Boventiteling in theater voor slechthorenden

20 januari 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Voor slechthorenden is een avondje uit vaak inspannend en vermoeiend omdat niet alles goed wordt verstaan. Dat geldt niet alleen voor een bezoek aan restaurants waar er veel lawaai is of de akoestiek te wensen over laat en waardoor 50 plussers wegblijven, maar ook het plezier in een bioscoop- of theaterbezoek gaat hierdoor deels verloren. Boventiteling zorgt er voor dat slechthorenden weer ontspannen een voorstelling kunnen volgen.

Samenwerking Van Boxtel Hoorwinkels met theaters

Van Boxtel Hoorwinkels heeft zich daarom samen met Stadsschouwburg Amsterdam, Toneelgroep Amsterdam, het Nationale Toneel en de Koninklijke Schouwburg Den Haag een nieuw en innovatief initiatief in het leven geroepen: boventiteling. Hierdoor kunnen slechthorenden ontspannen een theatervoorstelling volgen. De partijen hebben de handen ineengeslagen en in het voorjaar van 2016 gaan zij van start met een proef waarbij tijdens verschillende toneelavonden boventiteling te zien is voor slechthorenden.

Boventiteling

Boventiteling wordt gebruikt om gesproken of gezongen tekst weer te geven tijdens een theater- of muziekvoorstelling. De tekst wordt boven het podium op een scherm geprojecteerd, weergegeven op één of meerdere monitoren of de tekst wordt via een lichtkrant aangeboden. Boventiteling wordt reeds gebruikt bij opera’s om de vertalingen van teksten aan te bieden, maar voor Nederlandse stukken is dit niet gebruikelijk. Met deze proef komt daar nu verandering in. Een positieve ontwikkeling voor slechthorenden.

boventiteling slechthorenden

Tijdens de proef in Stadsschouwburg Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag worden twee voorstellingen van Nederlandse boventitels voorzien: De Revisor (op 10 februari in Amsterdam en op 1 maart in Den Haag) en Het jaar van de kreeft (op 26 april in Amsterdam en op 11 mei in Den Haag).

Merel Laseur, initiatiefneemster van het culturele initiatief boventitels, stelt: “Wij, slechthorenden, zijn in dit land inmiddels met 1.5 miljoen. In horen zijn we niet goed, maar lezen kunnen we als de beste! Daarom zijn onder- en boventitels voor ons een zegen.”

Frans Story, algemeen directeur bij Van Boxtel hoorwinkels: “Als hoor- en oorspecialist zijn wij continu op zoek naar hoe we het leven van slechthorenden comfortabeler kunnen maken. Naast het bieden van hoortoestellen op maat vinden we initiatieven zoals boventiteling belangrijk om te ondersteunen. Hierdoor kunnen slechthorenden die van theater houden dit zonder problemen blijven doen. Van Boxtel hoorwinkels biedt graag iedereen de kans op een ontspannen avondje uit.”

Kaarten winnen

Via de facebookpagina van Van Boxtel Hoorwinkels kunt u kaarten winnen voor een voorstelling met boventiteling,  Ga hiervoor naar de Van Boxtel hoorwinkels Facebookpagina. Eind januari en begin februari maak je hier kans op kaarten voor één van de voorstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]