Betahistine bij tinnitus niet werkzaam

9 november 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De inzet van het medicijn Betahistine bij tinnitus veroorzaakt door gehoorverlies blijkt niet effectief. Dat blijkt uit onderzoek van Braziliaanse KNO-artsen waarvan zij de resultaten hebben gepubliceerd in het tijdschrijft Clinical Otolaryngology. Patiënten met tinnitus krijgen nog wel eens betahistine voorgeschreven zo blijkt uit reacties in de Eerste Hulp bij Oorsuizen groep op Facebook. Voor de werkzaamheid van het medicijn bij Ménière was eerder al geen bewijs gevonden. Hoe het met de werkzaamheid van betahistine bij tinnitus veroorzaakt door gehoorverlies zat, was nog niet helemaal duidelijk.

betahistine bij tinnitus niet werkzaam

Onderzoek naar Betahistine bij tinnitus

Om het effect van het medicijn Betahistine bij tinnitus goed te onderzoeken is natuurlijk een gedegen onderzoeksopzet nodig. Daar hebben de Braziliaanse artsen werkzaam aan Botucatu Medical School in São Paulo voor gezorgd.

Doel inzet Betahistine

Het doel van de inzet van Betahistine bij tinnitus (en ook bij Ménière), is het verbeteren van de bloeddoorstroming van het binnenoor. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bij Ménière dit medicijn de klachten niet kan verminderen. Bij tinnitus veroorzaakt door gehoorverlies was hier nog onduidelijkheid over.
Soms wordt verondersteld dat het medicijn langere tijd (enkele maanden) gebruikt moet worden om effect te hebben. Als er verbeteringen in de praktijk tijdens die periode optreden, is het natuurlijk ook goed voor de behandelaar om zich de vraag te stellen of het medicijn zelf de gunstige werking veroorzaakt of de symptomen uit zichzelf zijn verminderd. Met ander woorden dat ook door af te wachten dezelfde verbetering zou zijn opgetreden. De onduidelijkheid daarover is tijdens een onderzoek te ondervangen door het medicijn langere tijd te geven en tegelijkertijd een controle groep te gebruiken bij het onderzoek die een placebo krijgt.

Placebo-effect

Ook de positieve verwachting of het geloof van een patiënt in een behandeling of medicijn kan effect hebben op het resultaat. Dit wordt het placebo-effect genoemd. Een goede onderzoeksopzet bij een wetenschappelijke studie sluit een dergelijk placebo-effect uit.

Gerandomiseerd onderzoek naar tinnitus en betahistine met looptijd van 90 dagen

De patiënten werden in het Braziliaanse onderzoek allereerst random (willekeurig) toegewezen aan een van de twee onderzoeksgroepen: de groep die daadwerkelijk Betahistine kreeg en de groep die een placebo kreeg. In de Betahistine groep namen patiënten betahistine dihydrochloride (24 mg) iedere 12 uur in en dat gedurende 90 dagen. Dat het medicijn mogelijke op langere termijn wél effect zou hebben kon daarmee worden nagegaan.

Vragenlijsten om verbetering van symptomen te meten

Met behulp van de Tinnitus Handicap Inventory (THI) vragenlijst werd gekeken of de klachten minder werden. Ook werd met de zogeheten Clinical Global Impression Improvement (CGI-I) schaal gekeken of er verbetering optrad. Deze schaal meet de ernst van de symptomen, de respons op de behandeling en de effectiviteit ervan. Ook werd de deelnemers aan het onderzoek gevraagd aan te geven met een ‘Ja’ of ‘Nee’ of ze verbeteringen in hun symptomen ervaarden.

Triple blind onderzoek naar betahistine en tinnitus

Het onderzoek was een zogeheten ‘triple blind’ onderzoek. Bij een dubbelblind onderzoek weet noch de proefpersoon, noch de onderzoeker (of onderzoekers) tijdens de loop van het onderzoek wie tot de experimentele groep behoort die het medicijn krijgt en wie tot de controlegroep behoort die het placebo krijgt. Bij een triple-blind onderzoek is de toewijzing ook onbekend bij de onderzoekers die de data uiteindelijk analyseren.

Resultaten onderzoek naar werkzaamheid betahistine bij tinnitus

Er werd geen verschil gevonden in THI score tussen de groep die betahistine kreeg en de controle groep. Ook werd er bij de andere metingen geen verschil gevonden tussen de groepen. De onderzoekers trekken dan ook de conclusie dat betahistine dihydrochloride niet effectief was bij de behandeling van tinnitus bij volwassenen.   

Bron: Castilho, G.L., Dias, N.H. and Martins, R.H.G. (2022), A triple blind, placebo controlled, randomized controlled trial of betahistine dihydrochloride in the treatment of primary tinnitus. Clinical Otolaryngology. Accepted Author Manuscript. https://doi.org/10.1111/coa.13999

Lees ook:

Onderbuikgevoel en eigen voorkeur leidend bij behandelingen door KNO-artsen

Tinnitus: vragen en antwoorden

Tinnitus: een symptoom van mentale overbelasting

Reacties (1)
  1. Ik heb al jaren een bij geluid in mijn oren mijn linker evenwichtsorgaan werkt niet meer zo goed naar behoren, ook duizelingen na acht jaar betahistine te slikken kan ik u verzekeren dat dit weldegelijk veel uitmaakt en dat het mijn leven aangenamer maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]