Brandweermannen hebben grote kans op gehoorschade én tinnitus

30 oktober 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Ruim een derde van de brandweermannen in Detroit geeft aan last te hebben van gehoorproblemen en bijna de helft ervaart tinnitus. Bijna een derde van de brandweermannen geeft ook aan hun tinnitus als een probleem te ervaren. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteiten van Detroit en Michigan gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health.
Tinnitus kan op meerdere manieren het functioneren van brandweermannen negatief beïnvloeden. Allereerst doordat tinnitus omgevingsgeluiden kan maskeren en daarnaast doordat het flinke negatieve gevolgen kan hebben in het dagelijks leven, zoals angst, depressie en slaapproblemen. Dit kan hun concentratie negatief beïnvloeden.

brandweermannen kans op tinnitus en gehoorschade

Brandweermannen hebben flink risico op gehoorschade

Brandweermannen lopen een flink risico op een verslechterd gehoor doordat ze vaak en jaren achtereen worden blootgesteld aan lawaai van sirenes, luchthoorns, ventilatie, waterpompen, uitrusting en gereedschap. Gereedschap wordt bijvoorbeeld gebruikt om deuren te forceren en mensen uit benarde situaties te bevrijden. Daarnaast worden ze ook nog eens blootgesteld aan voor het oor giftige chemicaliën en metalen (zogeheten ototoxische stoffen) die kunnen vrijkomen bij brandende gebouwen en fabrieken. Denk hierbij aan benzeen, koolmonoxide, formaldehyde, lood, cadmium, kwik en arseen. De combinatie van lawaai en ototoxische stoffen kan de kans op gehoorschade ook nog eens doen toenemen.

Eerder onderzoek

Eerder onderzoek wijst erop dat 40% van de brandweerlieden gehoorverlies heeft in de hoge frequenties van 4000 tot 6000 Hz. Onderzoek onder brandweermannen in San Francisco liet zien dat 52% van de brandweermannen enige vorm van tinnitus ervaart.

Tinnitus kan omgevingsgeluiden maskeren

Lawaaislechthorendheid gaat in het algemeen vaak samen met tinnitus. Volgens het onderzoekers kan de aanwezigheid van tinnitus de prestaties van de brandweerlieden negatief beïnvloeden. Afhankelijk van de toonhoogte en de intensiteit, kan tinnitus sommige omgevingsgeluiden namelijk maskeren. Dit kan ervoor zorgen dat zij in levensbedreigende situaties niet goed kunnen reageren. Denk hierbij aan situaties waarin bijvoorbeeld rook het zicht belemmert. In dat soort situaties moeten brandweermannen juist op hun gehoor kunnen vertrouwen.

Gevolgen tinnitus kan prestaties negatief beïnvloeden

Bekend is dat tinnitus kan zorgen voor angst, depressie, stress en slaapverstoring. Als dit bij brandweermannen een rol speelt, kan dit ook een negatieve invloed hebben op hun functioneren. De effecten van tinnitus kunnen immers de concentratie negatief beïnvloeden, terwijl een goede concentratie juist belangrijk is bij het bestrijden van branden.
Ondanks de risico’s die aan tinnitus bij brandweermannen vastzitten is daar onder deze groep eerder nog weinig onderzoek naar gedaan.

Resultaten onderzoek naar gehoorschade en tinnitus onder brandweermannen in Detroit

36% van de deelnemers aan het onderzoek in Detroit rapporteerde een beperking met horen, terwijl 48% aangaf tinnitus te hebben. Uit de gebruikte tinnitus vragenlijst (TFI) kwam naar voren dat 31% de waargenomen tinnitus als probleem ervaart. Er bestaat een relatie tussen de gerapporteerde gehoorbeperking en het zich voordoen van de tinnitus onder de brandweermannen. Dit suggereert volgens de onderzoekers een potentieel verband tussen de blootstelling aan voor het gehoor schadelijke factoren en tinnitus.

Beperkingen aan onderzoek

Het onderzoek kent een aantal beperkingen. Allereerst is de onderzochte populatie klein (42) en de deelnemers deden op vrijwillige basis mee. Als brandweermannen niet uit willen komen voor hun slechthorendheid zullen ze ook niet snel vrijwillig meedoen aan een dergelijk onderzoek. Mogelijk ligt het percentage met gehoorverlies en tinnitus dus zelfs nog hoger.
Een andere beperking is dat een deel van het onderzoek gebaseerd is op zelfrapportage.
Of het zich voordoen van gehoorproblemen en tinnitus bij deze groep representatief is voor brandweermannen die elders werken is de vraag. In Detroit zijn de huizen oud en in Detroit zit veel auto-industrie. Mogelijk worden de brandweermannen in Detroit blootgesteld aan hogere niveaus van zware metalen, zoals lood en cadmium, die slecht zijn voor het gehoor dan gemiddeld.

Bron: Tinnitus and Self-Perceived Hearing Handicap in Firefighters: A Cross-Sectional Study Samson Jamesdaniel, Kareem G. Elhage, Rita Rosati, Samiran Ghosh, Bengt Arnetz and James Blessman. In: International Journal of Environmental Research and Public Health. Gepubliceerd op: 17 oktober 2019

Sleutelwoorden: brandweermannen gehoorschade en tinnitus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

MED-EL promoot vroege interventie voor kinderen op World Microtia Awareness Day

8 november 2024 | Op 9 november is het World Microtia Awareness Day. MED-EL wil op deze dag bewustzijn [...]

Nieuwe hoortoestellen binnen Starkey Signature serie: Discreet, Slim en met Gunstige prijs

5 november 2024 | Deze maand breidt Starkey de discrete te dragen Signature hoortoestelserie uit. De nieuwe 16 en [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – november en december 2024 – Schrijf in!

4 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Acrylatenallergie door gelnagels kan later problemen geven bij hoorzorg

30 oktober 2024 | Het toenemend gebruik van gelnagels zorgt voor een groeiend aantal mensen met een voor acrylatenallergie. [...]