Biometrische calibratie verbetert zoomfunctie van Phonak Virto B

26 september 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Phonak introduceert een nieuwe techniek voor de in-het-oor versie van de Virto B: biometrische calibratie. Deze nieuwe techniek die gebruikt wordt in combinatie met een nieuw type microfoon zorgt ervoor dat de directionaliteit gemiddeld met 2 dB verbeterd. Hierdoor is het hoortoestel nog beter in staat in te zoomen op de spreker. Een verbetering van 2 dB komt ongeveer overeen met een winst van 30% in het verstaan van spraak.

biometrische calibratie virto b

Waarom biometrische calibratie?

Bij directionele hoortoestellen wordt gebruik gemaakt van microfoons waarop slimme algortimes worden toegepast. Hierdoor is het mogelijk geluiden van bijvoorbeeld van achter en opzij te dempen, waardoor het hoortoestel in staat is in te zoomen op de spreker die zich voor de slechthorende bevindt. Wanneer deze techniek toegepast wordt bij kleine in-het-oor hoortoestellen is het belangrijk te weten wat het effect is van onze oorschelp. Hoortoestellen zijn steeds kleiner geworden en de in-het-oor hoortoestellen verdwijnen daardoor ook verder in de gehoorgang. Hierdoor wordt het binnenkomende geluidssignaal veranderd door de anatomie van het oor, waardoor de directionaliteit ook minder effect heeft.
Door rekening te houden met de anatomie van het oor en het effect dat dit heeft op het geluid, kan het resultaat van de directionele microfoons sterk worden verbeterd. Phonak doet dit bij de Virto B door de toepassing van biometrische calibratie. Uit onderzoek uitgevoerd door Phonak komt naar voren dat dit een effect van 2 dB in directionaliteit geeft. Het gaat hierbij om 2 dB winst in signaalruisverhouding wat overeenkomst met een winst van ongeveer 30% bij het verstaan van spraak.

Hoe gaat biometrische calibratie in zijn werk?

Wanneer een slechthorende een in-het-oor hoortoestel wil dan wordt er bij de audicien altijd eerst een (pijnloze) afdruk van zijn of haar oor gemaakt. Dit gebeurt met zacht materiaal dat in de gehoorgang wordt gespoten en dat langzamerhand wat harder wordt, maar nog steeds flexibel blijft. Bij een dergelijke afdruk wordt ook een deel van de oorschelp opgevuld, zodat de fabrikant zoveel mogelijk informatie heeft om aan de hand van de afdruk het hoortoestel zo goed gelijkend mogelijk te produceren.
Het gedeelte van de afdruk waar zich informatie over de oorschelp bevindt wordt uiteindelijk er afgesneden en de rest, dat een nauwkeurig verloop van de gehoorgang laat zien, dient als model voor de productie van het hoortoestel zelf.
Phonak scant met de nieuw ontwikkeld biometrische calibratie algoritme de onbewerkte afdruk. Er worden daarvoor 1600 unieke datapunten verkregen waarmee de fabrikant extra informatie heeft over de oorschelp en daarmee ook over welk effect dat heeft op het geluid. Deze gegevens worden gebruikt om de directionaliteit gevoeliger af te stellen en de zoomfunctie zo te optimaliseren.
De fabrikant gebruikt naast de biometrische calibratie in de Virto B ook een nieuw type microfoon: de zogeheten Pressure Gradient microfoon. In het Nederlands wordt dit een drukgradiëntmicrofoon genoemd. Een dergelijke microfoon registreert het verschil in druk tussen de voor- en achterkant.

Phonak Virto b in-het-oor hoortoestel geproduceerd d.m.v. biometrische calibratie

Eindresultaat bepaalt door goede samenwerking technieken

Natuurlijk is het niet alleen de biometrische calibratie en microfoontechniek waardoor er een goed eindresultaat wordt bereikt. Daarvoor is er ook een goed besturingssysteem in het hoortoestel nodig dat voor een optimale samenwerking zorgt tussen de verschillende hoortoesteleigenschappen zoals versterking, compressie, lawaaionderdrukking en directionaliteit. Ook is dit natuurlijk nodig voor  een goede onderlinge samenwerking tussen de hoortoestellen. Bij de zogeheten A-merken waar ook Phonak toe behoort, bent u er van verzekerd dat ook dit goed zit.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kerstcommercial Schoonenberg stelt verbinding centraal

4 december 2024 | Ook dit jaar komt audiciensbedrijf Schoonenberg Hoorsupport met een kerstcommercial. In de reclame laat Schoonenberg [...]

Slechthorenden overschatten vaak hun hoorcapaciteit

2 december 2024 | Mensen met gehoorverlies denken vaak dat ze meer verstaan van de spraak in hun omgeving [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2024 en januari 2025 – Schrijf in!

28 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoeken naar Signia IX laten potentie van multistream techniek zien

26 november 2024 | Signia presenteert twee onderzoeken waarin de Signia Pure C&G T 7IX is vergeleken met hoortoestellen [...]