Cochlear Osia 2: nieuw beengeleidingssysteem met stimulatie via piëzo-elektriciteit

15 december 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

De Cochlear Osia 2 is een nieuw beengeleidingshoortoestel. Het Cochlear Osia hoorsysteem is een nieuw soort hooroplossing voor onder meer geleidingsverliezen. Het maakt gebruik van digitale stimulatie en een omvormer van piëzo-elektrisch materiaal. Met het systeem worden de beschadigde gebieden van het oor omzeild om zo de trillingen direct bij het slakkenhuis van het binnenoor te krijgen. Cochlear heeft laten weten dat de Amerikaanse FDA het nieuwe Osia hoorsysteem toegelaten heeft tot de Amerikaanse markt. Het implantaat zal komend jaar dan ook als eerste daar beschikbaar komen. Wanneer de Osia 2 in andere landen geïmplanteerd kan gaan worden, is nog niet met zekerheid te zeggen. Dit is afhankelijk van lokale regelgeving. Het bedrijf Cochlear is bekend van cochleair implantaten en het Baha beengeleidingssysteem.

cochlear osia 2 geluidsprocessor

Doelgroep Cochlear Osia 2 hoorsysteem

Het nieuwe hoorsysteem is net als andere beengeleidingssystemen bedoeld voor mensen met geleidingsverliezen, gemengde verliezen en eenzijdige doofheid. Denk bij geleidingsverliezen aan patienten met otosclerose of chronische middenoorontsteking. Ook patienten die als gevolg van chronische ontstekingen van de gehoorgang niet in staat zijn een regulier hoortoestel te dragen komen voor een dergelijk systeem in aanmerking. Het nieuwe Cochlear Osia 2 hoorsysteem levert een hoog uitgangsvermogen en grote versterking en heeft een aanpasbereik tot aan 55 dB (SNHL).

cochlear osia implantaat met geluidsprocessor

Osia 2: Implantaat en geluidsprocessor

Het nieuwe hoorsysteem bestaat uit een twee implanteerbare delen. Deze implanteert de KNO-arts onder de huid. Onder de huid wordt het implantaat van de Osia in het bot vastgezet. Het implantaat zorgt voor trillingen in het bot van de schedel en stimuleert zo direct het slakkenhuis. Het aangedane deel van het oor wordt op die manier omzeild. Aan de buitenkant bevindt zich de Osia 2 geluidsprocessor. Deze vangt geluiden en spraak op en stuurt deze versterkt door naar het implantaat.

Piëzo-elektriciteit

De innovatie van het nieuwe Osia 2 systeem ligt in het hart van het implantaat waar zich een Piezo Power omvormer bevindt. Deze is gemaakt van piezo-elektrisch materiaal. Volgens Cochlear is het ontwerp compleet anders dan traditionele omvormers in beengeleidingssystemen. Doordat er geen beweging tussen de onderdelen is, gaat het bedrijf ervan uit dat het lange tijd meegaat en ook langdurig goede prestaties levert nadat het geïmplanteerd is.

Optimale power en geluidskwaliteit

Nadat het signaal digitaal via een draadloze verbinding van de geluidsprocessor richting het onder de huid gelegen implantaat is overgedragen, zet de omvormer in het implantaat uit en trekt weer samen. De omvormer genereert zo trillingen die het binnenoor stimuleren. Deze werking optimaliseert volgens Cochlear de overdracht van kracht en ook de geluidskwaliteit.
Piezo-elektriciteit wordt al jaren gebruikt in zeer veel producten zoals microfoons, high-end luidsprekers en medisch instrumenten. Nu is het de eerste keer dat het gebruikt wordt in een gehoorimplantaat. Een van de voordelen van de manier van overdracht is volgens Cochlear dat de hoge frequenties goed worden doorgegeven. Daar zitten juist de medeklinkers die zeer belangrijk zijn voor het verstaan van spraak.

Mats Dotevall, directeur ontwerp en ontwikkeling en tevens directeur klinische zaken bij Cochlear zegt erover: “Bij Cochlear zijn we geruime tijd bezig met de ontwikkeling van deze techniek. We hebben ons erop gericht om de Cochlear’s lange historie van innovatie op het gebied van zowel cochleair implantaten als beengeleidingproducten te benutten om zo iets totaal nieuws te creëren. In plaats van gebruik te maken van een conventionele electromagnetische transducer hebben we er voor gekozen met piëzo-elektrisch materiaal te werken, vanwege de ongeëvenaarde geschiktheid voor dit type implantaat toepassing”

Klinisch onderzoek naar Cochlear Osia 2

Cochlear laat weten dat met het Osia beengeleidingssysteem tijdens klinisch onderzoek uitstekende resultaten zijn behaald. Het klinisch onderzoek heeft gedurende een jaar in meerdere centra plaatsgevonden. Ook tijdens de eerste proefplaatsingen in gesponsorde onderzoeken over de hele wereld waren de resultaten positief.
Uit het klinisch onderzoek kwam naar voren dat de Osia een significant verbetering geeft in het vermogen van patiënten om spraak te verstaan. Dit geldt voor zowel in stilte als in lawaai. Hierbij is een vergelijk gemaakt met de situatie zonder toestel en met een toestel voor de operatie. Ook de aan de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven van de met de Osia geïmplanteerde patienten nam toe.

Made for iPhone en draadloze opties

De Osia 2 geluidsprocessor heeft evenals de andere implantaten van Cochlear de mogelijkheid van draadloze connectiviteit. Dat betekent: handsfree bellen met iPhone smartphones en gebruik van draadloze accessoire zoals tv zenders en externe draadloze microfoons. Met de nieuwe Osia Smart App kan de gebruiker de geluidsprocessor aanpassen vanaf een (geschikte) smartphone of Apple Watch.

Cochlear Osia in meerdere verwisselbare kleuren

Cochlear levert de geluidsprocessor in vijf verwisselbare kleuren. Daarnaast is de Osia 2 geluidsprocessor stof en vocht bestendig. Met een optionele Aqua+ waterproof accessoire kunnen de gebruikers van hun favoriete watersport genieten mét geluid.

Beschikbaarheid

Het Osia 2 Systeem zal binnenkort beschikbaar zijn in een beperkt aantal klinieken in de Verenigde Staten. Volledig commerciële beschikbaarheid voor patiënten die ervoor in aanmerking komen verwacht het bedrijf begin 2020. Cochlear hoopt begin 2020 in Canada goedkeuring te krijgen. De beschikbaarheid in andere landen in de wereld waaronder ook Nederland en België hangt af van lokale regelgeving.

Aanvulling: In september 2021 is het eerste Osia 2 implantaat geplaatst in Nederland. Zie link naar artikel onder.

Meer informatie op de website van Cochlear voor Nederland en Belgie en op de website van Cochlear USA

 

Reacties (9)
 1. Is er al meer bekend over wanneer dit apparaat in nederland verwacht wordt, ben toe om beide baha’s te vervangen en aangezien ik vaak onstekingen aan het abutment heb lijkt me dit een top oplossing.

  • Dat is nog niet duidelijk. Zodra het product geïntroduceerd is, zal er hier aandacht aan besteed worden. U kunt ook de site van Cochlear in de gaten houden.

   • Uit zeer goede bron vernomen dat het apparaat is aangekondigd in Nederland, verwachting is zomer of najaar. Is er bij jullie al meer bekend misschien?

  • Uit zeer goede bron vernomen dat het apparaat is aangekondigd in Nederland, verwachting is zomer of najaar. Is er bij jullie al wat meer bekend misschien?

   • Nog geen nieuws vernomen over de introductiedatum. Met vriendelijke groet, René

 2. Kan het apparaat ook aangesloten worden op he systeem wat ik nu heb, de oorhanger?

  • De Osia 2 van Cochlear is een beengeleidingssystemen dat onder de huid wordt geïmplanteerd en is bedoeld voor mensen met geleidingsverliezen, gemengde verliezen en eenzijdige doofheid. Het werkt volledig zelfstandig en is niet bedoeld om te koppelen aan een hoortoestel.

 3. Is nu bekend wanneer de Osia 2 in Nederland beschikbaar is? En hoe zijn de eerste gebruikers ervaringen in de VS? Wat is het voordeel van Osia 2 afgezet tegen de reguliere botverankerde hoortoestellen?

 4. Kan de Osia 2 ook samen met een pacemaker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]