Cochlear neemt Oticon Medical over

28 april 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Demant laat weten dat er een intentieovereenkomst is om Oticon Medical divisie te verkopen aan Cochlear Limited. Oticon Medical is de medische tak van Demant die cochleair implantaten (Neuro) en botverankerde hoortoestellen (Ponto) verkoopt. Als de overname door Cochlear wordt goedgekeurd zal er een bedrag van 850 miljoen Deense kronen (114 miljoen euro) mee gemoeid zijn. De overname komt als een verrassing binnen de hoorbranche.

cochlear neemt Oticon Medical over

Service aan bestaande cliënten Oticon Medical

Cochlear zal nu en in de toekomst de service aan cliënten van Oticon Medical op zich nemen. Er wordt geschat dat Cochlear Ltd de verkoop van de helft van alle wereldwijd verkochte cochleair implantaten voor zijn rekening neemt. Daarnaast verkoopt het bedrijf wereldwijd ook twee derde van alle botverankerde hoortoestellen.

Dig Howitt, Cochlear’s CEO zegt over de overname: “We kijken uit om alle cliënten en patiënten met Oticon Medical implantaten te verwelkomen binnen de Cochlear familie. Gedreven door onze missie te innoveren en levenslang goede hoorresultaten te bieden, zullen we ervoor zorgen dat klanten en patiënten van Oticon Medical levenslang ondersteuning krijgen met hooroplossingen. We zulllen daarvoor nauw samenwerken met Demant om zo een naadloze overgang van de zaken naar Cochlear mogelijk te maken, zodat cliënten en patiënten verzekerd zijn van toegang tot de huidige Oticon Medical technologie in de komende jaren.”

Demant stapt uit hoorimplantaten

Oticon Medical is in 2007 in de implanteerbare hooroplossingen gestapt en heeft daar flink in geïnvesteerd. Het bedrijf levert zowel cochleair implantaten (Neuro) als botverankerde hoortoestellen (Ponto). Het moederbedrijf Demant is helaas tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is om binnen afzienbare tijd wereldleider in de hoorimplantaten te worden. Daarvoor zou het nodig zijn enorme investeringen te doen. Dat zou ten koste gaan van de winstgevendheid van het gehele bedrijf.

Vanuit dat oogpunt heeft Demant de beslissing genomen zich uit de hoorimplantaten terug te trekken. Omdat Cochlear wereldleider is, vindt Demant het het beste om het bedrijfsonderdeel aan Cochlear te verkopen omdat daarmee hun patiënten verzekerd zijn van een goede ondersteuning.  

Aankondiging overname Oticon Medical door Cochlear flinke verrassing

De aankondiging van de ophanden zijnde overname komt als een flink verrassing in de hoorbranche omdat Demant in het algemeen juist investeert in bedrijven in plaats van zich daaruit terug te trekken. Geschat wordt dat Oticon Medical zorgt voor 7% van de totale verkopen van Demant. Ondanks dat de botverankerde divisie het goed lijkt te doen, draait Oticon Medical in zijn geheel niet profijtelijk. De vrij recente vrijwillige terugroep van de Neuro Zti cochleair implantaten van het bedrijf hebben daar vast geen goed aan gedaan. De verkoop van nieuwe cochleair implantaten kwam daardoor stil te liggen.

Over Demant in Nederland

Demant is In Nederland actief met onder andere de hoortoestelmerken Oticon en Bernafon en de diagnostische apparatuur van het merk Diatec. Daarnaast levert het bedrijf nu nog vanuit het bedrijfsonderdeel Oticon Medical cochleair implantaten en botverankerde hoortoestellen.
Het Deense beursgenoteerde Demant is in zijn geheel winstgevend.

Bron: Demant

Reacties (2)
  1. Betekent dit dat de nieuwe Ponto 5 superpower na de overname niet meer verkrijgbaar zal zijn?

  2. Daar is in dit stadium nog geen duidelijkheid over. Natuurlijk is er voor verkochte Ponto’s natuurlijk wel gedurende 5 jaar volledige service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]

Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024 | Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig [...]