Carmen de Jonge nieuwe voorzitter NVAB

7 mei 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Carmen de Jonge volgt per 11 mei Meindert Stolk op als voorzitter van de NVAB. Meindert Stolk legt zijn functie als voorzitter neer vanwege zijn benoeming als gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

Carmen de Jonge nieuwe voorzitter NVAB
Carmen de Jonge: nieuwe voorzitter van de NVAB

Carmen de Jonge is bekend met de wereld van brancheverenigingen. In haar vorige functie als algemeen directeur van Wissenraet Van Spaendonck begeleidde zij stichtingen en verenigingen. Sinds een jaar werkt zij als bestuurder en toezichthouder in diverse publieke en private samenwerkingsverbanden. “Slechthorendheid heeft een enorme maatschappelijke impact; het belemmert mensen, jong en oud, stevig in hun dagelijks functioneren. Dat zichtbaar en bespreekbaar maken is essentieel”, aldus De Jonge. “Ik zie betrokken audiciens en steeds slimmere innovaties, die het dagelijks functioneren positief beïnvloeden. Maar met meer dan anderhalf miljoen slechthorenden en de groeiende vergrijzing ligt er een grote uitdaging. Ik vind het een eer om die uitdaging samen met alle in de sector actieve partijen op te pakken.”

Meindert Stolk ondersteunde de NVAB vanaf 2011 als extern adviseur public affairs en werd in juni 2015 benoemd als voorzitter. Dit leidde tot 6 jaar voorzitterschap. Meindert Stolk: “Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat het belang van tijdige, adequate hoorzorg en de gezondheidswinst die dat oplevert steeds duidelijker wordt. Dat bevestigt het belang van wat de sector doet. Ik hoop dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren. Ik draag het stokje graag over aan Carmen die met haar kennis en ervaring partijen nader tot elkaar kan brengen.”

Brancheverenigingen

De Nederlandse Vereniging van Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven (NVAB) is één van de brancheorganisatie in het kleine landschap van audicienbedrijven. Bij deze branchevereniging zijn Hans Anders, Specsavers en een aantal kleinere audiciensbedrijven aangesloten. Beter Horen, Schoonenberg en Van Boxtel Hoorwinkels besloten in 2015 hun lidmaatschap van de NVAB op te zeggen. De reden hiervoor was dat de belangen en de kwaliteit die de bedrijven binnen de vereniging voorstonden te veel verschilden. Hierdoor voelden zij zich niet meer thuis binnen de NVAB en zijn een nieuwe branchevereniging begonnen: De Kwaliteitsaudiciens.
Ook het merendeel van audiciens aangesloten bij Stichting Hoorprofs hebben de NVAB een paar jaar geleden verlaten.
Of de belangen van audiciensbedrijven in de toekomst weer door één branchevereniging zijn te vertegenwoordigen is de vraag. Door de reclamecampagne van Specsavers ‘De Waarheid’ voelden andere audiciensbedrijven zich in een kwaad daglicht gezet. Dit leidde tot een rechtszaak die werd aangespannen door branchevereniging De Kwaliteitsaudiciens tegen NVAB lid Specsavers. Ook andere audiciensbedrijven voegden zich in de rechtszaak.

Ledenraad NVAB spreekt dank uit

De ledenraad van de NVAB dankt Meindert Stolk voor zijn jarenlange inzet voor de hoorzorg als geheel en de NVAB in het bijzonder en wenst hem veel succes in zijn nieuwe rol. Daarnaast is de ledenraad verheugd met Carmen de Jonge een goede opvolger te hebben gevonden als voorzitter voor de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – maart en april 2024 – Schrijf in!

29 februari 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

MED-EL ontvangt wereldwijde certificering voor beveiliging en privacybescherming

28 februari 2024 | Fabrikant van gehoorimplantaten MED-EL ontvangt wereldwijd de ISO/IEC 27001:2022 certificering. Het certificaat krijgt het bedrijf [...]

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]