Beroepsmusici groot risico op gehoorschade – popmuzikanten spannen de kroon

11 oktober 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Van de beroepsmusici hebben popmuzikanten het grootste risico op gehoorschade en de daarmee samengaande symptomen zoals tinnitus en hyperacusis.
Professionele muzikanten worden blootgesteld aan geluiden met een hoge intensiteit en ook nog eens flink wat uren per dag. Gehoorverlies doet zich dan ook bij 38,6% van de beroepsmusici voor. Onder popmuzikanten doet het zich echter aanzienlijk vaker voor dan onder musici die beroepsmatig klassieke muziek spelen, namelijk bij respectievelijk 63,5 en 32,8 procent. 
Dit blijkt uit een artikel in ‘International Journal of Environmental Research and Public Health’ waarin de onderzoekers een zeer groot aantal wetenschappelijke artikelen over gehoorschade onder musici systematisch hebben onderzocht.

gehoorschade beroepsmusici beroepsmuzikanten

Gehoorschade vooral in hoge frequenties

Het gehoorverlies bij de muzikanten doet zich vooral voor in de hoge frequenties tussen de 3000 en 6000 Hz. Dat geldt voor zowel de muzikanten die klassiek als pop speelden.

Gehoorverlies per instrument

Beroepsmuzikanten die viool spelen hebben de grootste mate van gehoorverlies, gevolgd door muzikanten die respectievelijk percussie, koperinstrumenten, contrabas, elektrische gitaar, piano, fluit en trompet spelen. De frequenties die worden aangedaan bij muzikanten zijn per instrument uitgezet in onderstaande figuur.

gehoorverlies per instrument over beroepsmusici

Afbeelding overgenomen en vertaald uit artikel

Klassieke muzikanten vaker asymmetrisch gehoorverlies

Bij 68% van de popmuzikanten was het gehoorverlies aan beide oren gelijk (symmetrisch). Bij muzikanten die klassiek spelen was dit 44,5%. Er doet zich dus vaker een asymmetrisch gehoorverlies voorbij de klassieke beroepsmusici. Dat komt waarschijnlijk door het soort instrument dat wordt bespeeld. Zo bevindt het instrument van violisten zich altijd dichterbij een van twee oren.

Popmuzikanten spannen de kroon

Beroepsmusici die popmuziek spelen lopen een aanzienlijk groter risico op lawaaislechthorendheid dan musici die beroepsmatig klassieke muziek spelen (63,5% versus 32,8%). Blootstelling aan harde geluiden met veel hoge frequenties en het niet dragen van gehoorbeschermers kan volgens de onderzoekers de oorzaak daarvoor zijn.

Popmuzikanten blootgesteld aan hogere intensiteiten

Onderzoek heeft laten zien dat popmuzikanten aan hogere intensiteiten worden blootgesteld dan muzikanten die klassieke muziek spelen. Dit geldt zowel tijdens het oefenen als tijdens uitvoeringen. Voor popmuzikanten ligt de gemiddelde intensiteit op 103 dB en bij klassieke musici op 94 dB.

Popmuzikanten spelen vaker zonder gehoorbeschermers

Onderzoek laten zien dat popmuzikanten vaker zonder gehoorbeschermers spelen dan klassieke musici. De introductie van nieuwe instrumenten in de popmuziek zoals de viool, speelt ook een rol. De combinatie van instrumenten die veel hoge tonen genereren en geluiden met een hoge intensiteit, geven namelijk een verhoogd risico op gehoorverlies.

Tinnitus komt meest voor als symptoom

Tinnitus kwam onder de beroepsmuzikanten het meest voor als symptoom bij gehoorverlies, gevolgd door hyperacusis (verminderde tolerantie voor geluiden met een gemiddelde intensiteit), en diplacusis. Bij dit laatste wordt de toon in het ene oor met een andere toonhoogte waargenomen dan in het andere oor. Diplacusis doet zich vaker voor bij klassieke musici dan bij popmuzikanten, terwijl bij de laatste groep hyperacusis zich juist weer vaker voordoet.

Hoge intensiteiten zorgen voor meer noradrenaline

Hyperacusis kan te maken hebben met veranderingen binnen het centrale zenuwstelsel. Ook kan het een relatie hebben met een toename van de versterking in de centrale gehoorbanen, verhoogde angst, een stemmingsstoornis en de emotionele reactie op geluid. Het vaker voorkomen van hyperacusis bij popmuzikanten kan volgens de onderzoekers te maken hebben met verandering in stemming die opgewekt wordt door verschillende muziekgenres én de verschillende stressniveaus. Het volume van muziek kan niet alleen onze stemming beïnvloeden maar ook de stressniveaus. Mensen die luisteren naar zachte muziek geven over het algemeen een verbetering van stemming aan en een plezierige sensatie. Dit komt door toename in serotonine en afname in cortisol niveaus. Hoge intensiteiten en korte geluiden worden geassocieerd met een toename in noradrenaline. Hierdoor kunnen we ons juist opgefokter gaan voelen.

Lawaaislechthorendheid

Gehoorverlies kan ontstaan na langdurige blootstelling aan luide geluiden. Lawaaislechthorendheid is de twee na grootste oorzaak voor gehoorverlies en zorgt voor 16% van de beperkende vormen van gehoorverlies onder de volwassen populatie wereldwijd. Langdurige blootstelling aan lawaai en muziek zorgt ervoor dat de buitenste en binnenste haarcellen in het slakkenhuis steeds verder kapotgaan. Lawaaislechthorendheid kan ontstaan door lawaai op het werk maar ook door blootstelling aan lawaai en muziek in de vrije tijd en kan uiteindelijk een flinke negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Slechthorendheid wordt ook geassocieerd met cognitieve achteruitgang en dementie.

Tinnitus

Tinnitus, het horen van geluiden die zich niet in de buitenwereld voordoen, doet zich voor bij zo’n 10 tot 25% van de volwassen bevolking en kan ernstige consequenties hebben voor de dagelijkse bezigheden en ook de levenskwaliteit. 35 tot 77% van de mensen met lawaaislechthorendheid heeft ook last van tinnitus.

Bron:

Hearing Loss, Tinnitus, Hyperacusis, and Diplacusis in Professional Musicians: A Systematic Review; Arianna Di Stadio, Laura Dipietro, Giampietro Ricci, Antonio Della Volpe, Antonio Minni, Antonio Greco, Marco de Vincentiis and Massimo Ralli. International Journal of Environmental Research and Public Health (ISSN 1660-4601; CODEN: IJERGQ; ISSN 1661-7827 for printed edition. Originele artikel: Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]