Vitamine supplement zorgt voor bescherming tegen lawaaislechthorendheid bij muizen

8 december 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

NEW YORK en SAN FRANCISCO—December 2014— Onderzoekers van het Weill Cornell Medical College en Gladstone Institutes hebben een manier gevonden om het gehoor van een muis te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van lawaai door de simpele toediening van een chemische samenstelling dat een voorloper is van vitamine B3. Deze ontdekking heeft volgens de onderzoekers belangrijke implicaties zowel voor het voorkomen van gehoorverlies als voor de behandeling van sommige andere leeftijdsgerelateerde aandoeningen die verband houden met hetzelfde protein.

Het onderzoek is in het decembernummer gepubliceerd van het tijdschrift Cell Metabolism. De onderzoekers gebruikte in hun onderzoek het chemische nicotinamide riboside (NR) om de zenuwen van de cochlea te beschermen. De cochlea ook wel slakkenhuis genoemd, geeft via deze zenuwcellen geluidsinformatie door naar het spirale ganglion dat zich in de inwendige gehoorgang bevindt. De actiepotentialen die in de zenuwuiteinden worden gegenereerd, vinden hun weg via de ganglioncellen naar de hersenen. 

Blootstelling aan luide geluiden beschadigen de synapsen die de zenuwen en de haarcellen in de cochlea met elkaar verbinden. Hierdoor ontstaat lawaaislechthorendheid ook wel lawaaidoofheid genoemd.

Het toedienen van NR was even effectief wanneer het voor of na de lawaaiblootstelling aan de muizen werd toegediend. NR was succesvol bij het voorkomen van schade aan de synaptische verbindingen, waarmee zowel korte als lange termijn gehoorverlies was te voorkomen.


(advertentie)

MB1062_728x90_CL_animated


Dr. Kevin Brown, professor Keel- Neus en oorheelkunde aan de Universiteit van North Carolina en eerste auteur van het artikel zegt hierover: ”Een van de voornaamste beperkingen bij het omgaan met problemen van het binnenoor waaronder gehoorverlies, is dat er zeer weinig behandelopties zijn. Deze ontdekking baant een belangrijke weg voor potentiële inzet van medicijnen om lawaaislechthorendheid te behandelen.”

De onderzoekers denken dat de resultaten van dit onderzoek breder inzetbaar zijn door de manier waarop NR de zenuwcellen beschermd. De onderzoekers hebben laten zien dat NR en NAD+ slechthorendheid voorkomt door de toename van de activiteit van het protein sirtuin 3 (SIRT3), dat nauw betrokken is bij de werking van mitochondria die de energiecentrale vormen van de cel.
Mogelijk kan de toediening ook worden ingezet bij andere leeftijdsgerelateerde aandoeningen, zoals obesitas, hoge bloeddruk (hypertensie), longaandoeningen en zelfs diabetes.

De hypothese van de onderzoekers is dat de toename van SIRT3 de basis vormt van de beschermende werking van NR.  Om dit te testen, manipuleerde ze SIRT3 niveaus onafhankelijk van NR om te zien of zij nog steeds lawaaislechthorendheid konden voorkomen door NR toe te dienen. Het wegnemen van het SIRT 3 gen in de muizen deden de beschermende eigenschappen van NT teniet.

Ook lieten de onderzoekers zien dat een nieuwe stam met muizen die gekweekt waren in het laboratorium waarbij hoge niveaus van SIRT3 voorkwamen, resistent waren voor lawaaislechthorendheid ook zonder toediening van NR.

SIRT3 neemt vanzelf af als we ouder worden, dit kan deels leeftijdsgerelateerde slechthorendheid (ouderdomsslechthorendheid) verklaren. Daarbij dragen sommige individuen verschillende versies van de SIRT3 genen wat resulteert in een gereduceerde enzymactiviteit, waardoor zij meer gevoelig zijn voor lawaaislechthorendheid.

Vooralsnog is nog niet onderzocht of het positieve effect van vitamine ook bij mensen zich voordoet en is er ook nog geen medicijn tegen gehoorschade voorhanden. Het toepassen van gehoorbescherming in lawaai blijft dan ook zeker nodig om permanente gehoorschade te voorkomen.

Kijk voor meer informatie op weill.cornell.edu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]