Coronapandemie verhoogt tinnituslast

17 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Uit onderzoek van Stichting Hoormij.NVVS blijkt dat de Covid19-pandemie de tinnituslast verhoogt. De patiëntenvereniging hield in het eerste kwartaal van dit jaar een enquête onder een kleine 1400 mensen in Nederland met tinnitus. Mensen blijken zich meer zorgen te maken, hebben minder afleiding en ervaren daarnaast mentale overbelasting. Voor de groep die veel last heeft van oorsuizen blijkt de last zelfs verdubbeld.

onderzoek Covid en tinnitus Hoormij

Resultaten in lijn met eerdere studie

Een wereldwijde studie toonde al eerder aan dat veel mensen meer last van hun tinnitus ervaren door de gevolgen van de Covid-19 pandemie. Het internationale onderzoek dat plaats vond onder ruim 3100 mensen met tinnitus in 48 landen, liet zien dat de gevolgen van de Coronapandemie aanzienlijk zijn voor deze groep. Uit het internationale onderzoek bleek dat 40% van de deelnemers een verergering van hun tinnitusklachten ervaart. Een aanzienlijk deel gaf aan dat de tinnitus erger werd door de ingestelde maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. De onderzoeksresultaten van het Nederlandse onderzoek van Hoormij.NVVS is in lijn met het internationale onderzoek.

Oorzaken verergering tinnituslast

Uit het onderzoek van Hoormij.NVVS blijkt dat een derde (32,6%) aangeeft dat hun tinnitus erger is geworden. Alarmerend is dat het aantal mensen dat in coronatijd het leven niet meer de moeite waard vindt is gestegen van 6,5% naar 9,4%.

Oorzaken van verergering

Als oorzaak van de verergering van de tinnitus wordt genoemd:

 • minder afleiding van de tinnitus
 • de anderhalve meter afstand in combinatie met de mondkapjesplicht
 • mentale overbelasting – anders dan vóór corona – door de combinatie werk en huishouden en zorgen om familie, partner en/of het gezin.
 • eenzaamheid 

Bij klein percentage tinnitus minder

Er blijkt een klein percentage (2,7%) aan te geven dat dat hun tinnitus minder is geworden tijdens de Coronacrisis. Meer vrouwen dan mannen geven dit aan. Genoemde redenen daarvoor zijn: meer rust, minder sociale verplichtingen en contacten. “Ik heb meer rust, doordat ik niet iedere dag in de trein hoef te stappen.”
Niet zo heel verwonderlijk: vermindering van stress en meer ontspanning zorgen voor minder mentale belasting en daarmee minder stress.

Tinnitus juist door Corona

Er is ook een klein percentage 3,6% (48 mensen) dat aangeeft juist last van tinnitus te hebben gekregen dóór Corona. De volgende uitspraken kunnen erop wijzen dat – in zeldzame gevallen – mensen die corona hebben gehad, meer last van tinnitus krijgen: “De tinnitus is erger geworden sinds ik zelf Corona heb gehad.” “Na Corona had ik meer tinnitusklachten.” Bij een positieve test bleek tinnitus één van de eerste symptomen.
Tinnitus wordt gezien als een symptoom van mentale overbelasting. Lichamelijk conditieverlies draagt daaraan bij. Door de ziekte zelf of in combinatie met andere lichamelijke problematiek, psychische stress of slechthorendheid kan Corona tot meer tinnitus leiden.

Advies voor artsen en zorgverleners

Hoormij.NVVS vindt het belangrijk dat artsen en zorgverleners op de hoogte zijn van de impact van het Covid-19 virus op tinnitus. En zeker dat zij mensen met tinnitus serieus nemen.
De patiëntenvereniging pleit al langere tijd voor meer begrip en goede hulpverlening voor mensen met oorsuizen.

Online Conferentie Oorsuizen: Tips voor Tinnitus

Op zaterdag 27 maart 2021 van 10.30 – 16.00 uur organiseert Hoormij.NVVS een conferentie over tinnitus. Daar zullen de resultaten nader toegelicht worden.

Reacties (12)
 1. Ik heb door de ziekte en later door de vaccinatie meer last gekregen.

  • Is de Tinnitus nog steeds erger na vaccinatie ?. Ik durf het nog steeds niet , ook bang dat het erger wordt. . Zijn er meer ervaringen met Tinnitus en vaccinatie ?

   • Ja ik heb na de eerste vaccinatie nu ook aan mijn rechteroor gekregen. Ik had eerst alleen links. Nu durf ik de tweede niet meer. Zijn er meer mensen waarbij het erger is geworden na vaccinatie

    • Ja, bij mij na booster (met Moderna, eerste Janssen zonder problemen) in rechteroor veel erger. Arts zegt dat ik het me inbeeld, maar ik draag al hoortoestellen rn zelfs het opstartmuziekje klinkt anders. Het wordt afgedaan als een zeldzaam bijverschijnsel dus weinig info en zeker geen extra voorlichting aan mensen met bestaande tinnitus. Treurig ! Mijn kwaliteit van leven is zomaar verslechterd

 2. Hier ook tinnitus erger na vaccinatie

 3. Hoi Yvonne en Bianca.
  Bij mij is het ook erger geworden en durf de 2de Pfizer niet aan.
  Hebben jullie Pfizer gehad?
  Zou iemand kunnen zeggen of dit blijvend is?
  Vriendelijke groet

 4. Ik heb al 4 a 5 jaar last van oorsuizen.Tot een maand geleden heb ik dit altijd goed kunnen handelen. Eind juni een afspraak gemaakt bij mijn huisarts. Had inmiddels ook wat informatie ingewonnen via diverse forums van Tinnitus patiënten die hun ervaringen deelden met Corona de vacinatie en de daaruit vloeiende klachten. Dit ook voorgelegd bij de huisarts. Deze vond de informatie niet relevant t.a.v. mijn klachten. Deze week is er via de media bekend gemaakt dat er bij het Jansen vaccin 2 nieuwe bijwerkingen toegeschrevn kan worden. En tot mijn stomme verbazing bleek oorsuizen er één van te zijn. Eind mei heb ik een vaccinatie gekregen met het Jansen vaccin. 4 weken daarna is er een aanzienlijke toename van mijn Tinnitus opgetreden. Zit nu inmiddels 5 weken thuis in de ziektewet. Het niveau is dermate mentaal belastend dat voor het middaguur mijn energie vrijwel weg is. Wel heeft mijn huisarts mij doorverwezen naar een KNO arts. Deze constateerde een lichte mate van gehoor beschadiging. Dat is voor mij niet nieuws dat heb ik al jaren. Mijn gehoor bleek echter voor iemand van mijn leeftijd absoluut niet slecht te zijn. Nu weer een verwijzing naar een hoor en Tinnitus kliniek. Ben benieuwd, maar ook bezorgt waar dit uiteindelijk op uit gaat lopen. Er zijn mensen die na het vaccineren met Jansen een paar dagen oorsuizen ervaren dat daarna weer verdwijnt, maar er zijn ook mensen die al maanden last houden en geen verbeteringen ervaren. Ik hoop niet dat ik daar één van ben.

  • Vandaag was mijn intake gesprek bij de hoor en Tinnitus kliniek. Tijdens het inleidend gesprek de mogelijke oorzaken besproken waarom mijn Tinnitus klachten erger geworden zijn. Dé stress factoren van het afgelopen jaar zijn in mijn geval een voor dé hand liggende indicator. Echter toen ik het Jansen vacin bespreekbaar wilde maken als een mogelijke bijwerking reageerde de audiciën in mijn ogen best wel heftig. Hij vond het klinkklare nonsens om de in zijn ogen aangekondigde bijwerking van het Jansen vaccin in verband te zien met Tinnitus. Dit wás volgens hem nergens op gebaseerd. Hij vertelde dat hij zich daar behoorlijk aan irriteerde als patiënten hier over beginnen. Hij was zelf ook gevaccineerd met het Jansen vaccin en had nergens last van, en daarmee was de discussie eigenlijk klaar. Persoonlijk vond ik het nogal kort door de bocht deze opmerking maar dat is puur mijn mening. Ik ga nu op advies van de audiciën een maskeer hoortoestel proberen. Hopelijk ga ik hier baat bij hebben, fingers crossed.

   • Recent heeft EMA de bijwerking van tinnitus bij het Janssen-vaccin onderzocht. Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC concludeert dat tinnitus een bijwerking kan zijn van het Janssen-vaccin. Naast tinnitus wordt ook duizeligheid als bijwerking genoemd van dit vaccin. Het wordt nu ook in de bijsluiter opgenomen als mogelijke bijwerking. Gezien het aantal vaccinaties is het aantal meldingen van tinnitus na vaccinatie realtief klein. Zie ook: https://www.hoorzaken.nl/nieuws/tinnitus-mogelijke-bijwerking-van-janssen-vaccin/

  • U kunt eens informatie inwinnen of infuustherapie relevant zou kunnen zijn. Dit wordt niet in Nederland gegeven, maar wel al jaren in Duitsland, Oostenrijk, en Zwitserland. Op internet staat dat t alleen nuttig is binnen 6 weken na ontstaan van tinnitus. Maar een (Nederlandse) KNO arts in Kleve vertelde me dat hij ook nog goede resultaten ziet na een jaar.
   Gegevens van deze kliniek:

   Drs. M.L.G. Duijnstee (KNO arts)
   Hagsche Strasse 30
   47533 Kleve
   Duitsland
   Tel: +49 2821 23110

   Veel sterkte!!

 5. 18-12-21 een booster gehad.nooit geen oor klachten gehad.
  Geen beschadigingen oid.
  2u later een doof li oor en de dag erop een piep.Nog steeds niet weg dus succes ermee.Had hem nooit genomen als ik deze bijwerking had gekend.
  Tuurlijk is dat een heel klein percentage van de miljoenen vaccinatie.Maakt zich
  Niemad druk om.900meldingen op lareb…………nee komt niet van het vaccin…..

  John

 6. Ik breng de verergering van de tinnitus bij mijzelf niet in verband met vaccinatie. Echter wel met Corona. Afgelopen twee jaar mijn vaccinaties gehad. Afgelopen maand voor het eerst Corona gehad en aan beide oren een duidelijke toename van de piep in mijn oren. Echt een paar db erger geworden helaas. Overigens heb ik ook meer last van duizeligheid en mijn reuk en smaak zijn ook grotendeels verdwenen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]