Cochlear Nucleus 8 geluidsprocessor: Kleiner, slimmer en betere connectiviteit

2 november 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Cochlear komt met een nieuwe geluidsprocessor voor haar cochleair implantaat: de Cochlear Nucleus 8. De Nucleus 8 geluidsprocessor is kleiner dan zijn voorganger en kan verbinding maken met onder andere smartphones en tablets via het energiezuinig Bluetooth LE protocol. Met het nieuwe protocol is het straks ook mogelijk uitzendingen en mededelingen te ontvangen op openbare plekken zoals stations en vliegvelden die daar gedeeld worden via Bluetooth Auracast. Ook op audiologisch gebied heeft Cochlear verbeteringen doorgevoerd in de nieuwe geluidsprocessor. Zo is de ForwardFocus verbeterd waardoor de processor zich nog scherper kan richten op de gesprekspartner. Ook kan de nieuwe geluidsprocessor zich nog beter aanpassen aan verschillende luistersituaties. De verwachting is dat de nieuwe Nucleus 8 van Cochlear zeer binnenkort in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Cochlear Nucleus 8 geluidsprocessor

Nieuwe Cochlear Nucleus 8 geluidsprocessor kleiner

De nieuwe Nucleus 8-geluidsprocessor is 15% kleiner dan zijn voorganger en daarmee ook weer lichter. Ten opzicht van het voorlaatste model, de Nucleus 6 geluidsprocessor, is hij maar liefst 32% kleiner. Doordat de processor kleiner en lichter is, is het dragen ervan comfortabeler. Met de Cochlear Nucleus 8 hebben mensen met een ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies nu toegang tot de kleinste en lichtste geluidsprocessor voor cochleaire implantaten ter wereld. De kleinere en lichtere processor zal zeker voor kinderen fijn zijn.

“De technologie in de Nucleus 8-geluidsprocessor is onze slimste tot nu toe. Hij is ontworpen om mensen te helpen gesprekken duidelijker te horen, zelfs bij achtergrondlawaai.”

cochlear nucleus 8 geluidsprocessor voor kinderen
De 15% kleinere en lichtere Nucleus 8 geluidsprocessor zal zeker bij kinderen voor extra draagcomfort zorgen

Audiologische verbeteringen in de Cochlear Nucleus 8

De Nucleus 8 geluidsprocessor maakt net als zijn voorganger gebruik van directionele techniek. Hiermee is de processor in staat in te zoomen op de gesprekspartner en het storend effect van achtergrondlawaai op het verstaan te verminderen. De hiervoor gebruikte techniek heet bij Cochlear ‘ForwardFocus’. Deze techniek is in de Cochlear Nucleus 8 weer verder geoptimaliseerd. Klinisch onderzoek laat zien dat hiermee de zogeheten signaalruisverhouding met maar liefst 5 dB kan verbeteren. Elke dB winst in signaalruisverhouding heeft de potentie in zich om tot 15% meer verstaan te leiden.

De ForwardFocus schakelt automatisch in wanneer de situatie daarom vraagt. Heeft de drager eerder al behoefte aan extra ondertseuning om zich zo beter te concentreren op een 1-op-1 gesprek, dan is het ook mogelijk deze handmatig via de app te activeren.

Niels van Druten – General Manager Cochlear Benelux zegt over de nieuwe geluidsprocessor: “Ons doel is om mensen in staat te stellen zich met hun wereld te verbinden en het voor hen zo gemakkelijk mogelijk te gemaakt om te horen en gehoord te worden. Of ze nu in een café, op het werk of op school zijn – het leven zit vol mogelijkheden om met anderen in contact te komen. De technologie in de Nucleus 8-geluidsprocessor is onze slimste tot nu toe. Hij is ontworpen om mensen te helpen gesprekken duidelijker te horen, zelfs bij achtergrondlawaai.”

Coclear Nucleus 8 geluidsprocessor bluetooth auracast
Mededelingen op stations en vliegvelden uitgezonden via Bluetooth Auracast zijn met de nieuwe kleine Cochlear Nucleus 8 te ontvangen

Connectiviteit en direct streaming

De nieuwe Nucleus 8-geluidsprocessor borduurt voort op de directe streamingmogelijkheden en connectiviteitsfuncties die beschikbaar zijn in de eerdere geluidsprocessors van Cochlear. De Nucleus 8-geluidsprocessor is de eerste CI-geluidsprocessor die in staat is verbinding te maken met onder andere smartphones en tablets via het Bluetooth LE (Low Energy) protocol. Dit meest recente Bluetooth protocol werkt alleen dan wanneer het nodig is en verbruikt veel minder stroom dan eerdere Bluetooth versies. Via Bluetooth kan de drager geluiden dichterbij brengen. Met het nieuwe protocol is het ook mogelijk verbinding te maken met apparaten met Bluetooth Auracast. Met Auracast is het mogelijk een uitzending te verzorgen die door verschillende apparaten tegelijkertijd te ontvangen is. Denk daarbij aan uitzendingen en mededelingen via dit nieuwe Aurcast protocol op openbare plaatsen zoals stations, vliegvelden, conferentiecentra, sportclubs en sportscholen.

Beschikbaarheid van de Nucleus 8-geluidsprocessor in Nederland

Het beschikbaar komen van de Nucleus 8-geluidsprocessor verschilt van land tot land. Verwacht wordt dat de Nucleus 8-processor binnenkort al verkrijgbaar zal zijn in Nederland. Dit bericht is dan ook alleen bedoeld voor lezers op de Nederlandse markt.
Meer informatie is te vinden op de internationale Cochlear-website.

Voor informatiebijeenkomsten over de Cochleair Implantaten van Cochlear of aanvraag van een gratis informatiepakket klik hier

Reacties (1)
  1. Ben wel benieuwd of kwaliteit van het geluid verbeteren kan met de N8 in een op een gesprekken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]

Last van een bromtoon in de omgeving? Een hoortoestel kan helpen

13 maart 2023 | Een bromtoon in de omgeving is voor sommigen een flinke bron van hinder die ook [...]