De Baha 6 Max: nieuwe krachtige en slanke geluidsprocessor van Cochlear

25 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Cochlear komt met een nieuw krachtig botverankerd hoortoestel: de Baha 6 Max. Tijdens een online conferentie introduceerde Cochlear gistermiddag de nieuwe geluidsprocessor in Europa. Cochlear ontwikkelde de Baha 6 Max met het doel een zeer krachtige, helder en natuurlijk klinkende en ook zo klein mogelijke geluidsprocessor op de markt te brengen. Daar is de fabrikant goed in geslaagd: het toestel heeft een hoge output, oogt mooi klein en zowel het klinisch onderzoek als de praktijkervaringen van audiologen pakken positief uit. Bij de ontwikkeling van de Cochlear Baha 6 Max is ervoor gezorgd dat de geluidsprocessor dicht tegen het hoofd aan komt.
Naast audiologische eigenschappen scoort het toestel ook goed op connectiviteit (streaming). De nieuwe geluidsprocessor is direct te verbinden met zowel smartphones als tablets van het merk Apple (iPhone, iPad) als die met het besturingssysteem Android.

Cochlear Baha 6 Max
De Cochlear Baha 6 Max: krachtige en slank vormgegeven geluidsprocessor met Bluetooth Le

Vergroot aanpasbereik

Het aanpasbereik van de nieuwe kleine krachtige geluidsprocessor loopt tot aan 55 dB SNHL en is net zo klein als de geluidsprocessor met het stuk mindere bereik (tot 45 dB). Daarvoor heeft Cochlear speciaal een nieuwe omvormer ontwikkeld die geluid en spraak in trillingen omzet: de BCDrive II. De fabrikant weet daarmee een winst in uitgangsvermogen van gemiddeld 7 dB te halen ten opzichte van de Baha 5. De Cochlear Baha 6 Max versterkt ook hele hoge tonen tot aan 9.7 kHz goed. Dat biedt voordelen voor zowel de geluidskwaliteit als het verstaan van spraak. De nieuwe geluidsprocessor is door de nieuwe omvormer en chip ook veel energiezuiniger.

cochlear baha 6 max geluidsprocessor

Geluidsbewerking in de Cochlear Baha 6 Max

De nieuwe Baha 6 Max geluidsprocessor monitort de geluidsomgeving nauwkeurig. Deze wordt 300 keer per seconde gescand. Aan de hand van deze informatie weet het toestel een helder geluidsbeeld te geven. Om in moeilijke luistersituaties zoals geroezemoes en lawaai beter te verstaan maakt het toestel gebruik van zogeheten directionele microfoons. Deze richten zich daarbij adaptief op de locatie van de spreker.
Om bijvoorbeeld buiten op straat of in de buurt van apparaten zoals een kopieermachine minder last te hebben van lawaai, maakt het toestel gebruik van lawaaionderdrukking. Soms zijn er plots heel harde geluiden in onze omgeving zoals een dichtslaande deur of een startschot: daar heeft het toestel ook een speciale regeling voor aan boord. Die voorkomt dat zulke zogeheten impulsgeluiden onprettig hard klinken.

Feedbackmanagement

Net als krachtige (super-)power hoortoestellen soms heel even kunnen rondfluiten (feedback) kan dit zich ook voordoen bij de geluidsprocessoren van krachtige botverankerde hoortoestellen. Omdat tegen te gaan ontwikkelen fabrikanten steeds betere anti-feedbacksystemen. Ook de Baha 6 Max heeft zo’n anti-fluitsysteem.
Tijdens de online conferentie was er ook een evaluatiesessie met audiologen uit verscheidene landen. Feedback issues werden daarin nauwelijks naar voren gebracht.
Audioloog Gert Jan Dingemanse werkzaam bij het Erasmus MC in Rotterdam was ook bij deze evaluatiesessie aanwezig. Hij gaf aan dat wanneer er zich wel feedback voordoet het mogelijk is gebruik te maken een ander tussenstukje. Hierdoor komt de geluidsprocessor weliswaar ietsje verder van het hoofd af, maar daarmee is wel feedback in bijzondere gevallen te voorkomen.

Connectiviteit

Net als bij gewone hoortoestellen is verbinding met smartphone en tablets voor de gebruiker erg praktisch. Veel van de laatste generatie hoortoestellen kunnen zowel verbinden met apparaten die werken op het besturingssysteem van Apple (iOS) als met Android. Bij de Baha 6 Max geluidsprocessor verloopt de verbinding met iPhone, iPads en met een selecte groep Android telefoons direct zonder tussenkomst van een zogeheten streamer. Wel is het belangrijk te realiseren dat er op dit moment nog maar weinig Android telefoons verkrijgbaar zijn die geschikt zijn voor deze directe verbinding met hoortoestellen.
De Cochlear Baha 6 Max heeft ook het nieuwe Bluetooth Le protocol aan boord en is daarmee toekomstbestendig.

Cochlear Baha 6 Max voor kinderen

Cochlear Baha 6 Max voor kinderen

Voor kinderen bij wie het plaatsen van het implantaat nog niet mogelijk is, heeft Cochlear een hoofdband waarop de geluidsprocessor is te plaatsen. Een LED-je op het geluidsprocessor maakt duidelijk aan verzorgers en ouders wat de status van het toestel is. Met de nieuw ontwikkelde omvormer is ook het batterijverbruik flink gereduceerd. Daarmee is er voldoende capaciteit beschikbaar om audio in de klas naar de toestellen over te sturen.
Kinderen willen natuurlijk volop ravotten en buitenspelen. De nieuwe geluidsprocessor heeft het predicaat IP68 en is daarmee vocht en stof bestendig. Een flinke regenbui kan het toestel dan ook makkelijk hebben.

cochlear Baha 6 Max behuizing

Vormgeving en kleuren

De nieuwe gestroomlijnde geluidsprocessor is 2mm smaller dan de vorige versie. De fraai ogende geluidsprocessor is in zes verschillende kleuren verkrijgbaar. De kleur ‘mint’ is daarbij nieuw.

Kijk voor meer informatie over de Baha 6 Max op de website van Cochlear

Of lees hier meer over botverankerde systemen en hun toepassing.

Reacties (8)
 1. Naam: Cees Graauwmans
  Woont in: Nijmegen
  Oorzaak van gehoorverlies: onherstelbaar verlies trommelvlies en gehoorbeentjes aan beide zijden.
  Systeem: BAHA 5 power (2x)
  Uitdagingen vanwege mijn gehoorverlies
  Gering gehoorverlies geconstateerd tijdens pubertijd-adolescentie. Oorzaak: chronische middenoorontstekingen (aangeboren vernauwingen in de buis van Eustachius met als gevolg gebrekkige beluchting).
  Als er destijds (plm. 1963-1964) trommelvliesbuisjes waren geplaatst zou ik géén noemenswaardig gehoorverlies hebben gekregen. Helaas is deze techniek destijds niet toegepast, ondanks dat die techniek toen al bestond.
  Het gevolg was dat de ontstekingen mijn gehoorbeentjes e.d. hebben aangetast en er was zelfs een abces richting hersenvlies (plm. 1976).
  Middels operatief ingrijpen (zgn. ‘radicaal’) is het ontstekingsproces gestopt (± 1976).
  Na enige jaren hierna heb ik normale hoortoestellen gedragen, maar omdat dezen de beluchting belemmerden (afsluiting gehoorgang door het bevestigingssysteem) kreeg ik steeds weer looporen.
  Transplantaties (donorgehoorbeentje en later kunststofgehoorbeentje) zijn mislukt.
  In overleg met mijn KNO-arts besloten om de BAHA techniek te gaan toepassen. Hierover later meer.
  Gehoorverlies is een (voor de medemens) onzichtbare handicap (óók als je hoortoestellen draagt…). Communicatiemiddel spraak/geluid (want óók muziek) is essentieel in de sociale contacten. Het is niet vervelend om aan te geven dat je slechthorend bent als je gesprekken niet goed kunt volgen, maar het wordt wél vervelend als je dit keer op keer moet doen aan dezelfde (groep) mensen.
  Mijn ervaring is dat dit heel vaak gebeurde (vooral tijdens vergaderingen). Dit kan frustrerend werken en het risico om verbale communicatie te minimaliseren c.q. vermijden is dan ook constant aanwezig.
  Een nieuwe start
  In 1988 werd ik geopereerd en de eerste BAHA geïmplanteerd (Radboud UMC Nijmegen NL).
  Ik hoorde hierbij tot de eerste groep patiënten in Nederland die hiervoor in aanmerking kwamen.
  Het eerste toestel was: de BAHA HC-100. Voor meer info: zie bijlage 1 onderaan dit artikel.
  Dit implantaat werd aangebracht middels twéé operaties:
  1e : onder plaatselijke verdoving het inplanten van het schroefgedeelte;
  2e : na drie maanden onder algehele narcose het aanbrengen van het abutment.
  Tegenwoordig gaat deze procedure in één keer, poliklinisch onder plaatselijke verdoving.
  De hele operatie duurt nu ong. 1 uur, waarbij alles geïmplanteerd wordt.
  Ik heb sinds enige jaren (januari 2013) een tweede toestel (links)laten implanteren en persoonlijk vind ik een bezoek aan de tandarts (als die moet verdoven) enger.
  Binnen een paar weken kon ik het tweede toestel al gebruiken en er gaat dan een wereld voor je open: zoals mijn audioloog het destijds stelde: na het aanbrengen van een tweede BAHA: 1+1=3!!!
  Ze hadden gelijk hierin; dus als je voor een tweede implantaat in aanmerking komt is mijn advies: dóén.
  Hoe heeft mijn Baha mijn leven veranderd

  De BAHA uit 1988 en mijn huidige BAHA kun je m.i. met elkaar vergelijken met geluidsapparatuur.
  BAHA 1988(HC-100): ouderwetse grammofoon die je nog moet aanzwengelen; geluid is blikkerig en hol.
  BAHA nu (Baha 5 power): hypermoderne Hifi-installatie.

  Alle types ná die allereerste werden qua geluidskwaliteit steeds beter. Ik heb in de loop van die dertig jaar er verschillende gehad.
  Zelfs in mijn werk kon ik er goed mee functioneren (ik was ruim 40 jaar docent speciaal onderwijs cluster 4; Z.M.O.K. en heb altijd kleine klassen gehad max. 12 leerlingen).
  Hier moet ik wél kanttekenen dat mijn leerlingen beter rekening hielden met deze handicap dan menig collega…
  Sinds het allernieuwste type (Baha 5 p) is mijn gehoorervaring gigantisch verbeterd.
  Bediening en instellingen onder controle via mijn mobieltje: tóp!!!
  Soms hoor ik zelfs beter/meer dan mensen zonder deze handicap: sirenes van hulpdiensten e.d. hoor ik vaak eerder!
  In okt. 2017 heb ik een streamer aangeschaft via Cochlear (de Wireless Mini Microphone 2+): een aanrader want: perfecte geluidskwaliteit van tv/dvd/radio en tóch contact met de omgeving houdend.
  Dit apparaat kan gedeeltelijk vergoed worden (± €70,–) bij de Zorgverzekering; maar daar moet je wél zelf achteraangaan middels een machtiging van de audioloog; Regeling basisverzekering artikel 2.6 en 2.10.

  Momenteel (9 april 2021) ben ik bezig de twee Baha 6’s uit te proberen. Ten opzicht van de Baha 5 power ben ik erg enthousiast en dit gaat mijn nieuwe systeem worden per begin mei. Er zijn echter ook nog wel wat kritische opmerkingen te plaatsen met name t.a.v. de smart-app. Hierover heb ik al met Cochlear contact gehad.

  Met vriendelijke groet,
  Cees Graauwmans
  Nijmegen
  mobiel: 06 21 80 69 28

 2. Fijn om te horen dat de baha 6 max zo goed bevalt , ook ik ben bezig deze te testen , nu nog met een hoofd band maar wil wel naar een implantaat ik wacht op een oproep van de KNO arts.
  Het gaat bij mij om mijn rechter zijde (ook ik had een chronische ontsteking) links kan ik nog goed horen en hopen dat het zo blijft.

 3. Mijn vrouw heeft vandaag van de audioloog van het EMC een probeer BAHA 6 meegekregen en die moesten we koppelen met haar Mobieltje. Het vervelende is echter dat dit niet lukt, ze kan hem nu niet uitproberen (ze heeft er inmiddels al 2 versleten in 10 jaar tijd en dat ging goed) Hij staat nu voor haar veel te hard en om zachter te zetten moet haar mobieltje gekoppeld worden. De Mobiele telefoon die zij heeft is een Galaxy A12 en ik heb gelezen dat die niet geschikt is om haar BAHA 6 daaraan te koppelen. Weet iemand dat of dat wel of niet kan met haar mobieltje.

  • Beste Henk Kreuk, misschien is de oplossing al binnen. Ik had et mijn iphone 5s ook een probleem, maar eenmaal een account aangemaakt bij cochlear was het probleem opgelost.Ook zocht ik naar e app met Baha6 max, maar die bestaat niet itt de app baha 5 smart. Kwam er achter dat ik op de app Baha Smart moest drukken. Hoop dat u hiermee geholpen ben, de Baha 6 is een fantastisch toestel.

   • Nog dank voor uw reactie. Na terug te zijn geweest in het ziekenhuis nbij de audioloog bleek de probeer BaHa stuk te zijn. Vandaar dat we deze niet gekoppeld kregen met haar tel. Ze heeft inmiddels vandaag haar eigen nieuwe BaHa gekregen en toen lukte het koppelen thuis wel. Ook wel met de nodige problemen maar uiteindelijk lukte het. Het zou wel een uitkomst zijn als mensen een stap voor stap instructie mee zouden krijgen want we vergaten eerst op de grote grijze knop op de tel. te drukken, tijdens het koppelen, die na dat er op gedrukt is geel wordt. Op deze knop staat links het gehoor toestel met een vraagteken er in en rechts zonder vraagteken. Daarna ging het als een speer.

 4. Fijn dat allemaal toch nog goed is gekomen en dat uw vrouw nu optimaal kan gaan genieten.

 5. Beste allemaal,

  Ik heb sinds een maand ook een baha. Perfect apparaat voor mij daar wil ik het niet over hebben. Ik heb namelijk een vraag over haardracht. Ik heb nu lang haar en altijd in een staart. Ik wil graag een kort kapsel, maar ik weet niet of dat verstandig is. Ik wil het niet te kort namelijk maar ik ben bang dat er steeds haren over de baha hervallen wat irritant geluid gaat maken. Iemand die een semi kort vrouwenkapsel heeft?

 6. Hallo, kan de Baha 6 worden geplaatst op de bestaande schroef van de Baha 5? Op de foto’s lijkt het alsof het een andere type schroef is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]