Bose kondigt vandaag hun eerste doe-het-zelf hoortoestellen aan: de Bose SoundcontrolTM. Het zijn in de Verenigde Staten de eerste hoortoestellen die direct over de toonbank verkocht mogen worden. Daartoe zijn ze goedgekeurd door de FDA. Al hebben de nieuwe Bose Soundcontrol toestellen het uiterlijk van reguliere hoortoestellen, het aanpasproces verloopt anders. Niet de audicien past ze aan, maar de consument doet dit zelf thuis. Het aanpassen en programmeren verloopt draadloos via een app op de smartphone. Onderzoek laat zien dat daarmee kwalitatief dezelfde resultaten zijn te behalen als met een aanpassing uitgevoerd door een audioloog. De hoortoestellen die geschikt zijn voor beginnende gehoorverliezen, worden geleverd met een niet-goed-geld-terug proefperiode van 90 dagen inclusief productondersteuning. In Amerika gaan de toestellen die Bose zelf levert, per twee 849,95 dollar kosten.
Of en wanneer de Bose Soundcontrol hoortoestellen in Nederland op de markt komen, is nog niet bekend.
Zelf aanpassen en programmeren
De fabrikant geeft aan dat de nieuwe Bose Soundcontrol hoortoestellen geschikt zijn voor volwassenen met een mild tot matig gehoorverlies. Met de Bose Hear App kan de consument de Bose toestellen zelf aanpassen, programmeren en fijnafstellen. Dat kan volgens de fabrikant in zo’n 30 minuten. Dat is volgens Bose veel korter dan het aanpasproces van een conventioneel hoortoestel Het proces is dan ook heel simpel. Het gebeurt met twee controleregelaars: 1) ‘World Volume’ voor meer versterking van zachte geluiden ten opzichte van de hardere geluiden en 2) de Treble-Bass regeling om bepaalde toonhoogte gebieden meer of minder te versterken. Voor het hele aanpasproces is dus geen audicien nodig. De app is verder te gebruiken als afstandsbediening om de toestellen tijdens het dragen bij te stellen.
Niet goed geld terug
De Bose Soundcontrol hoortoestellen komen met een 90 dagen niet-goed-geld-terug risicovrije proefperiode. In de Verenigde Staten levert Bose de toestellen direct aan consumenten. Bose start met de verkoop vanaf 18 mei in vijf staten. De prijs ligt daar op 849.95 dollar (698.75 euro) voor twee hoortoestellen. Dat is in de Verenigde Staten ver onder die van conventionele hoortoestellen. De Bose Soundcontrol’s zijn in de Verenigde Staten de eerste hoortoestellen die direct over de toonbank verkocht mogen worden. Daartoe zijn ze goedgekeurd door de FDA.
Of en wanneer de Bose Soundcontrol hoortoestellen in Nederland op de markt komen, is nog niet bekend.
Telefoneren en muziek oversturen niet mogelijk
De fabrikant geeft aan dat de Bose Soundcontrol toestellen erop gericht zijn om er beter mee te horen. Ze zijn niet geschikt om er draadloos mee te telefoneren of om ermee naar muziek te luisteren. Dit kan met reguliere hoortoestellen wél, ook met de hoortoestellen die in Nederland binnen de vergoede zorg vallen.
Focus stand op Bose Soundcontrol hoortoestellen
De toestellen beschikken ook over een Focus stand. De Bose Soundcontrol hoortoestellen gebruiken daarvoor meerdere microfoons die zich richten op de gesprekspartner. Dit is een veel toegepaste techniek in hoortoestellen. Deze stand is bedoeld voor gesprekken in drukke omgevingen, zoals een restaurant of drukke kantoortuin. De ‘Everywhere’ stand zorgt ervoor dat de drager alle geluiden rondom hem heen hoort. Voorkeuren voor bepaalde situaties zijn op te slaan. Naar alle waarschijnlijkheid moet de drager de focus- en rondomstand zelf inschakelen. Bij geavanceerdere hoortoestellen gebeurt het in- en uitschakelen daarvan volautomatisch.
Ondersteuning op afstand
Via de Bose Hear App kunnen consumenten ook support krijgen. Daarvoor kunnen ze een één-op-één videoafspraak maken. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.
Producteigenschappen
Bose SoundControl hoortoestellen zijn zogeheten achter-het-oor hoortoestellen met een luidspreker in het oor. Ze werken op een 312 zink-lucht batterij. De toestellen zijn dus niet oplaadbaar. Op een batterij gaat het toestel 14 uur mee. De toestellen die waterbestendig zijn, beschikken over een volumeregelaar. Met een iPhone of Android smartphone zijn ze te programmeren. Daarvoor maken de toestellen gebruik van Bluetooth low-energy.
Klinisch onderzoek naar de Bose Soundcontrol
Bose heeft onderzoek laten doen naar de effectiviteit van de hoortoestellen bij de Universiteit van Northwestern. De resultaten van de instellingen door de consument zelf, komen overeen met de aanpassing zoals Amerikaanse audiologen dat deden. Die deden dat op grond van het audiogram, de doelcurve, real-ear verificatie en fijnafstelling. De onderzochte deelnemers werden daarbij ingedeeld in twee groepen met een gelijke mate van gehoorverlies. De ene groep gebruikte de Bose aanpak om de toestellen helemaal zelf af te stellen, de andere groep kreeg hetzelfde toestel aangepast door een audioloog. Deelnemers die de Bose aanpastechniek gebruikte gaven uiteindelijk aan tevredener te zijn met de geluidskwaliteit daar van dan met instelling die de hoorprofessional maakte. Er was daarbij geen verschil tussen de groepen op het gebied van klinische metingen naar de ervaren voordelen van de hoortoestellen of het spraakverstaan in lawaai.
Misschien goed om te vermelden dat de genoemde prijs voor een set van twee toestellen is.
Goed punt! Ik heb het er gelijk bijgezet.