en frequentietranspositie. Hoe hoger de categorie waarin het toestel valt, hoe geavanceerder de toegepaste technieken zijn. Voor mensen met tinnitus is er het Zen-programma. Hiermee creëert het hoortoestel ontspannende achtergrondgeluiden.

Zelf regelen via App

De drager kan via de Coselgi Mojo App de hoortoestellen die over zogeheten direct streaming beschikken (D-versies), aanpassen aan zijn/haar individuele wensen. De drager kan via de app het volume aanpassen en van programma wisselen. De overdracht van zowel audiosignalen en telefoongesprekken als ook het bijstellen van de toestellen, verloopt via bluetooth. Als de drager de instellingen via de app op zijn smartphone zo nu en dan zelf aanpast, onthoudt het toestel dat. Het is dan als persoonlijk programma op te slaan. De audicien kan op grond van het gebruik het toestel ook zo verder fijn-aanpassen. De Coselgi Mojo app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store.

Voor de andere hoortoestellen, die niet beschikken over bluetooth, is er ook een app beschikbaar. Dit is de ToneLink app. Via een zacht akoestisch signaal dat de telefoon genereert, krijgt het hoortoestel instructies om de instelling te wijzigen. Ook deze is te downloaden in de App Store en de Google Play Store.

Telefoneren en naar de tv luisteren met hoortoestellen

Telefoneren en luisteren naar audio afkomstig van smartphones, tablets, smart speakers en tv’s zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. De Coselgi Mojo hoortoestellen die beschikken over Bluetooth (D-versie) kunnen daarvoor verbinding maken met apparaten met IOS (Apple) en met Android-apparatuur. Voor de verbinding met Android-apparatuur (smartphone of tablet) moet deze wel de beschikking hebben over het ASHA protocol.

Coselgi accessoires streaming telefoneren tv afstandsbediening

Accessoires voor Coselgi Mojo hoortoestelfamilie

Voor Coselgi Mojo hoortoestellen zijn verschillende accessoires verkrijgbaar. Voor het tv kijken zijn er twee kastjes beschikbaar (TV-PLAY en TV DEX). Deze zijn op de tv of hifi aan te sluiten. De TV PLAY maakt voor de draadloze overdracht naar de hoortoestellen gebruik van bluetooth. De D-versies van de Coselgi Mojo hoortoestellen kunnen met de TV PLAY samenwerken. De TV DEX is een optie voor de overige Mojo hoortoestellen. 
De afgebeelde DEX-accessoires zijn met alle hoortoestellen uit de Mojo familie te gebruiken met uitzondering van de CIC M.
Omdat het aantal Android smartphones dat gebruik maakt van het ASHA protocol nog steeds beperkt is, biedt Coselgi de COM-DEX aan. Dit accessoire is als tussenstation te gebruiken tussen de smartphone en de hoortoestellen, zodat draadloos bellen ook met alle andere Android smartphones mogelijk is.

Kijk voor meer informatie op de website van Coselgi

Reacties (2)
  1. Ik ben benieuwd wat nou het verschil maakt tussen cosegli en widex. Welke toeters en bellen biedt Widex wat cosegli niet biedt.

    Want het feit dat het ene model wel wordt vergoed en de andere niet, betekent dat er een enorm prijsverschil moet zijn tussen de 2 modellen. Ik vraag me af waar dat verschil vandaan komt.

    • De eigenschappen van de Widex hoortoestellen zijn geavanceerder dan die in de Coselgi hoortoestellen. De voordelen zullen zich vooral voordoen in uitdagende luistersituaties met veel achtergrondlawaai of een slechte akoestiek. De werking van eigenschappen zoals lawaaionderdrukking, richtinggevoelligheid en windruisonderdrukking is minder of sommige eigenschappen zijn helemaal niet aanwezig. Of hoortoestellen uit de private markt zoals de Widex hoortoestellen voor u meerwaarde hebben, zal afhankelijk zijn van uw gehoorverlies maar ook van de situaties en de akoestiek waar u de toestellen in gebruikt. Uittesten is de beste manier om dat te weten te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe hoortoestellen binnen Starkey Signature serie: Discreet, Slim en met Gunstige prijs

5 november 2024 | Deze maand breidt Starkey de discrete te dragen Signature hoortoestelserie uit. De nieuwe 16 en [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – november en december 2024 – Schrijf in!

4 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Acrylatenallergie door gelnagels kan later problemen geven bij hoorzorg

30 oktober 2024 | Het toenemend gebruik van gelnagels zorgt voor een groeiend aantal mensen met een voor acrylatenallergie. [...]

Onderzoek naar Lenire tinnitusapparaat laat positieve resultaten zien, maar kritiek op onderzoeksopzet blijft

25 oktober 2024 | In augustus verscheen in het tijdschrift Nature Communications de onderzoeksresultaten van het derde onderzoek naar [...]