Cochlear Osia 2 beengeleidingssysteem komt positief uit de bus

5 december 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

In 2020 introduceerde Cochlear het esthetisch fraaie en krachtige Osia 2 beengeleidingshoortoestel in Nederland. Een nieuw hoorsysteem bedoeld voor mensen met geleidingsverliezen, gemengde verliezen en eenzijdige doofheid. De resultaten van de klinische onderzoeken die de afgelopen jaren naar het systeem zijn gedaan vallen positief uit. In de hoge tonen wordt een betere versterking gevonden (tot 12 dB). Het Osia 2 systeem laat na implantatie een verbetering zien op het verstaan van spraak in zowel stilte als lawaai. Ook de kwaliteit van leven blijkt toe te nemen met het Cochlear Osia systeem.  
Uit recent Koreaans onderzoek komt naar voren dat de effectieve versterking van de Osia die van de Baha Power en de Bonebridge overtreft. Ook bleek uit dit onderzoek dat de draagtijd met de Osia bij eenzijdig doven hoger ligt in vergelijking met de andere twee systemen.

onderzoek naar cochlear osia 2 neengeleidingsysteem positief review
Naar het Osia 2 beengeleidingssysteem zijn meerdere onderzoeken gedaan. Recent is een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift European Archives of Oto-Rhino-Laryngology

Onafhankelijk en gesponsord onderzoek

Sinds de introductie is op meerdere locaties door Cochlear gesponsord onderzoek uitgevoerd naar het nieuwe Osia 2 beengeleidingssysteem. Daarnaast is er ook onafhankelijk onderzoek gedaan door verschillende onderzoeksinstituten.

Recent Koreaans onderzoek

In een onlangs verschenen artikel (oktober 2022) gepubliceerd in het tijdschrift Europan Archives of Oto-Rhino-Laryngology laten de Koreaanse onderzoekers zien dat de effectieve versterking van het Osia 2 beengeleidingshoortoestel dat van de Baha- en ook het Bonebridge systeem bij 2000 Hz overtreft (+11 dB). Verder stellen de onderzoekers dat het Osia systeem de meest zware beengeleidingsdrempels weet te overbruggen: zelfs tot aan een niveau van 61 decibel. Bij de groep met eenzijdige doofheid vonden de onderzoekers dat de versterking bij 4000 Hz door de Osia 2 superieur was aan de Baha en de Bonebridge.

Osia 2 goede optie

De Koreaanse onderzoekers zien in de Osia 2 van Cochlear een goede opties voor slechthorenden met een geleidingsverlies en gemengd gehoorverlies met beengeleidingsdrempels van 50 dB en meer. Ook zien ze in slechthorenden met een eenzijdig gehoorverlies goede kandidaten voor het Osia 2 systeem. Deze groep bleek de Osia 2 vaker te gebruiken dan dragers van de Baha en Bonebridge.

Eerdere onderzoeken naar Osia 2

Eerdere onderzoeken laten onder meer zien dat het Osia 2 beengeleidingsysteem het boven de 250 Hz beter doet dan de Baha powergeluidsprocessor.
Na implantatie met het Osia 2 systeem neemt het verstaan van spraak toe in zowel stilte als lawaai. Dat werd ook bij kinderen gevonden. Een andere studie liet zien dat het Osia systeem het beter doet qua verstaan van spraak in stilte en lawaai dan de Baha Power op een softband.
Andere onderzoekers vonden een betere gehoordrempel met de Osia 2 in vergelijking met de Baha Power bevestigd op een abutment.
Cochlear geeft aan dat de aanpasgegevens aantonen dat patiënten die het Osia systeem gebruiken gemiddeld 12 dB meer versterking tot hun beschikking hebben. Dat in vergelijking met patiënten die een zogeheten percutaan implantaat (zoals bij de Baha) hebben met een gelijk aanpasbereik.

Operatietechniek met lage kans op complicaties

Ook de operatietechniek wordt door onderzoekers als recht toe recht aan aangemerkt, met een lage kans op complicaties.

Geringere kans op feedback

In een van de onderzoeken naar de Osia 2 werd als voordeel de geringere kans op feedback genoemd door de onderzoekers. Dit in vergelijk met andere beengeleidingssystemen.

Vernieuwende implantatietechniek

Het vernieuwende aan het Osia 2 hoorsysteem is dat de KNO-arts het implantaat volledig onder de huid implanteert. Daarnaast heeft het een piëzo-elektrisch omvormer. Met de krachtige Osia 2 worden de hoge frequenties zeer goed overgebracht. Juist in dat hoge frequentiegebied zitten ook de voor spraak zeer belangrijke medeklinkers.

De Nederlandse KNO-arts Kevin Buijssen die als eerste in Nederland in het Albert Schweitzer ziekenhuis de Osia implanteerde zegt het volgende over het Osia 2 systeem: “Het betekent concreet dat het geluid via het bot van de schedel door dit systeem nog zuiverder naar het slakkenhuis van het oor wordt gebracht. Hoge frequenties – belangrijk voor het verstaan van spraak – worden door de Osia 2 optimaal overgebracht.”

Lees ook:

Eerste Cochlear Osia 2 botgeleidingssysteem geplaatst in Nederland
Cochlear Osia 2: nieuw beengeleidingssysteem met stimulatie via piëzo-elektriciteit

Bronnen:
Kim, Y., Choe, G., Oh, H. et al. A comparative study of audiological outcomes and compliance between the Osia system and other bone conduction hearing implants. Eur Arch Otorhinolaryngol (2022). https://doi.org/10.1007/s00405-022-07715-x

Clinical evidence on the Osia® System – Overzichtsartikel Cochlear

Reacties (2)
 1. De Osia 2 is een geweldige geluidservaring.
  Met een nagenoeg onzichtbaar implantaat en een magnetische processor is het draagcomfort tevens optimaal en eigenlijk niet voelbaar .
  Na meer dan 35 jaar eenzijdige doofheid hoor ik er weer helemaal bij met dit fantastische systeem

 2. Mijn Ponto 3 SP kan dit jaar geüpgraded worden naar de Ponto 5 SP.
  De huidige 3 SP op rechts staat vanwege mijn grote gehoorverlies (links 110 en rechts 90 dB) maximaal ingesteld.
  Vraag: zou ik beter af zijn met de Osia 2, m.a.w. is de versterking van de Osia 2 groter dan die van de Ponto 5 SP?
  En is het technisch mogelijk om de Osia 2 te plaatsen als er al een schroef aanwezig is?
  (N.B. een CI wordt met reden niet overwogen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]