Patiënten met een cochleair implantaat lopen het risico dat de geïmplanteerde magneet verschuift en dat zij ongemak en pijn ervaren tijdens het ondergaan van een MRI scan. Ook is het mogelijk dat de polariteit van de magneet veranderd door de MRI scan. Dit blijkt uit onderzoek dat afgelopen maand op de website van ‘JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery’ is gepubliceerd.
Na het verschijnen van het wetenschappelijk artikel hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Met de meeste cochleair implantaten is het mogelijk vandaag de dag zorgeloos een MRI scan te ondergaan, zonder dat dit voor pijnklachten zorgt of verplaatsing van de magneet. De ene fabrikant maakt dit mogelijk door de magneet te laten roteren 9in een of meer dimensies), de ander door de magneet beter te fixeren en een drukverband om te doen tijdens de scan. Weer een ander kiest ervoor om de magneet toch te verwijderen. Zie voor meer informatie onderaan dit artikel.
Cochleair implantaat patiënten goed informeren bij MRI
Volgens de onderzoekers is het daarom van belang dat patiënten voordat zij een MRI ondergaan volledig te informeren over de mogelijke negatieve effecten en pijn. Ook raden de onderzoekers aan de patiënten goed te monitoren. Een verdoving en een zorgvuldige positionering van het hoofd tijdens de MRI kunnen ook helpen.
Wat is een cochleair implantaat?
Een cochleair implantaat is een klein elektronisch toestel dat doven, zeer ernstig en ernstig slechthorenden in staat stelt geluiden weer waar te nemen. Een cochleair implantaat wordt chirurgisch onder de huid geïmplanteerd en verbonden met de hoorzenuwen in de cochlea. Een cochleair implantaat stimuleert door middel van kleine stroompulsjes de hoorzenuwen.
Patiënten met een cochleair implantaat dragen achter het oor een spraakprocessor dat lijkt om een gewoon achter het oor toestel. Vanuit dit apparaat loopt een draadje met aan het eind een zendspoel. Deze spoel bevindt zich op het hoofd en zit met een magneet vast aan de onder de huid geïmplanteerde ontvanger (ook magnetisch). De ontvanger ontvangt vervolgens de door de zendspoel uitgezonden FM-signalen (radio golven).
Problemen door sterk magnetisch veld MRI
Patiënten met een cochlear implantaat kunnen problemen ervaren doordat bij een MRI de onder de huid geïmplanteerde magneet wordt blootgesteld aan het sterke electromagnetische veld van de MRI.
Pijn, ongemak, verplaatsing en verandering polarisatie cochleair implantaat bij MRI
De Koreaanse onderzoekers van de Soonchunhyang University College of Medicine in Zuid Korea hebben de medische dossiers bekeken van 18 patients met een cochleair implantaat, die een MRI hebben ondergaan (tussen 2003 and 2014). Van de patienten kregen zestien een MRI scan met een 1.5 T scanner en twee patiënten kregen hun MRI in een 3.0 T scanner. De MRI’s bestonden uit 12 hersenscans en 18 scans van andere lichaamsdelen. Van de 18 patiënten, konden 13 de MRI scan afronden zonder problemen. Echter 5 patiënten met een cochleair implantaat die zelfs waren voorzien van een beschermende hoofdband konden de MRI niet afmaken in verband met pijn, ongemak of verplaatsing van de magneet. Bij weer een andere patient vond polariteit verandering plaats in de magneet.
Nieuwe ontwikkelingen (update: 2018)
De afgelopen jaren zijn de cochleair implantaten zodanig verbeterd dat het mogelijk is zonder de magneet te verwijderen een MRI scan te ondergaan. Zo heeft fabrikant MED-EL een cochleair implantaat met een magneet die kan roteren (in één dimensie). Hierdoor wordt er minder aan de magneet ‘getrokken’. Bij de cochleair implantaten van Oticon Medical wordt het implantaat vastgezet met kleine schroefjes, waardoor migratie van de magneet niet kan plaatsvinden. Een drukverband tijdens de MRI zorgt ervoor dat de MRI ook pijnloos kan verlopen (tot 1,5 Tesla).
Bij fabrikant Cochlear kan met behulp van een drukverband MRI’s tot 1,5 Tesla worden gemaakt. Wanneer bij deze fabrikanten een MRI met een hogere waarde nodig is, dient het magnetisch deel van het implantaat te worden verwijderd. Dit kan relatief eenvoudig. Wel moet de magneet achteraf weer teruggeplaatst worden.
Advanced Bionics heeft in november 2018 een cochleair implantaat op de markt gebracht waarbij de magneet in drie dimensies kan roteren. Met dit implantaat kunnen MRI scans worden uitgevoerd tot 3 Tesla zonder dat de patiënt daar pijn bij ondervindt of dat de magneet kan verplaatsen.
Bron: JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, Soonchunhyang University College of Medicine
Voor het online artikel: Klik hier