Coronavirus SARS-CoV-2 kan oor infecteren

3 november 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Onderzoek van het MIT en van het Massachusetts Eye and Ear instituut laat zien dat het coronavirus het oor kan infecteren en zo slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid kan veroorzaken. De onderzoekers komen met bewijs dat het coronavirus cellen van het binnenoor kan infecteren, waaronder de haarcellen in het slakkenhuis. Deze haarcellen zijn essentieel voor zowel een goed hoorvermogen als voor een goed evenwicht. Al is onbekend hoeveel patiënten die de Covid-19 ziekte doormaakten problemen met hun gehoor en evenwicht krijgen, toch vinden de onderzoekers dat hun bevindingen de noodzaak laten zien om daar alert op te zijn.

coronavirus SARS Cov-2 kan oor infecteren tinnitus, slechthorendheid evenwichtsproblemen
Nieuw onderzoek van het MIT en het Massachusetts Eye and Ear instituut levert bewijs dat het coronavirus SARS-CoV-2 cellen van het binnenoor kunnen infecteren.
Credits foto: Christine Daniloff, MIT

Cellulair model en binnenoorweefsel

De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek zowel een nieuw cellulairmodel van het menselijk binnenoor dat zij eerder ontwikkelden, als ook weefsel uit het binnenoor zelf. Dat weefsel is moeilijk te verkrijgen en slechts beperkt beschikbaar. Dat stond eerder onderzoek naar de effecten op het gehoor van de ziekte COVID-19 die veroorzaakt wordt door het coranavirus SARS-CoV-2 en andere virussen die slechthorendheid kunnen veroorzaken, in de weg.

Modellen om infecties menselijk oor te voorspellen

Reeds voordat de coronapandemie begon, waren de onderzoekers een project gestart om cellulaire modellen te ontwikkelen om zo infecties van het menselijk oor te kunnen bestuderen. Virussen zoals het cytomegalovirus, het bofvirus en ook hepatitis virussen kunnen doofheid veroorzaken. Hoe de virussen dat doen werd nog niet goed begrepen. Begin 2020 toen het SARS-CoV-2 zijn opwachting maakte, zagen de onderzoekers patiënten die positief getest waren op dit coronavirus en die last hadden van slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid. Volgens onderzoekster Stankovic van het Massachusetts Eye and Ear instituut was het indertijd onduidelijk of dit verband hield met het virus of dat het met toeval te maken had. Immers slechthorendheid en tinnitus komen vaak voor.

Onderzoek infectie oor door coronavirus SARS-Cov-2

Voor Stankovic en haar collega Gehrke was dat een reden om het model te gebruiken waar zij aan al aan werkten om nu de infecties met SARS-CoV-2 te onderzoeken. De onderzoekers ontwikkelden hun cellulair model door menselijk huidcellen te nemen en deze om te zetten in zogeheten geïnduceerde pluripotente stamcellen. Daarmee waren ze in staat om deze cellen te stimuleren zodat ze leken op verschillende type cellen zoals die te vinden zijn in het binnenoor: haarcellen, steuncellen, zenuwen en Schwann-cellen. De onderzoekers waren in staat de cellen te laten groeien. Daarnaast was het mogelijk voor de onderzoekers om weefsel te verkrijgen vanuit het binnenoor. Daar is moeilijk aan te komen. Dat verkregen zij van patiënten die een operatie moesten ondergaan omdat ze ernstige aanvallen van duizeligheid hadden of een tumor hadden die slechthorendheid en duizeligheid veroorzaakte.

Proteïnen laten SARS-Cov-2 virus binnen

In zowel het weefsel van het menselijk oor als in de stamcellen, vonden de onderzoekers bepaalde type cellen (haarcellen en Schwanncellen) die de proteïnen lieten zien die nodig zijn om het SARS-Cov-2 virus de cellen binnen te laten gaan. Deze cellen bevatten de ACE2 receptor, die gevonden wordt op celoppervlakken, en twee enzymen die ‘furin’ en ‘transmembrane protease serine 2’ genoemd worden. Deze helpen het virus samen te laten smelten met de gastcel.

SARS-Cov-2 coronavirus kan oor infecteren

Vervolgens toonden de onderzoekers aan dat het SARS-CoV-2 coronavirus het oor kan infecteren. In het bijzonder de haarcellen in het binnenoor en de Schwann-cellen, zij het in mindere mate. Ze vonden dat andere celtypen in hun modellen niet vatbaar waren voor een SARS-CoV-2 infectie.

Beperking onderzoek

De menselijke haarcellen die de onderzoekers bestudeerden waren vestibulaire haarcellen die betrokken zijn bij het registeren van hoofdbewegingen en het houden van evenwicht. Haarcellen in het slakkenhuis zijn veel moeilijker te verkrijgen of in een cellulair model te genereren. Dat is een beperking van het onderzoek. Echter de onderzoekers hebben laten zien dat ook cochleaire haarcellen van muizen ook proteïnes bevatten die het SARS-Cov-2 virus naar binnen laten.

Oor gerelateerde symptomen na infectie

Het patroon van infectie dat de onderzoekers vonden in hun weefselmonsters bleken overeen te komen met de symptomen die zij in een groep van 10 COVID-19 patiënten observeerden die oor gerelateerde symptomen hadden na hun infectie. Negen van deze patiënten hadden tinnitusklachten en zes hadden last van duizeligheid. Allen hadden milde tot ernstige slechthorendheid.

OAE-metingen

Schade aan cochleaire haarcellen die slechthorendheid kan veroorzaken wordt meestal vastgesteld door zogeheten metingen die gebruik maken van otoakoestische emissies (OAE). Dat zijn geluiden die haarcellen zelf genereren wanneer ze gestimuleerd worden door auditieve stimulatie. Zes Covid-19 patiënten die deelnamen aan het onderzoek ondergingen deze OAE-test. Allen bleken verminderde of afwezige otoakoestische emissies te hebben. Dat duidt op schade aan de haarcellen in het slakkenhuis.

SARS-CoV-2 cornavirus kan voor slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid zorgen – incidentie onbekend

Het onderzoek laat weliswaar zien dat het coronavirus SARS-CoV-2 gehoor en evenwichtsproblemen kan veroorzaken, maar helaas is het percentage van mensen die oor gerelateerde klachten ervaren door Covid-19 niet bekend. Dat komt omdat bij patiënten met Covid daar niet standaard op is getest. Wanneer patiënten meer levensbedreigende complicaties hebben, gaat de aandacht natuurlijk niet zo snel uit naar slechthorendheid of tinnitus. Ondanks dat de incidentie niet bekend is, vinden de onderzoekers dat hun bevindingen de noodzaak laten zien om wel aandacht te besteden aan mogelijke audio-vestibulaire symptomen bij mensen die blootgesteld zijn aan Covid.

Buis van Eustachius
Coronavirus kan via de buis van Eustachius het oor binnendringen (afbeelding) en daar de haarcellen infecteren, maar ook via smalle openingen rond de reukzenuwen en zo in de hersenruimte terecht komen en zenuwen infecteren.

Meerdere mogelijke routes voor binnendringen coronavirus in het oor

Een mogelijke route voor het coronavirus om het oor binnen te komen is de buis van Eustachius die de neus met het middenoor verbindt. Het virus kan volgens de onderzoekers mogelijk ook de neus verlaten via smalle openingen die de olfactoire zenuwen omgeven. Dit zijn de zenuwen die met de reukzin te maken hebben. Hierdoor is het volgens onderzoeker Stankovic mogelijk dat ze in de hersenruimte terecht komen en daar de zenuwen infecteren, ook dus de zenuwen die in verbinding staan met het binnenoor.

De onderzoekers hopen dat hun menselijke cellulaire modellen gebruikt kunnen worden om mogelijk infecties veroorzaakt door het SARS-CoV-2 en andere virussen in de toekomst te behandelen.

Bron: MIT News. Informatie gebruikt met toestemming van MIT News

Titel originele artikel: Study finds the Sars-Cov-2 virus cab infect the inner ear. Auteur: Anne Trafton | MIT News Office

Reacties (24)
 1. Aan het begin van de C19 pandemie nog op vakantie geweest in Zwitserland waar ook veel Italianen op ski’s waren. Tijdens de vakantie beroerd geworden en met zware, diepe oorontsteking 3 maanden anti biotica moeten slikken, meerdere malen bij oorarts in ziekenhuis onder behandeling geweest. Gehoorschade en tinitus ten gevolge hiervan. Voor mij valt alles nu eindelijk op z’n plaats; te laat erkenning gekregen voor mijn ziektebeeld met alle nare gevolgen van dien. Mochten er mensen zijn die oplossingen weten voor dit type tinitus dan hoor ik graag (geen apparaten in of aan mijn oor maar een echte oplossing in het oor). Ik wacht af en hoop dat lotgenoten minder last ervaren. Het was en is een klein drama geweest en uiteindelijk gebleven!

  • Ik heb hetzelfde. te laat met erkennen van probleem.. ik heb het van de laatste COVID variant..
   Tinnitus is een “phantom” geluid en kan je niet wegkrijgen helaas. het oor ( de zenuwen etc) probeert het gehoor verlies te compenseren, daardoor het tinnitus geluid 🙁
   je kan leren omgaan met het geluid zover dat je het “wegka drukken” uit je bewustzijn. Ik kan dat gelukkig vrij goed. heb al jaren last van tinnitus, ook na een hele erge oorontsteking.

  • Ik hoop dat ik iemand vind die dit ook heeft, of weet wat het precies is.. (denk corona), maar bij mij is het echt raar begonnen en nu achteraf denk ik gewoon dat het corona is geweest allemaal en ben echt niet iemand die snel klaag of ieder pijntje moeilijk doet. Het begon met een raar gevoel in mijn gezicht aan de rechterzijde van mijn oog tot me mond ongeveer, omschrijven is echt lastig voelt gewoon anders maar geen pijn of iets. Ik was niet verkouden of iets. Daarna een druk op me oren, die eerst rechts ook aan die kant begon en toen beide kanten en ook gehoorverlies, ik na 5 maanden ofz naar de huisarts klachten verteld, zag ook dat me trommelvliezen ingetrokken waren, maarja dan krijg je een neusspray mee en thats it. Daarna heel mijn hoofd nek en schouder zat letterlijk vast en nog steeds mijn oren en raar gevoel aan rechter zijde van me gezicht in die holtes enz dit heeft zeker driekwart jaar geduurd allemaal, sinds toen is ook oorsuizen begonnen soms hoor ik hele tijd ritme van me hart bonzen, en soms is het een pieptoon. Dit heb ik ookal bijna een jaar en lijkt niet echt minder te worden. Is dit corona denken jullie of herkent iemand het van iets anders

   • Hoi Wen, ik herken het helemaal wat je schrijft. Een dag na de positieve Corona uitslag bij de GGD kreeg ik een verdoofd gevoel aan de linkerkant van m’n gezicht. Van m’n oog over de wang tot aan de mond. Het oor zat als het ware midden in het verdoofde gebied. In het oor voelde ik een druk. Ik heb nu een afspraak gemaakt bij de KNO arts. Die is toch gespecialiseerd. Niet bij de huisarts blijven “steken” maar je laten doorverwijzen.

    • Hoi, Wen hier. Ik heb inmiddels een tweede corona infectie te pakken, het oorsuizen is nu nog erger geworden. Ik zou graag van je afspraak willen horen als je bij de kno arts bent geweest. Ik ga zelf als ik beter ben ook om een doorverwijzing vragen. Beterschap en ben benieuwd naar je ervaringen!

   • Ik heb precies dezelfde klachten, nu na twee jaar nog steeds. Ik krijg een transplantatie van mijn trommelvlies omdat ik gek wordt van de druk daarop

  • Ik heb momenteel een covid besmetting doorgemaakt met dubbele oorontsteking. Ik kwam er na 1 antibiotica kuur en verlies van geur en reuk pas achter dat ik positief was. Antibiotica deed niets. En zo lees ik nu snap ik dat wel. Als er een zenuwprobleem ontstaat kan je weinig doen behalve afwachten. Wat een gedoe! 🙁

 2. Hallo M. Burgers 1

  Ik zelf heb sinds kerst avond last van sudden deafness zoals ze dat zo mooi noemen in mijn rechter oor.
  Lichte vorm van tinitus was er al,maar nu hoor ik bijna niets tot niets meer rechts.
  Vanochtend bij de huisarts geweest, ik dacht nog uitzuigen klaar, deze heeft er voor gezorgd dat ik vanaf nog bij de KNO arts terrecht kon.
  Ik heb nu een prednison kuur en over twee weken moet ik terug komen 50% kans op gehoor terug 25 % op gedeeltelijk gehoor terug en 25 % kans dat het zo blijft.
  Misschien heeft u ook wat aan zo’n kuur nog .

  • Dag Willem H.
   Fijn dat u de klacht hebt beschreven. Ook ik sinds twee dagen deze sudder deafness. Na constatering heeft de huisarts mij direkt naar de KNO arts gestuurd. De doofheid is volledig, dwz bijna 100%. Het andere oor is nog steeds perfect. Een vreemd, maar niet begrepen verschijnsel is dat wanneer aan het goede oor wat krab, ik het BEIDE oren op gelijke wijze hoor.
   Maar ik ben ook aan de prednisolon en wel voor 10 dagen. Ik verneem graag het resultaat bij u was.

 3. Beste meneer Willem H,

  Het is nu zo’n tien dagen na uw terugkeer na twee weken na uw Prednison-kuur. Ik wilde vragen hoe het momenteel met uw gehoor gesteld is; is het hersteld, gedeeltelijk hersteld of zo gebleven?

 4. Hallo ik heb sinds 7 januari 2022 ook continu tinnitus. 6 januari heb ik mijn booster gehad. Nu inmiddels 2x naar huisarts geweest en nu komende 14 februari naar kno arts.

 5. Hallo ik heb corona gehad en nu heb ik extreem slecht gehoor als ik vingers in mijn oor steek en ze op en neer erin en eruit haal hoor je normaal verschil ik heb dat helaas niet en het wordt met de dag erger

 6. Mijn thuiswonende zoon van 32, bleek 12 april j.l. positief, nadat mijn man een week eerder ziek en positief was. Zoon had helemaal geen symptomen. Twee weken later ineens plotsdoof links. Wij dachten eerst ook uitspuiten en klaar. Helaas niet. 2 x naar de Hap geweest. Na tweede keer Predisolon gekregen. Heeft helaas niets gedaan. Hij is ook nog steeds enorm duizelig. Vandaag heeft hij de eerste van drie spuiten dexanethalon direct in het oor. We hopen dat dit nog iets gaat doen, maar de kans is klein. 🙁

 7. Jarenlang last van Meniere gehad. Dankzij prismabril en medicatie ging t steeds beter en ik had in februari t stadium bereikt bvan n paar jaar klachtenvrij. Ik mocht gaan stoppen met de prismabril en medicatie(bethahistine). In maart kreeg ik covid. 2 weken ziek geweest. Fikse keelpijn en snotverkouden. In de 2e week kwam de Meniere terug. Deze is gebleven, het is nu 3 maanden later. Een week na “gezondverklaring covid” kreeg ik hartklachten. Daarnaast bleef ik moe, veel hoofdpijn, neuropathie aan beide voeten (nooit gehad) en beide oren worden steeds dover. Mijn evenwicht is al die weken/maanden steeds weg en er zit verergering ipv verbetering in. Elke middag lig in n aantal uur op bed, anders red ik t niet. Drukte, lange bezoeken, het gaat niet. De druk in mijn hoofd, mijn slechte evenwicht en de steeds heftige doofheid beperken dit. Wie herkent dit?

 8. N.a.v. de vraag over herstel van het fenomeen sudden deafness. De kuur met prednisolon heeft geleid tot volledig herstel. Het hersteltrajekt was lastig: in eerste instantie hoor je een krakend geluid. Na 10 dagen werd het normaal. De opkomende ruis verminderde eveneens tot nauwelijks merkbaar.

 9. 22-03-2023
  Bacteriële infectie beide oren na Corona besmetting twee weken geleden.
  Moet eigenlijk wel met elkaar te maken hebben.
  hopelijk komt mijn gehoor terug.
  Nu oordruppels van de huisarts.

 10. Na corona besmetting nu sinds een week stekende pijn linkeroor en oor zit helemaal dicht hoor niets, amoxiline gehad voor oorontsteking, heeft echter nog geen effect, pijn wordt alleen maar erger, hele linkerkant van mijn hoofd doet zeer. Ik hoop dat het snel over zal gaan, als ik rechteroor dicht hou hoor ik 0,0, dus laat nks is 100% gehoorverlies.

 11. Tijdens corona besmetting febr.2022, een lange tijd met dat doffe gevoel onder water te hebben gelopen. Aan 1 oor een blijvend tinnitus, en dof geluid.Kwam ik bij de KNO arts terecht die mijn buis van eustachies aanprikte Wat gaf dat meteen een opluchting! Nu ruim 6 wkn later een nieuwe afspraak gemaakt om dit weer te laten doen Mocht het daarna weer terug komen , overweeg ik een buisje op aanraden van deze arts Sterkte allen!

  • Heeft het aanprikken geholpen? Ik ben steeds mijn oren aan het klaren omdat ik zoveel druk ervaar. Ik loop bij de KNO UMCU.

 12. Ik heb nu 3 weken geleden een covid bezetting gehad, beide oren nauwelijks gehoor.
  Via huisarts naar KNO gestuurd, nu oordruppels met antibiotica, maar merkt nog geen verschil.
  Mag toch hopen dat het goed komt.

 13. Eind oktober 2019 kreeg ik een gigantische verkoudheid van het 1 op het andere moment. De dag erna stond mijn wereld letterlijk en figuurlijk op zijn kop. Kotsmisselijk en duizelig. Doof en een onder water gevoel en een een ruis in mijn oren. Kon amper op mijn benen staan. Naar de SEH geweest. Vocht achter mijn trommel vlies was de diagnose. Neem maar paracetamol en het gaat vanzelf over. Na een week de huisarts gebeld. Die gaf dezelfde diagnose. Kon wel 6 weken duren. Ondertussen wel geholpen door een vriendin die bij de kno werkt met een kantel techniek zodat de korreltjes weer goed op zijn plek kwamen te zitten. Ik was iig niet zo heel duizelig meer. Na weken was het nog niet weg. Verwijzing kno arts. Na allerlei onderzoeken de diagnose sudden deafness. Helaas is het nooit meer goed gekomen. Evenwicht blijft een zwakke plek, constant een stofzuiger geluid in mijn oor en nog maar 30 procent gehoor. Vlak erna kregen we de corona epidemie en ik heb altijd gedacht dat dit de oorzaak zou kunnen zijn. Corona was heus wel voor die tijd in Nederland alleen niet zo erg dat het opgemerkt werd. Nu ik dit artikel lees valt alles wel op zijn plekje.

 14. Ik heb hetzelfde probleem, al een maand deafness aan 1 oor wat begon toen ik Corona kreeg. Wat ik me afvraag, kan ik nu wel veilig het vliegtuig instappen? Normaal heb ik al flink last van oorpijn tijdens het landen, en met deze aandoening ben ik erg huiverig. Heeft iemand daar ervaring mee?

  • Daar ben ik ook huiverig voor. Ik ga ook binnenkort vliegen. Na Corona met kerst dichte oren. Vocht achter trommelvlies en middenoorontsteking volgens de huisarts. Oren uitgesloten en kuurtje 5 dagen antibiotica … nog niks geholpen. Ook pijn bij slikken en hoesten vooral ’s nachts blijft maar aanhiuden.
   Schrik van deze ervaringen. Zou nu graag dringend contact met KNO arts willen voor meer duidelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]