Coronavirus SARS-CoV-2 kan oor infecteren

3 november 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Onderzoek van het MIT en van het Massachusetts Eye and Ear instituut laat zien dat het coronavirus het oor kan infecteren en zo slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid kan veroorzaken. De onderzoekers komen met bewijs dat het coronavirus cellen van het binnenoor kan infecteren, waaronder de haarcellen in het slakkenhuis. Deze haarcellen zijn essentieel voor zowel een goed hoorvermogen als voor een goed evenwicht. Al is onbekend hoeveel patiënten die de Covid-19 ziekte doormaakten problemen met hun gehoor en evenwicht krijgen, toch vinden de onderzoekers dat hun bevindingen de noodzaak laten zien om daar alert op te zijn.

coronavirus SARS Cov-2 kan oor infecteren tinnitus, slechthorendheid evenwichtsproblemen
Nieuw onderzoek van het MIT en het Massachusetts Eye and Ear instituut levert bewijs dat het coronavirus SARS-CoV-2 cellen van het binnenoor kunnen infecteren.
Credits foto: Christine Daniloff, MIT

Cellulair model en binnenoorweefsel

De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek zowel een nieuw cellulairmodel van het menselijk binnenoor dat zij eerder ontwikkelden, als ook weefsel uit het binnenoor zelf. Dat weefsel is moeilijk te verkrijgen en slechts beperkt beschikbaar. Dat stond eerder onderzoek naar de effecten op het gehoor van de ziekte COVID-19 die veroorzaakt wordt door het coranavirus SARS-CoV-2 en andere virussen die slechthorendheid kunnen veroorzaken, in de weg.

Modellen om infecties menselijk oor te voorspellen

Reeds voordat de coronapandemie begon, waren de onderzoekers een project gestart om cellulaire modellen te ontwikkelen om zo infecties van het menselijk oor te kunnen bestuderen. Virussen zoals het cytomegalovirus, het bofvirus en ook hepatitis virussen kunnen doofheid veroorzaken. Hoe de virussen dat doen werd nog niet goed begrepen. Begin 2020 toen het SARS-CoV-2 zijn opwachting maakte, zagen de onderzoekers patiënten die positief getest waren op dit coronavirus en die last hadden van slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid. Volgens onderzoekster Stankovic van het Massachusetts Eye and Ear instituut was het indertijd onduidelijk of dit verband hield met het virus of dat het met toeval te maken had. Immers slechthorendheid en tinnitus komen vaak voor.

Onderzoek infectie oor door coronavirus SARS-Cov-2

Voor Stankovic en haar collega Gehrke was dat een reden om het model te gebruiken waar zij aan al aan werkten om nu de infecties met SARS-CoV-2 te onderzoeken. De onderzoekers ontwikkelden hun cellulair model door menselijk huidcellen te nemen en deze om te zetten in zogeheten geïnduceerde pluripotente stamcellen. Daarmee waren ze in staat om deze cellen te stimuleren zodat ze leken op verschillende type cellen zoals die te vinden zijn in het binnenoor: haarcellen, steuncellen, zenuwen en Schwann-cellen. De onderzoekers waren in staat de cellen te laten groeien. Daarnaast was het mogelijk voor de onderzoekers om weefsel te verkrijgen vanuit het binnenoor. Daar is moeilijk aan te komen. Dat verkregen zij van patiënten die een operatie moesten ondergaan omdat ze ernstige aanvallen van duizeligheid hadden of een tumor hadden die slechthorendheid en duizeligheid veroorzaakte.

Proteïnen laten SARS-Cov-2 virus binnen

In zowel het weefsel van het menselijk oor als in de stamcellen, vonden de onderzoekers bepaalde type cellen (haarcellen en Schwanncellen) die de proteïnen lieten zien die nodig zijn om het SARS-Cov-2 virus de cellen binnen te laten gaan. Deze cellen bevatten de ACE2 receptor, die gevonden wordt op celoppervlakken, en twee enzymen die ‘furin’ en ‘transmembrane protease serine 2’ genoemd worden. Deze helpen het virus samen te laten smelten met de gastcel.

SARS-Cov-2 coronavirus kan oor infecteren

Vervolgens toonden de onderzoekers aan dat het SARS-CoV-2 coronavirus het oor kan infecteren. In het bijzonder de haarcellen in het binnenoor en de Schwann-cellen, zij het in mindere mate. Ze vonden dat andere celtypen in hun modellen niet vatbaar waren voor een SARS-CoV-2 infectie.

Beperking onderzoek

De menselijke haarcellen die de onderzoekers bestudeerden waren vestibulaire haarcellen die betrokken zijn bij het registeren van hoofdbewegingen en het houden van evenwicht. Haarcellen in het slakkenhuis zijn veel moeilijker te verkrijgen of in een cellulair model te genereren. Dat is een beperking van het onderzoek. Echter de onderzoekers hebben laten zien dat ook cochleaire haarcellen van muizen ook proteïnes bevatten die het SARS-Cov-2 virus naar binnen laten.

Oor gerelateerde symptomen na infectie

Het patroon van infectie dat de onderzoekers vonden in hun weefselmonsters bleken overeen te komen met de symptomen die zij in een groep van 10 COVID-19 patiënten observeerden die oor gerelateerde symptomen hadden na hun infectie. Negen van deze patiënten hadden tinnitusklachten en zes hadden last van duizeligheid. Allen hadden milde tot ernstige slechthorendheid.

OAE-metingen

Schade aan cochleaire haarcellen die slechthorendheid kan veroorzaken wordt meestal vastgesteld door zogeheten metingen die gebruik maken van otoakoestische emissies (OAE). Dat zijn geluiden die haarcellen zelf genereren wanneer ze gestimuleerd worden door auditieve stimulatie. Zes Covid-19 patiënten die deelnamen aan het onderzoek ondergingen deze OAE-test. Allen bleken verminderde of afwezige otoakoestische emissies te hebben. Dat duidt op schade aan de haarcellen in het slakkenhuis.

SARS-CoV-2 cornavirus kan voor slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid zorgen – incidentie onbekend

Het onderzoek laat weliswaar zien dat het coronavirus SARS-CoV-2 gehoor en evenwichtsproblemen kan veroorzaken, maar helaas is het percentage van mensen die oor gerelateerde klachten ervaren door Covid-19 niet bekend. Dat komt omdat bij patiënten met Covid daar niet standaard op is getest. Wanneer patiënten meer levensbedreigende complicaties hebben, gaat de aandacht natuurlijk niet zo snel uit naar slechthorendheid of tinnitus. Ondanks dat de incidentie niet bekend is, vinden de onderzoekers dat hun bevindingen de noodzaak laten zien om wel aandacht te besteden aan mogelijke audio-vestibulaire symptomen bij mensen die blootgesteld zijn aan Covid.

Buis van Eustachius
Coronavirus kan via de buis van Eustachius het oor binnendringen (afbeelding) en daar de haarcellen infecteren, maar ook via smalle openingen rond de reukzenuwen en zo in de hersenruimte terecht komen en zenuwen infecteren.

Meerdere mogelijke routes voor binnendringen coronavirus in het oor

Een mogelijke route voor het coronavirus om het oor binnen te komen is de buis van Eustachius die de neus met het middenoor verbindt. Het virus kan volgens de onderzoekers mogelijk ook de neus verlaten via smalle openingen die de olfactoire zenuwen omgeven. Dit zijn de zenuwen die met de reukzin te maken hebben. Hierdoor is het volgens onderzoeker Stankovic mogelijk dat ze in de hersenruimte terecht komen en daar de zenuwen infecteren, ook dus de zenuwen die in verbinding staan met het binnenoor.

De onderzoekers hopen dat hun menselijke cellulaire modellen gebruikt kunnen worden om mogelijk infecties veroorzaakt door het SARS-CoV-2 en andere virussen in de toekomst te behandelen.

Bron: MIT News. Informatie gebruikt met toestemming van MIT News

Titel originele artikel: Study finds the Sars-Cov-2 virus cab infect the inner ear. Auteur: Anne Trafton | MIT News Office

Reacties (10)
 1. Aan het begin van de C19 pandemie nog op vakantie geweest in Zwitserland waar ook veel Italianen op ski’s waren. Tijdens de vakantie beroerd geworden en met zware, diepe oorontsteking 3 maanden anti biotica moeten slikken, meerdere malen bij oorarts in ziekenhuis onder behandeling geweest. Gehoorschade en tinitus ten gevolge hiervan. Voor mij valt alles nu eindelijk op z’n plaats; te laat erkenning gekregen voor mijn ziektebeeld met alle nare gevolgen van dien. Mochten er mensen zijn die oplossingen weten voor dit type tinitus dan hoor ik graag (geen apparaten in of aan mijn oor maar een echte oplossing in het oor). Ik wacht af en hoop dat lotgenoten minder last ervaren. Het was en is een klein drama geweest en uiteindelijk gebleven!

  • Ik heb hetzelfde. te laat met erkennen van probleem.. ik heb het van de laatste COVID variant..
   Tinnitus is een “phantom” geluid en kan je niet wegkrijgen helaas. het oor ( de zenuwen etc) probeert het gehoor verlies te compenseren, daardoor het tinnitus geluid 🙁
   je kan leren omgaan met het geluid zover dat je het “wegka drukken” uit je bewustzijn. Ik kan dat gelukkig vrij goed. heb al jaren last van tinnitus, ook na een hele erge oorontsteking.

 2. Hallo M. Burgers 1

  Ik zelf heb sinds kerst avond last van sudden deafness zoals ze dat zo mooi noemen in mijn rechter oor.
  Lichte vorm van tinitus was er al,maar nu hoor ik bijna niets tot niets meer rechts.
  Vanochtend bij de huisarts geweest, ik dacht nog uitzuigen klaar, deze heeft er voor gezorgd dat ik vanaf nog bij de KNO arts terrecht kon.
  Ik heb nu een prednison kuur en over twee weken moet ik terug komen 50% kans op gehoor terug 25 % op gedeeltelijk gehoor terug en 25 % kans dat het zo blijft.
  Misschien heeft u ook wat aan zo’n kuur nog .

  • Dag Willem H.
   Fijn dat u de klacht hebt beschreven. Ook ik sinds twee dagen deze sudder deafness. Na constatering heeft de huisarts mij direkt naar de KNO arts gestuurd. De doofheid is volledig, dwz bijna 100%. Het andere oor is nog steeds perfect. Een vreemd, maar niet begrepen verschijnsel is dat wanneer aan het goede oor wat krab, ik het BEIDE oren op gelijke wijze hoor.
   Maar ik ben ook aan de prednisolon en wel voor 10 dagen. Ik verneem graag het resultaat bij u was.

 3. Beste meneer Willem H,

  Het is nu zo’n tien dagen na uw terugkeer na twee weken na uw Prednison-kuur. Ik wilde vragen hoe het momenteel met uw gehoor gesteld is; is het hersteld, gedeeltelijk hersteld of zo gebleven?

 4. Hallo ik heb sinds 7 januari 2022 ook continu tinnitus. 6 januari heb ik mijn booster gehad. Nu inmiddels 2x naar huisarts geweest en nu komende 14 februari naar kno arts.

 5. Hallo ik heb corona gehad en nu heb ik extreem slecht gehoor als ik vingers in mijn oor steek en ze op en neer erin en eruit haal hoor je normaal verschil ik heb dat helaas niet en het wordt met de dag erger

 6. Mijn thuiswonende zoon van 32, bleek 12 april j.l. positief, nadat mijn man een week eerder ziek en positief was. Zoon had helemaal geen symptomen. Twee weken later ineens plotsdoof links. Wij dachten eerst ook uitspuiten en klaar. Helaas niet. 2 x naar de Hap geweest. Na tweede keer Predisolon gekregen. Heeft helaas niets gedaan. Hij is ook nog steeds enorm duizelig. Vandaag heeft hij de eerste van drie spuiten dexanethalon direct in het oor. We hopen dat dit nog iets gaat doen, maar de kans is klein. 🙁

 7. Jarenlang last van Meniere gehad. Dankzij prismabril en medicatie ging t steeds beter en ik had in februari t stadium bereikt bvan n paar jaar klachtenvrij. Ik mocht gaan stoppen met de prismabril en medicatie(bethahistine). In maart kreeg ik covid. 2 weken ziek geweest. Fikse keelpijn en snotverkouden. In de 2e week kwam de Meniere terug. Deze is gebleven, het is nu 3 maanden later. Een week na “gezondverklaring covid” kreeg ik hartklachten. Daarnaast bleef ik moe, veel hoofdpijn, neuropathie aan beide voeten (nooit gehad) en beide oren worden steeds dover. Mijn evenwicht is al die weken/maanden steeds weg en er zit verergering ipv verbetering in. Elke middag lig in n aantal uur op bed, anders red ik t niet. Drukte, lange bezoeken, het gaat niet. De druk in mijn hoofd, mijn slechte evenwicht en de steeds heftige doofheid beperken dit. Wie herkent dit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022 | Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. [...]

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]