Bose komt met zelf aan te passen hoortoestel

9 oktober 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft Bose afgelopen week toestemming gegeven om een zelf aan te passen hoortoestel in de markt te zetten. Dit is bijzonder omdat de regulering van dergelijke ‘over-de-toonbank’ hoortoestellen in Amerika nog niet is afgerond. De FDA heeft hiertoe besloten na het bekijken van de resultaten van klinisch onderzoeken. Uit die onderzoeken bleek dat de zelf aangepaste Bose hoortoestellen het gemiddeld even goed deden als de professioneel aangepaste hoortoestellen.

Doelgroep Bose hoortoestel

Het zelf aan te passen Bose hoortoestel is bedoeld voor slechthorende personen boven de leeftijd van 18 jaar die een licht tot matig gehoorverlies ervaren.

Eerste zelf aan te passen hoortoestel

Het Bose hoortoestel is het eerste hoortoestel dat de markt op mag in Amerika waarbij gebruikers zelf het hoortoestel kunnen aanpassen, programmeren en bedienen, zonder tussenkomst van een hoorzorg professional (audicien, audioloog of KNO-arts). Slechthorenden kunnen de Bose hoortoestellen via een app op hun smartphone zelf afstellen. Dit kunnen zij doen in dagelijkse omstandigheden.

Onderzoek naar Bose hoortoestel

Voordat de FDA toestemming gaf voor het in de markt zetten van het Bose hoortoestel, is er gekeken naar klinische onderzoeken waar 125 patienten bij betrokken waren. Het zelf aan te passen Bose hoortoestel lieft overeenkomstige resultaten zien met een professioneel aangepast hoortoestel. Hierbij is gekeken naar de mate van versterking, spraak in lawaai testen en de ervaren voordelen. Daar kwam nog eens bij dat de deelnemers de zelf aangepaste Bose hoortoestellen prefereerden boven de instellingen van de professionele aanpasser.

Uiterlijk

Hoe het Bose hoortoestel eruit gaat zien is nog onduidelijk. Bij sommige artikelen op internet worden de Bose in-ear-oordopjes afgebeeld, een soort hybride in-het-oortoestel. Mogelijk gaat het om een geheel nieuw product met ook een nieuw uiterlijk.

Over-de-toonbank hoortoestellen

De FDA is momenteel druk bezig met het samenstellen van een nieuwe categorie over-de-toonbank hoortoestellen. De FDA wil ervoor zorgen dat slechthorenden opties hebben om zelf actie te ondernemen in hun hoorzorg behoeften. Officieel bestaat de term over-de-toonbank (over-the-counter) hoortoestel nog niet. Bose kan het voorlopig dan ook nog niet zo noemen in Amerika. Daarvoor moet eerst de regelgeving vanuit de FDA afgerond zijn.

FDA Bose hoortoestel

Over de FDA

De FDA is een agentschap binnen de United States Department of Health and Human Services. Het agentschap beschermt de volksgezondheid door de veiligheid, de effectiviteit en de beveiliging van onder meer medicijnen, vaccinaties en medische apparaten te garanderen. Ook is het agentschap verantwoordelijk voor de voedselvoorziening, cosmetische producten, voedingssupplementen en voor producten die straling afgeven, alsook de regulering van tabaksproducten.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Wanneer en of deze Bose hoortoestellen ook in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, is nog onduidelijk.

Kijk voor meer informatie op de website van de FDA

Reacties (4)
 1. Volgens mij gaat het om dit enorme apparaat: https://www.bose.com/en_us/products/wellness/conversation_enhancing_headphones/hearphones.html#ProductTabs_tab1

  Ik zag het nieuws van de FDA approval vorige week voorbij komen. Een logisch gevolg van de Over The Counter wetgeving in de VS.
  Een ander logisch gevolg is een scherpe koersdaling van de aandelen van de gevestigde hoortoestel fabrikanten.
  Nu maar hopen dat deze fabrikanten inzien dat audiciens overnemen en tot merkdealers omsmeden een doodlopende weg is.
  Disrupt yourself or be disrupted.

 2. Digitaal is disruptie, dat zie je overal gebeuren. Chips hebben een revolutie veroorzaakt. Audiciens hebben digitaal ‘omarmd’ en analoog afgezworen, precies zoals de industrie het propageerde, terwijl er heel wat mensen zijn die liever nog analoge toestellen zouden willen. Vervolgens kregen we het samengaan van de grote merken met Apple’s iTunes en Google’s Playstore, zodat gebruikers zelf aanpassingen kunnen doen via (privacy-onvriendelijke) apps. De volgende stap is de actie van Bose en daardoor kan het gebeuren dat audiciens overbodig worden of dat het vak nog veel commerciëler wordt. Zo gaat dat met digitaal.

 3. Hele goede ontwikkeling!

  Mijn eerste hoorstoestellen kon je nog met een kleine schroevedraaier instellen, daarna moest je voor alles naar de audicien.
  Aardige mensen hoor, maar zeer beperkte openingstijden en weinig kennis van de techniek. Het is van de zotte dat die markt die overbodige schakel zo beschermt (importeurs weigeren buiten de audiciens om diensten te verlenen)

  Ik zou graag zien dat zelf aanschaffen en inregelen de standaard gaat worden. En misschien nog wel een stap verder, ook het platform openstellen om zelf custom software te installeren. Audiciens (en andere professionals) mogen dan hun waarde bewijzen door in de dienstverlening iets toe te voegen. De hele hoorzorg zou een stuk goedkoper en efficienter kunnen (en een reserve toestel zou dan eindelijk ook betaalbaar worden)

 4. Hoera eindelijk zelf afstemmen, ik roep dit al jaren.
  Lekker buiten en zelf afstemmen op de geluiden die beter te horen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Resultaten met cochleair implantaat lastig in te schatten

3 oktober 2023 | De uiteindelijke resultaten die dragers met een cochleair implantaat uiteindelijk behalen op het gebied van [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – oktober en november 2023

30 september 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]