Wat zijn de beste hoortoestellen voor het verstaan lawaai en rumoer? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website HearingTracker ruim 40 moderne hoortoestellen in verschillende situaties met rumoer in een laboratorium. Daarnaast onderzochten de audiologen ook oortjes met hoortoestelfuncties. De resultaten zijn in een online artikel verschenen. Volgens de auteur dr. Steve Taddei presteren de Oticon Real en de Phonak Lumity het beste in rumoer en lawaai. Bij de oortjes met gehoorondersteuning scoorde de Sennheiser oortjes hoge ogen. De Airpods Pro zagen de auteurs in die categorie als goede tweede.
Test door HearingTracker en HearAdvisor
HearingTracker test samen met het onafhankelijk hoortoesteltest laboratorium HearAdvisor de meeste recente hoortoestellen en ook oortjes zoals die van Sennheiser en Apple (AirPods Pro). De testmethoden komen overeen met de standaarden zoals deze gehanteerd worden in de industrie en zijn ook in overeenstemming met de meest geavanceerde wetenschappelijke methoden. Bij het testen worden ruimtelijke geluidsomgevingen gecreëerd zoals die zich voordoen in het dagelijks leven. Daar is voor gekozen om de hoortoestellen zo objectief mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken. Daarbij worden ook meerdere sprekers gebruikt die vanaf verschillende plekken in de ruimte met elkaar praten. Zo krijgen de onderzoekers een goed beeld van hoe de hoortoestellen presteren in de echte wereld.
Verschillende categorieën getest
HearingTracker testte meerdere categorieën hoortoestellen. De onderzoekers maken een verschil tussen voorgeschreven hoortoestellen, over de toonbank hoortoestellen en oortjes met hoorondersteuning. De prijs van hoortoestellen ligt in de Verenigde staten veel hoger dan in Nederland. Omdat de overheid van de VS de hoorzorg ook voor mensen met een krappere beurs daar toegankelijker wil maken, zijn er sinds kort daar ook zogeheten over-de-toonbank hoortoestellen toegestaan die slechthorenden zelf kunnen instellen. Omdat deze toestellen om goede redenen hier niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn, zijn ook de resultaten van de tests in deze korte samenvatting buiten beschouwing gelaten.
Getest voor slechthorenden met een beginnend en gemiddeld gehoorverlies
De hoortoestellen zijn getest met instellingen die geschikt zijn voor mensen met een beginnend en gemiddeld gehoorverlies. De tests zeggen dan ook minder over de prestaties met instellingen voor ernstig en zeer ernstig slechthorenden. De testresultaten laten zien welke hoortoestellen de potentie hebben om het beste resultaat te geven. Of dat resultaat wordt behaald, is afhankelijk van het individuele gehoorverlies. Wat voor de een goed werkt en als prettig wordt ervaren, zal voor de ander minder goed functioneren of minder worden gewaardeerd.
Winnaars beste hoortoestellen voor verstaan in lawaai en rumoer: Oticon Real en Phonak Lumity
Bij de hoortoestellen presteerde de Oticon Real het beste in achtergrondlawaai. De Oticon Real gebruikt in tegenstelling tot andere hoortoestellen geen directionaliteit (beam in richting van spreker), maar zorgt voor volledige toegang tot de geluidsomgeving. Oticon zegt daarvoor een zogeheten Deep Neural Network techniek te gebruiken. Met deze techniek krijgt de slechthorende toegang tot de voor hem of haar meest belangrijke geluiden. Gebaseerd op de tests van HearingTracker lijkt deze techniek waar te maken wat het belooft. De Phonak Lumity scoorde ook zeer goed op de tests. Wanneer de drager ook graag fitness- en gezondheidsopties wil zoals deze ook terug te vinden zijn in de Fitbit, dan is Phonak Audéo Lumity een extra interessant hoortoestel.
Andere tophoortoestellen
Naast de Oticon Real en Phonak Lumity zijn er tal van andere merken hoortoestellen die soortgelijke opties bieden en goede prestaties leveren. In bovenstaande afbeelding staan de hoortoestellen die zijn verkozen als ‘Expert Choice’ door het HearAdvisor laboratorium U kunt bij uw audicien meer informatie krijgen wat deze hoortoestellen voor u te bieden hebben, of lees hier er meer over.
Private markt
De bovengenoemde hoortoestellen zijn zoals de meeste nieuwe top-hoortoestellen alleen beschikbaar in de private markt. Deze toestellen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Inmiddels kiest 1 op de 5 slechthorenden voor een toestel uit dit segment (lees meer). Of deze topproducten voor u meerwaarde hebben ten aanzien van de door de zorgverzekeraar aangeboden wat oudere hoortoestellen, kunt u alleen te weten komen door ze zelf uit te testen.
Beste oortjes met gehoorondersteuning in achtergrondlawaai
In het artikel op de website HearingTracker komen de Sennheiser’s Conversation Clear Plus oortjes goed uit de bus door de sublieme lawaaionderdrukking. Ze doen het op dit gebied in een omgeving met luid lawaai beter dan andere oortjes en hoortoestellen wanneer ze ingesteld zijn op een gemiddeld leeftijdgerelateerd gehoorverlies. Ook over de audiokwaliteit is de site te spreken. In Nederland zijn deze oortjes (nog) niet leverbaar. Wel zijn de Sennheiser Conc 400 met overeenkomstige eigenschappen verkrijgbaar via de audicien. Deze oortjes bieden ondersteuning in rumoerige situaties voor mensen die net wat minder horen dan normaal en zo nu en dan ondersteuning nodig hebben. Is het gehoorverlies al wat serieuzer dan is het nodig uit te kijken naar een hoortoestel. Audiciens kunnen aan de hand van een hoortest advies uitbrengen wat het meest geschikt is.
Apple Airpods 2 goedkoper alternatief
Een goed alternatief voor de Sennheiser ziet audioloog en auteur van het artikel op HearingTracker dr. Steve Taddei in de Apple Airpods Pro 2. Deze oortjes hebben soortgelijke eigenschappen en uitstekende audiokwaliteit. Met deze Airpods is ook een hoortest uit te voeren of zijn via de Health App audiogram gegevens in te voeren. Ze geven weliswaar niet dezelfde zeer goede lawaaionderdrukking als de Sennheiser oortjes, maar zijn wel een stuk goedkoper. De Airpods Pro 2 kosten rond de 250 euro, terwijl voor de Sennheiser Conc 400 zo’n 800 euro moet worden neergeteld. De verbinding met IOS apparaten zoals de iPhone, iPad en Mac computers verloopt met Airpods ook weer net soepeler dan met Sennheiser oortjes.
Lees hier het volledig artikel op de website van HearingTracker. De in het artikel genoemde prijzen gelden in de Verenigde Staten. Informeer bij een audicien of kijk op internet voor de prijzen in Nederland van de hoortoestellen of oortjes.