Beter Horen stopt met tinnitustherapie

14 november 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De hoortoestelketen Beter Horen is afgelopen maand gestopt met het aanbieden van de Akoestische Neuromodulatietherapie bij tinnitus. De tinnitustherapie die voor 3000 euro werd aangeboden heeft volgens de website van Beter Horen een te bewerkelijk voortraject en zorgtraject waardoor de keten ermee stopt.
Voor de werking van de door Beter Horen aangeboden geluidstherapie is, net als voor andere geluidstherapieën, tot op heden geen bewijs gevonden.
De reclame die Beter Horen maakte voor de geluidstherapie is vorig jaar door de Reclame Code Commissie als misleidend en oneerlijk aangemerkt. 

Om meer controle te krijgen over tinnitus en de angst en wanhoop ervoor te reduceren  is een samengesteld behandelplan wél effectief.
Bij gehoorverlies is het raadzaam een hoortoestel uit te testen.

Beter Horen tinnitus therapie stopt

Tekst op de website van Beter Horen

Reprimande Reclame Code Commissie

Beter Horen gaf lange tijd op haar website aan dat de aangeboden therapie een succespercentage van 75% had. Dit ondanks dat voor de werking van deze tinnitustherapie geen wetenschappelijk bewijs is en de Reclame Code Commissie Beter Horen daarvoor eerder een reprimande gaf (lees meer). De tinnitustherapie van Beter Horen die enige tijd in samenwerking met een aantal KNO-afdelingen van ziekenhuizen werd aangeboden, wordt niet ondersteunt door de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde (lees meer). Ook de richtlijn van de Federatie van Medisch Specialisten staat afwijzend tegenover de geluidstherapie.

Tot op heden geen bewijs voor geluidstherapieën

Tot op heden is er geen bewijs gevonden dat geluidstherapieën bij tinnitus werkzaam zijn. Sommige van deze therapieën, waaronder ook de Akoestische Neuromodulatietherapie, hebben tot doel de hersendelen waar de informatie afkomstig van het gehoor terecht komt te beïnvloeden. Dit zou werkzaam moeten zijn door een geluid aan te bieden dat individueel is afgestemd op het gehoorverlies en de karakteristieken van de tinnitus. Deze aanpak blijkt tot op heden dus geen bewezen effect te hebben.

Weer andere therapieën gebruiken geluid voornamelijk als ontspanning of claimen dat de emotionele prikkeling erdoor vermindert (bijvoorbeeld Neuromonics aanpak). Veel van dit soort commercieel aangeboden apparaten worden ingezet als een onderdeel van een uitgebreider programma dat zowel  educatie bevat als ook counselling. Dat gebeurde ook bij de door Beter Horen aangeboden therapie. Bij onderzoek dat gedaan is naar de effectiviteit van dit soort geluidstherapieën, is daardoor niet duidelijk welk effect is toe te schrijven aan de geluidstherapie zelf en wat het positieve effect is van de uitleg en counseling. Ook het placebo effect kan een rol spelen.

Bij gehoorverlies is een hoortoestel raadzaam

Wanneer tinnitus samengaat met gehoorverlies is het wel raadzaam een hoortoestel te testen. Door het dragen van een hoortoestel neemt de luisterinspanning af. Vanuit de theorie dat tinnitus een vorm is van mentale overbelasting die voortkomt uit gehoorproblemen, en/of lichamelijke conditieverlies en/of psychische overbelasting, kan dit een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van de tinnitusklachten.

Behandeling bij tinnitus

Een samengesteld behandelplan bestaand uit ondermeer uitleg, counseling, cognitieve gedragstherapie, exposure, ontspanningsoefeningen en gehoorrevalidatie, blijkt wel effectief om beter met de tinnitusklachten om te gaan. Slechthorenden kunnen voor een dergelijk behandelprogramma of voor onderdelen daarvan op meerdere plaatsen terecht.
De meeste audiologische centra in Nederland en ook de GGMD hebben een speciaal behandelplan daarvoor. Ook zijn er psychologen, maatschappelijk werkende en coaches (o.a. bij Insentis.nl) met ervaring bij het begeleiden van cliënten met tinnitus waar zij kunnen aankloppen.
Voor een flink aantal cliënten is een goede uitleg en inzicht in het ontstaan van tinnitus en factoren die het verergeren, een goede eerste stap. Voor een dergelijke eerste uitleg kunnen cliënten natuurlijk ook terecht bij hun audicien. Mocht dit onvoldoende helpen dan is hulp elders zoeken zeker raadzaam.

Zelfhulpboeken

Op dit moment zijn de wachtlijsten op veel plekken voor tinnitus erg lang. Als zelfhulp kan voor een flink aantal cliënten het lezen van zelfhulpboeken een goede eerste stap zijn. Dat kan helpen de grootste zorgen, angst en wanhoop te verminderen. Momenteel zijn er twee goede zelfhulpboeken verkrijgbaar:

Reacties (2)
  1. Beter Horen geeft er een leuke draai aan maar zou het ook te maken kunnen hebben met het feit dat het niet werkt en dat het Groene Hart Ziekenhuis ermee wilde stoppen?

  2. Dat zou zo maar kunnen. De reacties op advertenties van het bedrijf voor deze therapie op facebook en binnen tinnitusgroepen droegen ook niet bepaald bij aan een positief imago.
    Dat doet het natuurlijk sowieso niet als je een therapie aanbiedt die veel geld kost en waar niemand binnen de audiologische en medische wereld achterstaat. Als je dan ook nog eens adverteert met succespercentages waarvan de Reclame Code Commissie zegt dat het oneerlijk en misleidend is en je gaat door met adverteren, dan zijn er vraagtekens te zetten bij de ethiek van een bedrijf dat op de rand van commercie en zorg moet opereren. Nu ja, de wal keert het schip….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]