Cochleaire implantaten – hoe eerder hoe beter

5 juli 2010
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Wanneer kinderen hun cochleair implantaat krijgen voor hun 18e levensmaand, blijken ze beter te horen, geluiden en muziek beter te begrijpen en praten ze beter dan kinderen die de implantaten pas op latere leeftijd krijgen, zo blijkt uit onderzoek.

Kinderen die onder de 18 maanden een implantaat kregen hadden een significant hogere score bij het begrijpen en uiten dan de groep kinderen die tussen de 18 en 36 maanden of ouder waren dan 36 maanden.
Kinderen die de implantaten kregen voordat ze 18 maanden werden hadden een spraakontwikkeling die te vergelijken was met horende kinderen, aldus het onderzoek dat gepubliceerd is in the Journal of the American Medical.
Kinderen die de cochleaire implantaten kregen nadat ze 3 waren geworden, vertoonden in vergelijk met horende kinderen van die leeftijd een aantal hiaten.
Kinderen blijken normaliter spraakgeluiden betekenis toe te kennen tussen 6 maanden en een jaar. “Wanneer kinderen niet het volledige geluidspectrum van spraak kunnen horen op deze leeftijd, zullen de mogelijkheden om spraak te leren en hun gedachten te reflecteren via spraak, verminderen” , aldus John Niparko auteur van het artikel.

Ondersteuning en training belangrijk

Hoe meer ondersteuning en interactie met verzorgers en ouders, hoe groter het voordeel, zo blijkt tevens uit het onderzoek. “Alleen een cochleair implantaat erop zetten en klaar is kees is niet de weg die gegaan moet worden. Er is nog steeds werk te doen bij het helpen ontwikkelen van spraakvaardigheid,” aldus Anne Oyler, audioloog bij het onderzoeksinstituut.

Start met hoortoestellen

Ouders moeten er zorg voor dragen dat het gehoor van hun pasgeboren kind getest wordt in de eerste maanden van hun leven. Hoortoestellen spelen ook een belangrijke rol bij het helpen van kinderen die later cochleair implantaten krijgen. “Als ze niet door de hoortest heen komen, is een follow-up nodig, en als ze slechthorend zijn is het belangrijk met hoortoestellen te beginnen en als deze niet helpen dan verder met cochleair implantaten” zegt chirurg Mark Wiet, MD, hoofd van de sectie otologie, neurologie, en schedelbasischirurgie aan het Rush Universitair Medisch Centrum in Chicago.

Over de studie

De studie heft 188 kinderen tussen de 6 maanden tot 5 jaar gevolgd. Zij werden gevolgd tot drie jaar nadat ze cochleair implantaten kregen. Onderzoekers hebben hun taalontwikkeling geanalyseerd en deze vergeleken met kinderen zonder gehoorverlies.

Bron: www.hear-it.org, www.webmd.com en www.eurekalert.org

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]