Werkcollege Zeg het in Stilte door Instituut voor Beeldtaal in Amsterdam

2 februari 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

In de serie De Taal Voorbij organiseert het Instituut voor Beeldtaal op dinsdag 14 februari in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een werkcollege met de naam “Zeg het in Stilte”.

instituut voor beeldtaal

Beeldtaal

Gebarentaal is krachtig. Kracht in stilte. Misschien omdat het niet een woord bij een beeld is, of omgekeerd, maar omdat de beelden en de woorden zijn samengesmolten in de gebaren. Overigens, de termen in een aantal andere talen (sign language, langue des signes, il linguaggio dei segni, e.d.) dekken de lading al beter dan de Nederlandse of de Duitse term Gebärdensprache.
Wat zou een betere term zijn? Beeldtaal natuurlijk! Gebarentaal is immers een zeer innige samenwerking van woord en beeld: Het woord wordt door een beeld gevormd of anders gezegd, het beeld is het woord, het woord is in de vorm van een beeld.

Kortom, gebarentaal lijkt een heel praktische beeldtaal. De verschillende Indianenvolken van Amerika gebruikten gebarentaal als lingua franca. Zou gebarentaal misschien het meest geschikte universele communicatiemiddel zijn? I.p.v. Engels of Esperanto. Zaken die om onderzoek vragen.

gebaren

Militairen

Militairen gebruiken gebaren om elkaar te informeren in een directe, dynamische omgeving. Niet om een gezellig praatje te maken. Het laat de kracht zien van gebaren om zo min mogelijk communicatieve ruis te hebben. Dat is iets wat je nou nét niet kunt gebruiken in een mogelijk gevaarlijke situatie. De noodzaak van eenduidigheid geldt ook voor vergelijkbare situaties als landen op een vliegdekschip of het regelen van verkeer. Miscommunicatie kan immers grote gevolgen hebben. Voormalig militair Christiaan Lam is specialist in eenduidige communicatie onder de hoge druk van een oorlogssituatie. Hij licht toe hoe complex het is om zelfs de allereenvoudigste boodschap aan een ander mens over te brengen.

Genuanceerd en abstract communiceren met gebarentaal

Het andere uiterste van het spectrum wordt belicht door taalwetenschapper Phd. Vadim Kimmelman van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij laat zien hoe verregaand genuanceerd en abstract je kunt communiceren met gebarentaal.
Hoe poëzie klinkt in gebaren legt Marijke Scheffener uit. Marijke is docent Nederlandse Gebarentaal (NGT) aan de Faculteit van de Geesteswetenschappen op de Universiteit van Amsterdam.

Werkcollege – Zeg het in stilte

Datum:  dinsdag 14 februari, 20:00 – 22:00, Pakhuis de Zwijger (inloop vanaf 19:45) .
Locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
Met: Vadim Kimmelman, Christiaan Lam en Marijke Scheffener
Entree is gratis. Aanmelden via www.dezwijger.nl of mail: info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. ‘de taal voorbij #27’.

Bron: Instituut voor Beeldtaal

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Phonak Paradise verkrijgbaar binnen vergoede zorg

1 maart 2024 | Een deel van Phonak Paradise serie is vanaf 1 maart verkrijgbaar binnen de vergoede zorg. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – maart en april 2024 – Schrijf in!

29 februari 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

MED-EL ontvangt wereldwijde certificering voor beveiliging en privacybescherming

28 februari 2024 | Fabrikant van gehoorimplantaten MED-EL ontvangt wereldwijd de ISO/IEC 27001:2022 certificering. Het certificaat krijgt het bedrijf [...]

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]