Carmen de Jonge nieuwe voorzitter NVAB

7 mei 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Carmen de Jonge volgt per 11 mei Meindert Stolk op als voorzitter van de NVAB. Meindert Stolk legt zijn functie als voorzitter neer vanwege zijn benoeming als gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

Carmen de Jonge nieuwe voorzitter NVAB
Carmen de Jonge: nieuwe voorzitter van de NVAB

Carmen de Jonge is bekend met de wereld van brancheverenigingen. In haar vorige functie als algemeen directeur van Wissenraet Van Spaendonck begeleidde zij stichtingen en verenigingen. Sinds een jaar werkt zij als bestuurder en toezichthouder in diverse publieke en private samenwerkingsverbanden. “Slechthorendheid heeft een enorme maatschappelijke impact; het belemmert mensen, jong en oud, stevig in hun dagelijks functioneren. Dat zichtbaar en bespreekbaar maken is essentieel”, aldus De Jonge. “Ik zie betrokken audiciens en steeds slimmere innovaties, die het dagelijks functioneren positief beïnvloeden. Maar met meer dan anderhalf miljoen slechthorenden en de groeiende vergrijzing ligt er een grote uitdaging. Ik vind het een eer om die uitdaging samen met alle in de sector actieve partijen op te pakken.”

Meindert Stolk ondersteunde de NVAB vanaf 2011 als extern adviseur public affairs en werd in juni 2015 benoemd als voorzitter. Dit leidde tot 6 jaar voorzitterschap. Meindert Stolk: “Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat het belang van tijdige, adequate hoorzorg en de gezondheidswinst die dat oplevert steeds duidelijker wordt. Dat bevestigt het belang van wat de sector doet. Ik hoop dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren. Ik draag het stokje graag over aan Carmen die met haar kennis en ervaring partijen nader tot elkaar kan brengen.”

Brancheverenigingen

De Nederlandse Vereniging van Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven (NVAB) is één van de brancheorganisatie in het kleine landschap van audicienbedrijven. Bij deze branchevereniging zijn Hans Anders, Specsavers en een aantal kleinere audiciensbedrijven aangesloten. Beter Horen, Schoonenberg en Van Boxtel Hoorwinkels besloten in 2015 hun lidmaatschap van de NVAB op te zeggen. De reden hiervoor was dat de belangen en de kwaliteit die de bedrijven binnen de vereniging voorstonden te veel verschilden. Hierdoor voelden zij zich niet meer thuis binnen de NVAB en zijn een nieuwe branchevereniging begonnen: De Kwaliteitsaudiciens.
Ook het merendeel van audiciens aangesloten bij Stichting Hoorprofs hebben de NVAB een paar jaar geleden verlaten.
Of de belangen van audiciensbedrijven in de toekomst weer door één branchevereniging zijn te vertegenwoordigen is de vraag. Door de reclamecampagne van Specsavers ‘De Waarheid’ voelden andere audiciensbedrijven zich in een kwaad daglicht gezet. Dit leidde tot een rechtszaak die werd aangespannen door branchevereniging De Kwaliteitsaudiciens tegen NVAB lid Specsavers. Ook andere audiciensbedrijven voegden zich in de rechtszaak.

Ledenraad NVAB spreekt dank uit

De ledenraad van de NVAB dankt Meindert Stolk voor zijn jarenlange inzet voor de hoorzorg als geheel en de NVAB in het bijzonder en wenst hem veel succes in zijn nieuwe rol. Daarnaast is de ledenraad verheugd met Carmen de Jonge een goede opvolger te hebben gevonden als voorzitter voor de komende jaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]

Phonak Audéo Fit: top hoortoestel dat de gezondheid monitort

23 juni 2022 | Phonak introduceerde afgelopen week in Amsterdam voor de internationale schrijvende pers een van haar nieuwe [...]