Het boek Ménière in Balans is afgelopen zaterdag 12 maart tijdens het Ménière symposium in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn gepresenteerd.
Het boek, geschreven door coach Paula Hijne en KNO-artsen dr. Tjasse Bruintjes (Apeldoorns Duizeligheidscentrum) en Professor dr. Peter Paul van Benthem (Leids Universitair Medisch Centrum), bevat veel nuttige informatie voor patiënten met de ziekte van Ménière en daaraan aanverwante aandoeningen. Het boek Ménière in Balans is een absolute aanrader voor patiënten, partners en hulpverleners die te maken krijgen met de ziekte van Ménière.
De ziekte van Ménière is een aandoening van het gehoor en evenwichtsorgaan, waarbij patiënten last hebben van draaiduizeligheid, een wisselend gehoorverlies en tinnitus. Soms doet zich ook overgevoeligheid voor geluiden voor (hyperacusis). De ziekte kan zich zowel eenzijdig als tweezijdig voordoen en het verloop van de ziekte verschilt per patiënt.
Naar schatting hebben in Nederland tussen de 10.000 en 15.000 mensen de ziekte van Ménière. De ziekte ontstaat over het algemeen tussen het het 40e en 60e levensjaar, maar ook jongeren en ouderen kunnen er mee te maken krijgen.
Het boek Ménière in Balans biedt over elk van de symptomen van de ziekte medische informatie, gaat in op de psychische aspecten en biedt handvatten om met de verschillende symptomen om te gaan. Zo wordt er gekeken naar de gedachten die de patiënt heeft over zijn ziekte, wat dit oproept bij hem/haar en worden deze gedachten uitgedaagd. Ook wordt er gekeken naar de ‘moetens’. Ménière patiënten vallen volgens het boek namelijk nogal eens in de groep ‘controle freaks’. Juist de controle willen houden neemt over het algemeen veel ‘moetens’ met zich mee. Ook wordt er aandacht besteed aan de angst en onzekerheid die de ziekte met zich mee kan brengen, de vermoeidheid die zich erdoor kan voordoen en worden er praktische tips gegeven.
In het boek Ménière in Balans worden ook de verschillende medische achtergronden, (diagnostische) onderzoeken en medische behandelingen op een heldere manier belicht. Hierbij komen de verschillende medicijnen, hulpmiddelen en eventuele chirurgische behandelingen aan bod. Zo wordt in het boek duidelijk dat voor het bij Ménière veel voorgeschreven medicijn bethahistine geen wetenschappelijk bewijs is.
Het boek Ménière in Balans dat in samenwerking met de Stichting Hoormij is uitgebracht door Poiesz Uitgevers (Spreekuur thuis) is een absolute aanrader voor patiënten, partners en hulpverleners die te maken krijgen met de ziekte van Ménière.
Klik hier om Meniere in Balans te bestellen
Ik ben niet zelf degene die lijdt aan de ziekte van Menière. Een huisgenoot en vriend lijdt eronder. Op dit moment in hevige mate. Een korte wandeling door het dorp was hem te veel; hij weert iedere afspraak over het bijwonen van een lezing op het einde van januari en helemaal het inschrijven voor een korte pelgrimsreis eind mei resoluut af.
We hebben contact met de huisarts
Uw info zal ons een beetje helpen.