De voorgenomen overname van Oticon Medical (Ponto en Neuro) door Cochlear kan geen doorgang vinden. De Mededingingsautoriteit van het Verenigd Koninkrijk (de CMA) vindt dat het wegvallen van de concurrentie op het gebied van botverankerde hoortoestellen door het samengaan van de twee bedrijven nadelige gevolgen heeft voor patiënten en ook tot hogere prijzen kan leiden. Wel mag Cochlear de cochleair implantaten (CI) divisie van Oticon Medical (Neuro) overnemen van de autoriteit. Tussen Cochlear en Demant (het moederbedrijf van Oticon Medical) is daarom een aangepaste overeenkomst gesloten. De verwachting is dat deze nieuwe overeenkomst eind dit jaar rond zal zijn.
Overname Oticon Medical
In april vorig jaar liet Demant weten dat er een intentieovereenkomst was om Oticon Medical divisie te verkopen aan Cochlear Limited. Oticon Medical is de medische tak van Demant die cochleair implantaten (Neuro) en botverankerde hoortoestellen (Ponto) verkoopt. Met de overname zou een flink bedrag gemoeid zijn, namelijk 114 miljoen euro. De overname kwam indertijd als een verrassing binnen de hoorbranche.
Reden voorgenomen verkoop Oticon Medical
Oticon Medical is in 2007 in de implanteerbare hooroplossingen gestapt en heeft daar flink in geïnvesteerd. Om het bedrijfsonderdeel ook gezond te houden was een forse groei nodig. Daarvoor zouden enorme investeringen nodig zijn. Demant, dat ook het moederbedrijf is van Oticon en Bernafon, heeft vorig jaar besloten deze investeringen niet te doen omdat dit ten koste zou gaan van de winstgevendheid van het gehele bedrijf. Omdat Cochlear wereldleider is op het gebied van implantaten heeft Demant de beslissing genomen het bedrijfsonderdeel aan Cochlear te verkopen. Dit omdat hun patiënten zo verzekerd zijn van een goede ondersteuning.
Onderzoek Europese Commissie
In december 2022 liet de Europese Commissie weten de voorgenomen overname van Oticon Medical door Cochlear te gaan onderzoeken. Meerdere Europese landen waaronder Nederland vroegen de Europese Commissie om dit te doen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakte zich zorgen en vermoedde dat de overname slecht kan zijn voor de concurrentie en daardoor kan leiden tot hogere prijzen van botverankerde hoortoestellen. Ook was de organisatie bang dat het een negatief effect heeft op de kwaliteit van deze producten en de overname ook remmend zou werken op de innovatie.
Voorlopige uitspraak over overname
De Britse antitrusttoezichthouder kwam april dit jaar met een voorlopige uitspraak. Daarin stond dat de voorgenomen overname van Oticon Medical door Cochlear de concurrentie flink kan beperken. De Mededingingsautoriteit van het Verenigd Koninkrijk de CMA (de Competition and Markets Authority) geeft aan dat het wegvallen van de concurrentie door het samengaan van de twee bedrijven nadelige gevolgen kan hebben voor patiënten en ook tot hogere prijzen kan leiden van botverankerde hoortoestellen.
Definitieve rapportage: overname Oticon Medical door Cochlear niet goedgekeurd
Op 22 juni jongstleden is de CMA met een definitieve rapportage gekomen. Daarin concludeert de organisatie dat Oticon Medical beengeleidingspoot (Ponto) niet door Cochlear overgenomen mag worden. Dit omdat de overname ten koste zou gaan van de innovatie en kwaliteit van de botverankerde producten.
Aangepaste overeenkomst
Demant en Cochlear willen het overnameproces wel vervolgen echter met een aangepaste overeenkomst. Daarbij neemt Cochlear wel de cochleair implantaten (CI) poot van Oticon Medical over met daarin het Neuro product, maar niet de botverankerde divisie waar de Ponto onder valt. Op het gebied van cochleair implantaten is namelijk nog voldoende andere concurrentie. Naast Cochlear en Oticon Medical leveren ook MED-EL en Advanced Bionics deze producten. Hierbij geldt nog steeds wel een voorbehoud: er zijn nog wettelijke goedkeuringen nodig van zowel de ‘Australian Competition and Consumer Commission’ (ACCC) als de Europese Commissie (EC).
Garanties en plannen van Oticon Medical
Oticon Medical in Nederland geeft aan dat het bedrijf de ontwikkeling en ondersteuning voor haar cliënten nog steeds garandeert. Het bedrijf zegt alle verplichtingen, contracten en garanties van haar producten te blijven nakomen. Ook blijkt het bedrijf toekomstplannen te hebben met het nieuwe Sentio systeem dat in 2024 wordt verwacht.
President en CEO van Demant Søren Nielsen geeft aan dat het bedrijf blij is dat Cochlear als wereldleider nog steeds van plan is om de CI-patiënten van Oticon Medical service te bieden. Nielsen zegt verder: “Met de BAHS-business die niet langer deel uitmaakt van de transactie met Cochlear, blijven we volledig toegewijd aan het exploiteren en verder ontwikkelen van deze bedrijfspoot om al onze BAHS-klanten en -patiënten te blijven bedienen. De BAHS-business groeit en levert positieve resultaten op, wat een solide startpunt vormt voor een strategische evaluatie van toekomstige opties.” (Redactie: BAHS staat voor Bone Anchored Hearing Solutions of te wel botverankerde hooroplossingen).
Lees ook: