Beslissingen onbewust beïnvloed door horen van geluiden

5 januari 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Onderzoek van de Universiteit van Florida laat zien dat beslissingen onbewust beïnvloed kunnen worden door het horen van geluiden.

In het experiment kregen zowel mannen als vrouwen een vragenlijst voorgelegd waarin zij vragen moesten beantwoorden onder meer over wanneer ze denken te gaan trouwen en kinderen verwachten te krijgen.  Ook werd gevraagd of de deelnemers aan het onderzoek bereid waren genoegen te nemen met een partner met een minder hoge sociale status als ze daardoor eerder kinderen zouden krijgen. Bij een deel was bij het invullen een tikkende klok hoorbaar bij anderen was het stil.

geluid invloed op beslissingen en keuze

Vrouwen die bij het invullen van de vragenlijst de klok hoorde tikken gaven een jongere leeftijd op waarop ze kinderen hoopten te krijgen dan vrouwen die de vragenlijst in stilte invulden. Bij mannen had de tikkende klok geen invloed.

De tikkende klok maakt vrouwen meer bewust van het verstrijken van de tijd en daarmee ook van de tijd die er nog rest om kinderen te krijgen. Dit gold meer voor vrouwen uit lagere sociale klassen dan uit hogere sociale klassen. 

Ook bleken vrouwen door de tikkende klok vaker bereid te zijn genoegen te nemen met een partner met een minder sociale status als ze daardoor eerder zwanger zouden raken.

Bron: The Clock Is Ticking;  Justin H. Moss, Jon K. Maner, Human Nature, September 2014, Volume 25, Issue 3, pp 328-341;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]