Beter Horen verscherpt regels ten aanzien van mondkapjes

30 september 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Audiciensketen Beter Horen heeft naar aanleiding van de nieuwe Corona-richtlijnen van de overheid besloten om landelijk een mondkapjesplicht voor al het personeel in de winkels in te voeren. Dit doet de marktleider in de veiligheidsregio’s met de code ‘ernstig’. In de veiligheidsregio’s met de status niveau ‘waakzaam’ en ‘zorgelijk’ blijft het dragen van een mondkapje door werknemers van Beter Horen een vrijwillige keuze. De nieuwe door het bedrijf gehanteerde regels zijn afgelopen dinsdag om 18:00 ingegaan.

beter horen stelt mondkapjes verplicht

Mondkapjes in audicienswinkels niet verplicht

Een mondkapje is nu volgens het sectorprotocol ‘Opschaling regulier Hoorzorg’ alleen nodig bij het uitvoeren van handelingen binnen de 1,5 meter, maar is een vrijwillige keuze van de audicien en/of klant. Denk daarbij aan het controleren van het oor en het aanmeten van oorstukjes. Beter Horen gaat nu een stap verder door in de winkels in de regio’s met het risiconiveau ‘ernstig’ zowel binnen als buiten de 1,5 meter het dragen van een mondkapje bij hun personeel in de winkels te verplichten.

Verantwoordelijkheid voor cliënten en personeel

Gezien de grote toename van het aantal besmettingen van de afgelopen tijd wil Beter Horen op deze manier zijn verantwoordelijk nemen voor de gezondheid en veiligheid voor zowel zijn klanten als werknemers.

Dennis Havermans directeur strategie en allianties bij Beter Horen daarover: “Met de gegeven vrijheden liggen er tegelijkertijd grote verantwoordelijkheden bij ons als bedrijf. Als marktleider zijn wij ons bewust van deze verantwoordelijkheid richting onze cliënten en medewerkers, hun veiligheid en gezondheid.”

“We willen zo een actieve bijdrage leveren aan het indammen van de pandemie”

Havermans vervolgt: “Met deze maatregelen nemen we aanvullende maatregelen bovenop het in de hoorbranche gehanteerde protocol en willen zo een actieve bijdrage leveren aan het indammen van de pandemie. We hopen dat we met deze maatregelen ook branchegenoten inspireren om samen met ons de pandemie te keren.” 

Registratie

Naast de verplichting tot het dragen van mondkapjes door het personeel in de regio’s met status ernstig, start Beter Horen tegelijkertijd met een registratiesysteem. Klanten en begeleiders dienen zich daar na het beantwoorden van de gebruikelijke triage vragen daarin te registeren.
Daarmee vereenvoudigt Beter Horen het bron- en contactonderzoek door de GGD’s. 

Veilig naar de audicien ook in tijden van Corona

Klanten kunnen in tijdens de Corona pandemie op een veilige manier hun audicien bezoeken. Afspraken vinden zo veel als mogelijk op afspraak plaats, de 1,5 meter richtlijn zoals het RIVM deze adviseert wordt strikt nageleefd en audiciensbedrijven volgen ook de hygiënemaatregelen van het RIVM. Medewerkers van audiciensbedrijven doen daarnaast dagelijks een COVID check voordat ze naar hun werk gaan en blijven thuis als ze ook maar één vraag met ‘ja’ moeten beantwoorden. In de winkel wordt er flink geboend: alle contactoppervlakten worden gereinigd conform de RIVM-richtlijnen. De extra maatregelen ten aanzien van mondkapjes die Beter Horen doorvoert komen bovenop de bestaande richtlijn.

Reacties (4)
 1. Geen probleem.
  Denkt beter horen dan ook mee en na over het gebruik in combinatie met slechthorende en doven die gebruik maken van ondersteuning door liplezen?
  Met andere woorden…..
  Gebruik dan wel aub maskers met venster !

  • Ik snap uw behoefte aan het lipbeeld. Het zou zeker mooi zijn als er transparante mondkapjes zouden worden gebruikt. Ik vermoed dat daar geen zeer grote aantallen beschikbaar van zijn. Tegelijkertijd is een werkende audicien met een ondoorzichtig mondkapje altijd beter dan een zieke audicien die thuis zit waardoor er geen hoorzorg mogelijk is en ook de gezondheid van andere (veelal kwetsbare) klanten gaat natuurlijk weer boven het spraakafzien zonder mondkapje. Het is even een lastige tijd voor iedereen.

 2. Prima, maar denken jullie dan wel aan een toegankelijk mondkapje? Immers, als je slecht hoort ben je heel erg geneigd om te kijken naar de mond. En die wordt dus volledig afgedekt. Wellicht een mondmasker met doorzichtig venster?

 3. Dat vind ik maar doodnormaal, daar hoeft niet over gepocht te worden. Koop mondmaskers met doorzichtig ruitje (movimask e.a). Ol laat er gewoon maken door een naaister of een moeder, vriendin. Het model vd UA (Berrefonds) is het gemakkelijkst te dragen. En daar kan ook een doorzichtig ruitje in gemaakt worden. Zo doe ik het ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]