Bloed uit oren passagiers na wegvallen druk toestel Ryanair

15 juli 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Door snelle drukverandering tijdens een vlucht van Ryanair hebben meerdere passagiers last van hun oren gekregen. Bij sommige kwam er bloed uit hun oren, anderen kregen last van tinnitus ook wel oorsuizen genoemd. Volgens de website van de NOS is tijdens de vlucht van Dublin naar Zadar in Kroatië plots de druk weggevallen. Hierbij zijn de zuurstofmaskers te voorschijn gekomen.
Andere websites spreken over een zeer snelle daling van het toestel als oorzaak van de oorproblemen.

bloed uit oren passagiers ryanair barotrauma

Foto door Lucas Davies

Barotrauma: bloed uit oren

De passagiers waarbij er bloed uit de oren is gekomen, hebben een zogeheten barotrauma opgelopen. Dat doet zich voor bij plotselinge grote drukveranderingen. Als de cabinedruk plots wegvalt ontstaat er een overdruk in het middenoor. De lucht achter het trommelvlies drukt daardoor het vlies naar buiten toe. Als deze druk (plots) veel te groot is, kunnen de slijmvliezen en de bloedvaatjes van het oor beschadigen en ook het trommelvlies scheuren en kan er vocht en bloed uit het oor komen.

Buis van Eustachius

Normaliter worden druk veranderingen opgevangen door de buis van Eustachius. Deze staat in verbinding met de keel en zorgt ervoor de de druk in het middenoor gelijk blijft aan de druk in de omgeving. Dit werkt vooral goed bij een geleidelijke vermindering van de luchtdruk, zoals bij het stijgen van een vliegtuig, waarbij de druk in de cabine geleidelijk minder wordt. De overdruk in het middenoor wordt dan opvangen door de ventielwerking van de buis van Eustachius: de lucht ontsnapt naar buiten, waardoor de druk voor en achter het trommelvlies weer gelijk wordt.

Snelle daling mogelijk ook oorzaak barotrauma

Ook kan de beschadiging van het trommelvlies zijn veroorzaakt door sommige passagiers beschreven snelle daling van het vliegtuig van Ryanair. Tijdens het dalen ontstaat er een onderdruk in het middenoor. De druk neemt bij de plotselinge daling aan de buitenzijde van het trommelvlies snel toe en om de druk gelijk te maken moet er lucht van buiten via de buis van Eustachius naar het middenoor toe. Deze luchtstroom verloopt moeizamer dan andersom, waardoor bij passagiers normaliter ook meer klachten bij het dalen zijn.
De snelle daling kan ook ingezet zijn na het wegvallen van de cabinedruk, om zo weer op een hoogte te komen waarbij de druk in de cabine weer aanvaardbaar is.

De werking van de buis van Eustachius functioneert minder goed wanneer er sprake is van een verkoudheid of allergie. De slijmvliezen in de keel en/of de neus zijn dan gezwollen. De buis van Eustachius kan dan verstopt raken waardoor het drukverschil tussen de buitenlucht en de lucht in het middenoor niet meer gecorrigeerd kan worden.

Barotrauma eerder bij kinderen

Een barotrauma zal zich eerder voordoen bij kinderen die een vliegreis maken dan bij volwassenen. Dit komt doordat de buis van Eustachius minder goed werkt doordat deze bij kinderen nog horizontaler ligt.

Oorzaak barotrauma passagiers Ryanair onduidelijk

Hoe het barotrauma precies is ontstaan waardoor bloed uit oren van de passagiers van Ryanair is gekomen is onduidelijk. Het kan door de plotselinge onderdruk zijn gekomen door het wegvallen van de cabinedruk of door de overdruk door de snelle daling. Een nare ervaring is het voor de passagiers van Ryanair in ieder geval zeker geweest.

Lees ook:

Oorpijn bij vliegen en duiken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Check uw zorgpolis op hoorzorg!

28 november 2022 | Levert uw verzekeraar in 2023 nog de hoorzorg die u wilt en ook bij de [...]

Misofonie en paranoia-achtige gedachten: onderzoek naar verband

23 november 2022 | Poolse wetenschappers werkzaam bij het Experimenteel Psychopathologie lab van het Psychologisch Instituut in Warschau hebben [...]

Speaksee Microfoon Kit voor groepsgesprekken nu verkrijgbaar

15 november 2022 | Vandaag lanceert Speaksee officieel de Speaksee Microfoon Kit: het eerste microfoonsysteem dat spraak ter plekke [...]