Brandweermannen riskeren hun gehoor

19 december 2006
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 0 min

Dat brandweerman een risicovol beroep kan zijn is een ieder bekend. Dat dit beroep ook algemene gezondheidsrisico’s en risico’s voor het gehoor met zich meeneemt is minder bekend.

Uit een onderzoek naar de algehele gezondheidstoestand van brandweermannen dat uitgevoerd is in Spanje onder 3300 beroepsbeoefenaren bleek dat slechthorendheid de tweede plaats innam als werkgerelateerde schade. Op nummer één stond de schade die opgelopen wordt door blootstelling aan (toxische) chemische producten.
De prevalentie van slechthorendheid onder de brandweermannen bleek 32.8% te zijn, een veel hoger percentage dan voorkomt in de normale populatie. Het verminderde gehoor bleek voornamelijk veroorzaakt te worden door blootstelling aan lawaai van machines, gereedschappen en natuurlijk door de sirene.

 

Zoekwoorden: brandweer gehoorschade, beroepsziekte gehoor, slechthorendheid

Meer nieuws

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]

Phonak Audéo Fit: top hoortoestel dat de gezondheid monitort

23 juni 2022 | Phonak introduceerde afgelopen week in Amsterdam voor de internationale schrijvende pers een van haar nieuwe [...]