Bernafon Viron: nieuw high-end hoortoestel zet in op muziek

30 september 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Afgelopen zondag vond de Bernafon Viron Music Experience plaats op het landgoed van Kasteel Amerongen. De Viron is het nieuwste high-end hoortoestel in de Bernafon productlijn. Volgens het bedrijf maakt de speciale geluidsbewerking het hoortoestel uitermate geschikt voor een goede muziekbeleving. Om slechthorende cliënten hiervan te overtuigen, liet Bernafon dit hen ervaren tijdens het concert waarbij verschillende soorten muziek ten gehore werden gebracht.

Bernafon Viron hoortoestel muziek

Bernafon Viron ‘live’ beoordelen

Bernafon organiseerde voor de tweede keer het muziekevenement op het landgoed in Amerongen. Guido’s Orchestra, bekend van onder meer Symphonica in Rosso, verzorgde de muziek tijdens het concert. Onder leiding van de orkestleider en violist Guido Dieteren en met zangeres en echtgenote Wendy Kokkelkoren werden verschillende muziekstijlen, lopend van klassieke muziek tot pop, ten gehore gebracht. Sommige stukken hadden een flinke dynamiek. De aanwezige slechthorenden konden hun nieuwe Viron hoortoestellen zo ‘live’ goed beoordelen.

applaus Bernafon Music Experience

Unieke geluidsbewerking in Bernafon Viron

We vroegen Merlijn Vink hbo-audioloog bij Bernafon wat de Viron juist zo geschikt maakt voor muziek. Vink zegt daarover: “De Viron heeft allereerst een groot dynamisch bereik. Inputniveaus tot wel 113dB komen onvervormd het hoortoestel binnen. Daarnaast zorgt de ChannelFree™ technologie in het toestel ervoor dat muziek zeer natuurlijk klinkt. De unieke geluidsbewerking in het hoortoestel is namelijk in staat geluiden zonder vervorming te versterken. In andere hoortoestellen wordt het geluid eerst opgeknipt in hele kleine stukjes, de zogeheten frequentiekanalen. De aangeboden versterking verschilt per frequentiekanaal en deze verspringing tussen de frequentiekanalen zorgt bij de geluidsbewerking ervoor dat het geluid minder natuurlijk klinkt. Dat heet in professionele termen ‘spectrale versmering’.

Onderzoek

Niet zolang geleden is onderzoek gedaan naar de invloed van speciale muziekprogramma’s op de geluidservaring van de luisteraars in hoortoestellen. Daaruit kwam onder andere naar voren dat voor de geluidsbeleving een speciaal muziekprogramma wordt geprefereerd boven een standaard luisterprogramma bij het beluisteren van muziek. Ook is wederom vastgesteld dat de ChannelFree™ signaalbewerking van Bernafon een positief effect heeft op de weergave van harmonischen (boventonen) en instrumenten met overheersende lage tonen (zoals bijvoorbeeld een tuba).” (Lees meer)

Hessel van Twist audicien bernafon

Bernafon audicien Hessel van Twist finetuned de Bernafon Viron hoortoestellen voor een van de bezoekers

Finetunen

Natuurlijk staan hoortoestellen niet altijd de eerste keer gelijk helemaal goed ingesteld. Dat geldt ook voor het speciale muziekprogramma dat de audicien in de hoortoestellen zet. Omdat muziek live doorgaans een groter dynamisch bereik heeft dan wanneer muziek thuis uit de luidsprekers klinkt, bestond de mogelijkheid om de Viron hoortoestellen tijdens de pauze te laten finetunen door één van de specialisten van Bernafon

Bernafon Viron Hoortoestel voor muziek

Positieve reacties op Bernafon Viron

In de pauze waren tal van positieve reacties te horen zoals: “Natuurlijk”, “Beter dan mijn vorige hoortoestellen”, “Helder”, “Meer details” en “Warm”. Een van de slechthorende die voor het eerst hoortoestellen droeg, gaf aan nog wel te moeten wennen. Een andere bezoeker noemde het geluid wat schel, maar daar wist audicien Hessel van Twist door het speciale muziekprogramma aan te passen snel wat aan te doen.
Het was wederom een goed bezochte en ook bijzondere dag waarop audiciens samen met hun cliënten genoten van muziek.

Kijk voor meer informatie over Bernafon Viron op de website van het bedrijf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]