Cochlear rondt overname cochleair implantaat divisie Oticon Medical af

31 mei 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De voorgenomen overname door Cochlear van het cochleair implantaten (CI) bedrijfsonderdeel van Oticon Medical is afgerond. Cochlear staat in de startblokken om de komende maanden het overgenomen bedrijfsonderdeel te integreren. Cochlear geeft aan cliënten met een CI van Oticon Medical zo lang als mogelijk te blijven ondersteunen en hun toegang te geven tot reparaties en vervangingen van de huidige cochleair implantaattechnologie.
Het botverankerde hoortoestellen onderdeel van Oticon Medical blijft onder de vleugels van Demant. Het bedrijf geeft aan dat het door blijft gaan met het ontwikkelen van botverankerde hooroplossingen en het bieden van ondersteuning aan patiënten.

| Bedrijfsnieuws

overname oticon medical door cochlear afgerond definitief
Cochlear rondt overname cochleair implantaat divisie Oticon Medical af

Demant stapt uit speelveld cochleair implantaten

Met de verkoop van het CI-bedrijfsonderdeel aan Cochlear stapt Demant (het moederbedrijf van Oticon Medical) uit het speelveld van de cochleair implantaten. Oticon Medical introduceerde in 2018 in Nederland het Neuro 2 cochleair implantaat. In april 2022 liet Demant weten dat er een intentieovereenkomst is om de gehele Oticon Medical divisie te verkopen aan Cochlear Limited (lees meer). Daaronder zou in eerste instantie ook de tak van de botverankerde hoortoestellen vallen (Ponto).

Mededingsautoriteiten steken stokje voor verkoop

De mededingingsautoriteiten staken echter een stokje voor de verkoop van het botverankerde bedrijfsonderdeel van Oticon Medical (zie ook eerdere artikelen 1 en 2). Dat zou er namelijk voor zorgen dat er geen concurrent voor Cochlear zou overblijven op dat terrein. Een gebrek aan concurrentie zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor patiënten. Zo zou het de drang tot innovatie kunnen remmen en voor hogere prijzen kunnen zorgen.

Service aan cliënten met cocheair implantaat van Oticon Medical

Cliënten die een cochleair implantaat van Oticon Medical hebben, kunnen voor service en vragen aankloppen bij Cochlear of bij hun audiologisch centrum. Voor contactinformatie kijk op de website van Cochlear.

Dig Howitt, CEO & President van Cochlear: “We verwelkomen de patiënten met cochleaire implantaten van Oticon Medical bij Cochlear en blijven ons inzetten om hun hoorresultaten op de lange termijn te ondersteunen. Patiënten zijn onze prioriteit terwijl we nauw samenwerken met Demant/Oticon Medical om een soepele overgang te garanderen.”

Howitt vervolgt: “We zullen patiënten zo lang mogelijk blijven ondersteunen met toegang tot reparaties en vervangingen van de huidige cochleair implantaattechnologie van Oticon Medical. Tegelijkertijd zullen we geluidsprocessors en diensten van de volgende generatie ontwikkelen en op de markt brengen, zodat de overgrote meerderheid van de patiënten na verloop van tijd kan overstappen op het technologieplatform van Cochlear.”

Oticon Medical continueert ontwikkeling botverankerde hoortoestellen

Oticon Medical laat deze week in een brief aan hun relaties weten dat het bedrijf door blijft gaan met het ontwikkelen van botverankerde hooroplossingen en het bieden van ondersteuning aan patiënten. Recent breidde het bedrijf de Research en Development afdeling en de productiecapaciteit in Frankrijk nog uit. Oticon Medical geeft in de brief verder aan dit jaar nog met een nieuw soort botverankerd implantaat uit te komen.

Het moederbedrijf van Oticon Medical -Demant A/S- is een aan de OMX beurs genoteerde Deense multinational gespecialiseerd in hoortoestellen, hoorimplantaten, diagnostische apparatuur en persoonlijke communicatie. In Nederland vertegenwoordigd Demant hoortoestellen van de merken Oticon, Bernafon, Philips Hearing Solutions en Sonic. Daarnaast heeft het Oticon Medical en Diatec onder haar vleugels.

Overname kosten CI-divisie Oticon Medical

Met de verkoop van het gehele bedrijfsonderdeel van Oticon Medical (CI’s en botverankerde hoortoestellen) zou een bedrag van 114 miljoen euro gemoeid zijn. Wat Cochlear voor de CI-divisie van Oticon Medical alleen heeft betaald, dus zonder de botverankerde hoortoestellen, is niet duidelijk.

Integratiekosten overname bij Cochlear

Volgens de website Medical Device Network is de schatting dat de integratiekosten in 2024 voor Cochlear 18 miljoen euro zullen bedragen (voor belastingen). Dat zal de nettowinstprognose voor het fiscale jaar 2024 niet beïnvloeden en geen invloed hebben op de onderliggende nettowinstprognose van Cochlear. Die zal naar verwachting tussen de 236 en 245 miljoen euro uitkomen.

Cochlear is een in beursgenoteerd bedrijf dat genoteerd staat aan de ASX (de Australian Securities Exchange). Het hoofdkantoor van Cochlear staat in Sydney in Australië. Het bedrijf heeft wereldwijd vestigingen en levert implanteerbare gehooroplossingen, waaronder cochleair implantaten en botgeleidingsoplossingen. In Nederland en België wordt Cochlear vertegenwoordigd door Cochlear Benelux. Dat bedrijf is gevestigd in Mechelen (België).

Reacties (1)
  1. Is het mogelijk om de Bluetooth verbinding met Oticon te verbeteren de verbinding is vaak traag??

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]