Beter verstaan met earbuds: de Sennheiser ConC 400

22 juni 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

De Sennheiser ConC 400 earbuds zijn voorzien van geavanceerde functies om gesprekken in rumoer te vergemakkelijken. Dat is fijn voor consumenten die een steuntje in de rug nodig hebben bij het verstaan in lawaai en geroezemoes, maar de stap naar een hoortoestel nog niet willen zetten. Extra ondersteuning kan handig zijn op recepties, verjaardagen, tijdens vergaderingen of bij het volgen van een lezing. Via bluetooth zijn de earbuds te verbinden met vrijwel iedere telefoon, tablet of ander apparaat. Voordeel van het gebruik van deze earbuds voor gehoorondersteuning is dat ze voor muziek een aan andere oortjes gelijkwaardige luidspreker hebben. Mensen met een beginnend gehoorverlies zullen de geluidskwaliteit daarvan prefereren boven die van hoortoestellen en daarop gebaseerde hearables.

sennheiser conc 400 earbuds beter verstaan
De Sennheiser ConC 400 earbuds hebben geavanceerde technieken in huis om spraak beter te verstaan.

Hoorondersteuning

Met het toenemen van de leeftijd gaat ons gehoor beetje bij beetje achteruit. Aardig wat mensen ondervinden de eerste signalen daarvan al als ze in de vijftig zijn. De tv moet wat harder en bij gesprekken in rumoer moeten zij zich meer inspannen om alles nog mee te krijgen. Aan een hoortoestel zijn ze nog niet toe, maar hebben in deze specifieke situaties wél een steuntje in de rug nodig. Sennheiser heeft daarom de ConC 400 earbuds voor deze doelgroep ontwikkeld. De earbuds zijn te gebruiken om naar muziek te luisteren en te telefoneren, maar kunnen dus ook even ingedaan worden in lastige luistersituaties. Het is te zien als de leesbril voor de oren.

Techniek in Sennheiser ConC 400 optimaliseert spraak

De Sennheiser ConC 400 earbuds hebben geavanceerde technieken in huis om spraak te optimaliseren. Technieken die ook terug zijn te vinden in hoortoestellen. Daarmee herkennen de Sennheiser earbuds in wat voor geluidssituatie de gebruiker zich bevindt en weten automatisch op de spreker in te zoomen wanneer er rumoer of lawaai is. Daarnaast onderdrukken de oortjes actief en selectief lawaai: precies in die toonhoogtegebieden waar het nodig is, en ook zonder dat het ten koste gaat van spraak. Dat Sennheiser de beschikking heeft over deze technieken is niet zo verwonderlijk: de consumentendivisie van Sennheiser valt na overname in 2021 onder Sonova waar ook de hoortoestelmerken Phonak en Unitron onder vallen.

sennheiser conc 400 earbuds app beter verstaan
Via de app zijn de Sennheiser Earbuds eenvoudig te configureren en in te stellen

Zelf controle via app

Natuurlijk is het fijn als de drager zelf ook de nodige controle heeft over het binnenkomede audiosignaal. De drager kan via een app de instellingen van de Sennheiser ConC 400 earbuds aanpassen. Zo is er een speciale instelling om te kunnen ontspannen en even afgesloten te zijn van de omgeving. Daarbij onderdrukken de earbuds storende omgevingsgeluiden. De earbuds sluiten de gehoorgang aardig af. Natuurlijk kan het zijn dat er juist behoefte is aan contact met de buitenwereld. Denk daarbij bijvoorbeeld in situaties zoals in het verkeer of op het werk. Dan is de Ambient Awareness stand via de app in te schakelen.

Sennheiser ConC 400 earbuds: bluetooth

De Sennheiser ConC 400 beschikken zoals ook andere earbuds over bluetooth. Daarmee zijn ze met vrijwel ieder apparaat dat ook over bluetooth beschikt te verbinden. Denk aan de smartphone, tablet of computer, of tv box. Voor het luisteren naar de tv heeft Sennheiser een speciale TV Connector. Dit apparaatje is met een optische kabel aan te sluiten op de tv en streamt het audiosignaal draadloos naar de Sennheiser earbuds. De ConC 400 earbuds hebben in de gaten hebben naar wat voor soort audiosignaal je luistert: luister je naar een gesprek of spreker zoals in een podcast, talkshow of het journaal, dan optimaliseren ze automatisch de spraak.

sennheiser conc 400 earbuds oortjes oplaadbaar
De ConC 400 earbuds kunnen op een lading wel 9 uur mee. Het bewaardoosje biedt nog twee extra laadbeurten.

Oplaadtijd en gebruiksduur Sennheiser ConC 400

De Sennheiser ConC 400 zijn na 5 uur volledig opgeladen. Ze kunnen dan tot wel 9 uur meegaan. Met het meegeleverde bewaardoosje dat ook als oplader dient, zijn de earbuds nog twee keer volledige op te laden. Daarvoor is het dus niet nodig ze aan de netspanning te hangen.

Goede geluidskwaliteit door grote luidspreker

Op dit moment is er nog weinig technische informatie beschikbaar op internet over de nieuwe Sennheiser Earbuds. Naar het zich laat aanzien hebben de Sennheiser ConC 400 earbuds een formaat luidspreker waarover ook andere consumentenoortjes beschikken zoals die van Sennheiser zelf, Apple en Samsung. Dat heeft voor de geluidskwaliteit een voordeel ten opzichte van de luidsprekers in hoortoestellen en op hoortoestellen gebaseerde zogeheten hearables.
Daar zijn de luidsprekers namelijk een stuk kleiner van. Consumenten met een beginnend gehoorverlies kunnen de geluidskwaliteit daarvan mager vinden. Zeker wanneer ze dit vergelijken met hun eigen earbuds of hoofdtelefoon.

Dat hoortoestellen en hearables die gebaseerd zijn op hoortoestellen zoals Signia Active Pro en Starkey Livio Edge AI, Phonak Virto Black een kleinere luidspreker hebben is niet zo vreemd. Hoortoestellen moeten immers de hele dag mee kunnen en door het gebruik van een grotere luidspreker gaat de batterij sneller leeg. Een grote luidspreker in beweging brengen kost immers meer energie. De Sennheiser ConC 400 earbuds gaan ervan uit dat de drager ze slechts zo af en toe gebruikt om het gehoor te ondersteunen en te telefoneren of muziek te luisteren. Dan is een kortere gebruikstijd minder belangrijk.

Met oortjes een gesprek voeren raakt ingeburgerd

Net als in de begintijd het een vreemde aanblik was om mensen met oortjes in over straat te zien lopen (denk aan de Apple Airpods tandenborsteltjes). Zal het ook even wennen zijn om met iemand in gesprek te zijn die oortjes draagt. De eerste associatie met oortjes is luisteren naar muziek, podcast of telefoneren, maar nog niet bij iedereen communiceren. Steeds meer oortjes zoals ook de Apple Airpods Pro en de Jabra Enhance Plus bieden een vorm van gehoorondersteuning en het dragen ervan ook in gezelschap wordt steeds normaler. Op oortjes gelijkende hoortoestellen zoals de Signia Active (Pro) raken inmiddels aardig ingeburgerd (lees hier de test).

Sennheiser ConC 400 verkrijgbaar vanaf eind juni

De nieuwe ConC 400 earbuds zijn vanaf eind juni bij audicienswinkels te verkrijgen. Audiciens zijn hoorspecialisten en leveren hoortoestellen, hoorhulpmiddelen en producten om het gehoor te beschermen zoals op maat gemaakte gehoorbeschermers. Zij kunnen desgewenst ook een gehoortest bij de bezoeker afnemen. De prijs van de Sennheiser ConC 400 is op dit moment nog niet bekend.

Sennheiser ConC 400 reclame op YouTube

Over Sennheiser 

Sennheiser bestaat als merk al meer dan 75 jaar. Het bedrijf ontwikkelt verschillende audio-oplossingen. Bij consumenten is het bedrijf bekend van de hoofdtelefoons, oortjes en soundbars. Begin 2021 heeft het Zwitserse Sonova de consumentendivisie van Sennheiser overgenomen (lees meer). Sonova is bekend van de hoortoestelmerken Phonak en Unitron en de cochleair implantaten van Advanced Bionics.

Oortjes zoals de nieuwe Sennheiser ConC 400 earbuds worden ook wel hearables genoemd. Dat zijn oortjes met geavanceerde technieken die ook in hoortoestellen zijn terug te vinden en tegelijkertijd andere functies in zich hebben. Technieken in hoortoestellen zijn primair ontwikkeld om slechthorende beter te laten verstaan. De voor spraak geoptimaliseerde earbuds van Sennheiser worden onder licentie door Sonova op de markt gebracht.

Reacties (1)
  1. Ik heb deze afgelopen week een week mogen uitproberen en ben er uiterst tevreden over. Ik had diezelfde week ook echte hoortoestellen op proef (Phonak P90), maar ik vond de Sennheiser beter presteren voor mijn doeleinden. Dat is met name drukke omgevingen zoals aan tafel in een restaurant, gesprekken in de lobby tijdens conferenties. Ik heb dus besloten dat ik voor de Sennheiser ConC 400 ga en de hoortoestellen weer terugbreng.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]