Cochlear neemt Oticon Medical over

28 april 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Demant laat weten dat er een intentieovereenkomst is om Oticon Medical divisie te verkopen aan Cochlear Limited. Oticon Medical is de medische tak van Demant die cochleair implantaten (Neuro) en botverankerde hoortoestellen (Ponto) verkoopt. Als de overname door Cochlear wordt goedgekeurd zal er een bedrag van 850 miljoen Deense kronen (114 miljoen euro) mee gemoeid zijn. De overname komt als een verrassing binnen de hoorbranche.

cochlear neemt Oticon Medical over

Service aan bestaande cliënten Oticon Medical

Cochlear zal nu en in de toekomst de service aan cliënten van Oticon Medical op zich nemen. Er wordt geschat dat Cochlear Ltd de verkoop van de helft van alle wereldwijd verkochte cochleair implantaten voor zijn rekening neemt. Daarnaast verkoopt het bedrijf wereldwijd ook twee derde van alle botverankerde hoortoestellen.

Dig Howitt, Cochlear’s CEO zegt over de overname: “We kijken uit om alle cliënten en patiënten met Oticon Medical implantaten te verwelkomen binnen de Cochlear familie. Gedreven door onze missie te innoveren en levenslang goede hoorresultaten te bieden, zullen we ervoor zorgen dat klanten en patiënten van Oticon Medical levenslang ondersteuning krijgen met hooroplossingen. We zulllen daarvoor nauw samenwerken met Demant om zo een naadloze overgang van de zaken naar Cochlear mogelijk te maken, zodat cliënten en patiënten verzekerd zijn van toegang tot de huidige Oticon Medical technologie in de komende jaren.”

Demant stapt uit hoorimplantaten

Oticon Medical is in 2007 in de implanteerbare hooroplossingen gestapt en heeft daar flink in geïnvesteerd. Het bedrijf levert zowel cochleair implantaten (Neuro) als botverankerde hoortoestellen (Ponto). Het moederbedrijf Demant is helaas tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is om binnen afzienbare tijd wereldleider in de hoorimplantaten te worden. Daarvoor zou het nodig zijn enorme investeringen te doen. Dat zou ten koste gaan van de winstgevendheid van het gehele bedrijf.

Vanuit dat oogpunt heeft Demant de beslissing genomen zich uit de hoorimplantaten terug te trekken. Omdat Cochlear wereldleider is, vindt Demant het het beste om het bedrijfsonderdeel aan Cochlear te verkopen omdat daarmee hun patiënten verzekerd zijn van een goede ondersteuning.  

Aankondiging overname Oticon Medical door Cochlear flinke verrassing

De aankondiging van de ophanden zijnde overname komt als een flink verrassing in de hoorbranche omdat Demant in het algemeen juist investeert in bedrijven in plaats van zich daaruit terug te trekken. Geschat wordt dat Oticon Medical zorgt voor 7% van de totale verkopen van Demant. Ondanks dat de botverankerde divisie het goed lijkt te doen, draait Oticon Medical in zijn geheel niet profijtelijk. De vrij recente vrijwillige terugroep van de Neuro Zti cochleair implantaten van het bedrijf hebben daar vast geen goed aan gedaan. De verkoop van nieuwe cochleair implantaten kwam daardoor stil te liggen.

Over Demant in Nederland

Demant is In Nederland actief met onder andere de hoortoestelmerken Oticon en Bernafon en de diagnostische apparatuur van het merk Diatec. Daarnaast levert het bedrijf nu nog vanuit het bedrijfsonderdeel Oticon Medical cochleair implantaten en botverankerde hoortoestellen.
Het Deense beursgenoteerde Demant is in zijn geheel winstgevend.

Bron: Demant

Reacties (2)
  1. Betekent dit dat de nieuwe Ponto 5 superpower na de overname niet meer verkrijgbaar zal zijn?

  2. Daar is in dit stadium nog geen duidelijkheid over. Natuurlijk is er voor verkochte Ponto’s natuurlijk wel gedurende 5 jaar volledige service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]