Beslissingen onbewust beïnvloed door horen van geluiden

5 januari 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Onderzoek van de Universiteit van Florida laat zien dat beslissingen onbewust beïnvloed kunnen worden door het horen van geluiden.

In het experiment kregen zowel mannen als vrouwen een vragenlijst voorgelegd waarin zij vragen moesten beantwoorden onder meer over wanneer ze denken te gaan trouwen en kinderen verwachten te krijgen.  Ook werd gevraagd of de deelnemers aan het onderzoek bereid waren genoegen te nemen met een partner met een minder hoge sociale status als ze daardoor eerder kinderen zouden krijgen. Bij een deel was bij het invullen een tikkende klok hoorbaar bij anderen was het stil.

geluid invloed op beslissingen en keuze

Vrouwen die bij het invullen van de vragenlijst de klok hoorde tikken gaven een jongere leeftijd op waarop ze kinderen hoopten te krijgen dan vrouwen die de vragenlijst in stilte invulden. Bij mannen had de tikkende klok geen invloed.

De tikkende klok maakt vrouwen meer bewust van het verstrijken van de tijd en daarmee ook van de tijd die er nog rest om kinderen te krijgen. Dit gold meer voor vrouwen uit lagere sociale klassen dan uit hogere sociale klassen. 

Ook bleken vrouwen door de tikkende klok vaker bereid te zijn genoegen te nemen met een partner met een minder sociale status als ze daardoor eerder zwanger zouden raken.

Bron: The Clock Is Ticking;  Justin H. Moss, Jon K. Maner, Human Nature, September 2014, Volume 25, Issue 3, pp 328-341;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022 | Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. [...]

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]