Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om gehoorschade door lawaai bij muizen te voorkomen. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). De bevindingen geven weer meer duidelijkheid over de moleculaire mechanismes in het oor en over het ontstaan van gehoorschade. Mogelijk komt er aan de hand van deze bevindingen in de toekomst een medicijn ter preventie van lawaaislechthorendheid. Daar is meer onderzoek voor nodig. Natuurlijk is het sowieso beter om gehoorschade door lawaai te voorkomen. Immers eenmaal beschadigde haarcellen in het slakkenhuis zijn ook met deze nieuwe bevindingen niet te herstellen.

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen
Wanneer het oor te lang aan lawaai met te hoge geluidsintensiteiten wordt blootgesteld, kan er in het slakkenhuis een teveel aan vrij zink ontstaan

Lawaaislechthorendheid en tinnitus

Bijna iedereen kent het wel: na een bezoek aan een concert of dancing of een dag klussen met een lawaaiige schuurmachine, klinken geluiden de volgende dag dof. Ook kan er dan een suis op piep te horen zijn. Zo’n suis of piep wordt ook wel tinnitus genoemd. In de meeste gevallen herstellen de oren daar wel weer van. Dat herstel kan soms een of meerdere dagen duren. Veelvuldige blootstelling aan hoge lawaainiveaus kan uiteindelijk wel voor blijvende gehoorschade en tinnitus zorgen. Gehoorschade door lawaai en muziek wordt ook wel lawaaislechthorendheid genoemd. Deze schade kan trouwens ook plots ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer een geluid extreem hard is. Denk daarbij aan een knal van vuurwerk, een geweerschot of een explosie.

Thanos Tzounopoulos, directeur van het Pittsburgh Hearing Research Center aan de School of Medicine van de Universiteit van Pittsburgh en medeauteur van het artikel zegt daarover: “Lawaaislechthorendheid heeft invloed op miljoenen levens, maar omdat de biologie van gehoorverlies niet volledig duidelijk is, is het voorkomen van gehoorverlies een voortdurende uitdaging geweest.”

Mechanisme achter gehoorschade door lawaai en medicatie

In het artikel in PNAS laat Tzounopoulos met zijn onderzoeksteam zien dat ze een moleculair mechanisme hebben gevonden dat aan de kennis over lawaaislechthorendheid bijdraagt. Ook tonen ze aan dat bij muizen die gehoorschade door lawaai opliepen dit met medicatie is te verlichten.

Vrij zink kan schade aan zenuwcellen geven

Zink dat in ons lichaam voorkomt, bindt zich daar voornamelijk aan eiwitten. Daarbij speelt het een belangrijke rol voor ons immuunsysteem, is het belangrijk voor de groei en herstel van cellen én voor de genezing van wonden. Ook helpt het enzymen om hun functie te vervullen. Naast gebonden zink komt er ook vrij zink voor in ons lichaam. Ook dat heeft een nuttige functie. Echter een teveel eraan kan zorgen voor schade aan zenuwcellen.

Moleculair mechanisme gehoorschade door lawaai

Vrij zink zorgt in ons slakkenhuis ervoor dat de cellen onderling goed kunnen samenwerken. Het mineraal is daarmee essentieel voor een goede werking van ons gehoor. Maar wanneer het oor te lang aan lawaai met te hoge geluidsintensiteiten wordt blootgesteld, kan er in het slakkenhuis een teveel aan vrij zink ontstaan. Dat laten de onderzoekers bij muizen zien. Daarbij vonden ze ook een verband tussen dit te veel aan vrij zink en schade aan de gevoelige haarcellen in het slakkenhuis. Het nadelige effect ervan op het functioneren van het binnenoor van muizen was een belangrijke bevinding van de onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh. Daarmee is er weer meer inzicht ontstaan in het moleculaire mechanisme van de werking van het oor en het ontstaan van gehoorschade door lawaai.

Afvangen zink helpt gehoorschade door lawaai te voorkomen

De onderzoekers komen in hun artikel met nog een nieuwe bevinding: door het overtollige zink in het oor van muizen te binden met een zogeheten ‘chelator’, bleek het minder gevoelig te worden voor gehoorschade door lawaai. Een chelator is een stof die in staat is om metaalionen, in dit geval zink, aan zich te binden. Dat doet zo’n stof door het metaalion te omringen en vast te houden. Artsen gebruiken chelators voor de behandeling van vergiftigingen met zware metalen zoals lood, kwik en cadmium.

Medicatie ter preventie lawaaislechthorendheid nog toekomstmuziek

Uiteindelijk wil de onderzoeksgroep graag dat er aan de hand van hun onderzoeksresultaten een medicijn komt dat gehoorschade en tinnitus weet te voorkomen. Het medicijn met de functie van een zinkspons zou zo kunnen bijdragen aan de preventie van gehoorschade door lawaai en muziek. Het middel zou dan vooraf aan de blootstelling aan lawaai op de werkvloer of aan een bezoek van een concert of festival kunnen worden ingenomen. Dat is echter nog toekomstmuziek. Daarvoor is nog flink wat onderzoek nodig. Natuurlijk is het veel beter om gehoorschade door lawaai en muziek helemaal te voorkomen. Immers schade aan de kwetsbare haarcellen in het slakkenhuis is onomkeerbaar. Daar helpen ook zinkbinders vast niet meer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]