Beroepsmuzikanten vier keer zo hoog risico op lawaaidoofheid

14 oktober 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De kans dat beroepsmuzikanten lawaaidoofheid oplopen is vier keer zo groot als in de rest van de bevolking, zo blijkt uit onderzoek. Ook hebben beroepsmuzikanten door hun werk een flink grotere kans op tinnitus (57%). Tinnitus of oorsuizen is het horen van geknetter, gebrom, bonken, suizen, piepen, ritselen of andere geluiden, terwijl er in de omgeving geen geluid is te bekennen.

Oorzaken lawaaidoofheid

Lawaaidoofheid, ook wel lawaaislechthorendheid genoemd, kan plotseling ontstaan bijvoorbeeld wanneer er een knal van vuurwerk, een pistoolschot of een explosie zich in de buurt van ons oor voordoet. Ook kan het ontstaan door het gehoor te vaak aan te veel lawaai bloot te stellen. Wanneer we met grote regelmaat in lawaai of met lawaaiig gereedschap of machines werken, muziek maken of vaak naar concerten, festivals of disco’s gaan kan het gehoor ook beschadigen.

Beroepsmuzikanten risicogroep voor lawaaidoofheid

De gegevens van de onderzoekers zijn gebaseerd op data afkomstig van drie grote ziektekostenverzekeraars die de gegevens bevatten van 7 miljoen inwoners van Duitsland in de periode tussen 2004 en 2008, Onder de 3 miljoen werkende verzekerden waarvan de leeftijd tussen de 19 en 66 lag, zaten 2227 beroepsmuzikanten. Tijdens de vier jaar lopende studie werden zo’n kleine 284.000 gevallen van slechthorendheid geregistreerd. Het aantal mannen met slechthorendheid was iets groter dan onder de vrouwen. Onder de beroepsmuzikanten zaten 238 slechthorenden (0,08%), die vaker in stedelijke gebieden woonden. Slechthorendheid komt vaker voor met het toenemen van de leeftijd, maar wanneer hier en voor andere factoren zoals geslacht en bevolkingsdichtheid werd gecorrigeerd, bleek de kans voor beroepsmuzikanten om lawaaislechthorendheid te krijgen groter dan in de rest van de bevolking. Beroepsmuzikanten blijken een vier keer zo groot kans te hebben op lawaaislechthorendheid dan de rest van de bevolking. Ook hebben zij door hun werk een grotere kans op tinnitus (57%).

beroepsmuzikanten gehoorverlies lawaaislechthorendheid

Gehoorbeschermers en geluidsschermen

Het is voor beroepsmuzikanten van belang om gehoorbeschermers te dragen om het risico te verlagen. Het maakt daarbij niet uit of  muzikanten spelen in een band of in een orkest. Ook raden de onderzoekers aan om geluidschermen te plaatsen tussen de verschillende secties in het orkest.
Tja je zou als orkestmuzikant maar vlak voor de blazers zitten.

Bron: Sciencedaily
Artikel: T. Schink, G. Kreutz, V. Busch, I. Pigeot, W. Ahrens. Incidence and relative risk of hearing disorders in professional musicians.Occupational and Environmental Medicine, 2014; DOI: 10.1136

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]