Check online bijwerkingen van medicijnen: tinnitus, hyperacusis en slechthorendheid

5 september 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Last van tinnitus, hyperacusis, slechthorendheid, oorpijn of duizeligheid tijdens of na gebruik van medicijnen? Check dan of de gebruikte medicijnen daar mogelijk de oorzaak van zijn. Nagaan of medicijnen als bijwerking oorproblemen kunnen hebben, kan sinds kort via de website van het BovenIJ ziekenhuis. Op de website kunnen patiënten de gebruikte medicijnen invoeren en snel zien of die mogelijk de oorzaak zijn van de ervaren oorproblemen. De online te raadplegen database bevat naast de bijwerkingen op het oor, ook die op de keel en neus, mond en stem.  De online tool is een goed hulpmiddel voor zowel patiënten, KNO-artsen als huisartsen.

bijwerkingen van medicijnen tinnitus

Zowel stof als merknaam in database

Initiatiefnemer van deze online tool is KNO-arts Jan van der Borden uit het Bovenij ziekenhuis. Hij stelde zelf de database samen en besloot zowel de stof als merknaam in de database op te nemen. Volgens Van der Borden weten patiënten het onderscheid daartussen vaak niet. De gegevens van de bijwerkingen komen uit het Farmacotherapeutisch Kompas.

Rubricering op klacht

KNO-arts Van der Borden heeft de gegevens uit het Farmacotherapeutisch Kompas gebruikt om de bijwerkingen van medicijnen op klacht te rubriceren. Van der Borden begon met de bijwerkingen van medicijnen op het oor. Tal van medicijnen kunnen namelijk als bijwerking tinnitus, hyperacusis, slechthorendheid, oorpijn of duizeligheid hebben.

Bijwerkingen medicijnen: KNO brede problematiek

Nadat Van der Borden de oorklachten in kaart had gebracht en in de database had gezet, volgde al snel de volgende stap: ook hoesten en niezen kwamen erbij. Inmiddels kan op de website worden gezocht op geneesmiddelen die verstopping van de neus, reuk- of smaakstoornissen, keelpijn, stemverandering en zwelling van mond, keel en strottenhoofd kunnen geven.

Online check voorziet in behoefte

De online check op de bijwerkingen van medicijnen op het oor, de keel, neus, mond en stem bestond tot op heden nog niet, maar voorziet volgens Van der Borden wel in een grote behoefte zowel bij collega KNO-artsen, huisartsen en ook patiënten.

Update: de informatie over bijwerkingen van medicijnen op tinnitus en hyperacusis en slechthorendheid is ook te vinden op de KNO-website.

Bronnen: Medisch Contact, website Bovenij Ziekenhuis

Reacties (1)
  1. Heb last van veel geluiden, ervaar dit als zeer hinderlijk!
    Hyperacusis heeft de chirurg gezegd…mogelijk door immumotherapie en wel het medicijn trastuzumab…klopt dit?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kerstcommercial Schoonenberg stelt verbinding centraal

4 december 2024 | Ook dit jaar komt audiciensbedrijf Schoonenberg Hoorsupport met een kerstcommercial. In de reclame laat Schoonenberg [...]

Slechthorenden overschatten vaak hun hoorcapaciteit

2 december 2024 | Mensen met gehoorverlies denken vaak dat ze meer verstaan van de spraak in hun omgeving [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2024 en januari 2025 – Schrijf in!

28 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoeken naar Signia IX laten potentie van multistream techniek zien

26 november 2024 | Signia presenteert twee onderzoeken waarin de Signia Pure C&G T 7IX is vergeleken met hoortoestellen [...]