Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 7 min

Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht de nieuwe Bernafon Encanta hoortoestelfamilie. Twee hoortoestellen vallen binnen de vergoede zorg en twee zijn verkrijgbaar in de private markt. De laatste twee presteren beter in geroezemoes en lawaai. De nieuwe Encanta hoortoestellen, zijn oplaadbaar, beschikken over de nieuwste Bluetooth LE Audio protocol, zijn klaar voor de ontvangst van Auracast en hebben tap-control. De Channel Free signaalbewerking in combinatie met het brede frequentiebereik hebben de potentie om muziek zonder artefacten en met een goede geluidskwaliteit weer te geven. Ook beschermen de Encanta hoortoestellen goed tegen wind en contactgeluiden.

Bernafon Encanta hoortoestel familie
De vier hoortoestelmodellen binnen de Bernafon Encanta familie
(klik om te vergroten. Opent in nieuw tabblad)

Vier oplossingen binnen Bernafon Encanta familie

De Bernafon Encanta familie biedt vier nieuwe hooroplossingen: de Encanta 100 Connect, de Encanta 200 Go, de Encanta 300 Engage en de Encanta 400 Pro. De Encanta 100 en 200 zijn verkrijgbaar binnen de vergoede zorg. De Encanta 100 Connect is prima geschikt voor mensen die voornamelijk in een rustige omgeving doorbrengen met weinig lawaai. De Encanta 200 GO biedt ondersteuning voor een-op-een gesprekken, ook wanneer deze in lawaai plaatsvinden. De Encanta 100 en Encanta 200 zit respectievelijk in categorie 4 en 5 van de hoortoestellendatabase en worden daarmee vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor cliënten die een actievere levensstijl en sociaal leven erop nahouden is de Encanta 300 Engage of de Encanta 400 Pro de betere oplossing. De laatste biedt volgens Bernafon de maximale ondersteuning en ook de meest genuanceerde hoorervaring in complexe luistersituaties zoals in lawaai en rumoer. De Encanta 300 Engage en 400 Pro zijn beide verkrijgbaar in de private markt.

Bernafon Music Experience september 2019
De Bernafon Encanta 400 Pro hoortoestellen hebben een frequentiebereik van 80 Hz tot 10.000 Hz en maken gebruik van Channel Free signaalbewerking. Daarmee heeft het toestel een goede potentie voor de weergave van muziek

Voordelen bij het luisteren naar muziek

Aan de basis van de Bernafon hoortoestellen staat de zogeheten Channel Free techniek. Audiologisch gezien heeft deze aanpak de potentie om voordelen bij het luisteren naar muziek te bieden. Daar waar andere merken hoortoestellen het geluid namelijk eerst in hele kleine stukjes opknippen, doet Bernafon dit niet. Omdat per toonhoogtegebied de versterking in een hoortoestel verschilt, kan de verspringing tussen de frequentiekanalen ervoor zorgen dat bij de geluidsbewerking het geluid minder natuurlijk kan gaan klinken. Dit heet met een vakterm ‘spectrale versmering’.

Met de Channel Free techniek wordt dit voorkomen. Bernafon noemt de techniek in de technische documentatie nu niet meer Channel Free, maar uit de uitleg bij de introductie blijkt dat deze nog wel steeds terug te vinden is bij de aanpak. Voor muziek heeft de Bernafon Encanta, net zoals ook andere hoortoestellenmerken dat hebben, een speciaal programma. Dat programma zorgt ervoor dat muziek zo schoon en dynamisch mogelijk klinkt.

Meer laag voor beter muziekbeleving

Het muziekprogramma met de naam ‘Music Experience’ is in staat ook lagere bastonen tot zelfs 80 Hz weer te geven. Hierdoor is een warmere en rijkere geluidservaring mogelijk. De Encanta 400 PRO heeft daarbij als extra voordeel voor muziek dat de brandbreedte tot 10.000 Hz doorloopt. De andere modellen lopen tot 8000 Hz.

Bescherming tegen wind- en contactgeluiden

Een veel gehoorde klacht bij achter het oor gedragen hoortoestellen is het vervelende geruis dat ontstaat wanneer de wind op de microfoons staat. Ook contactgeluiden die ontstaan bij de bediening of wanneer de drager bijvoorbeeld een bril opzet of afdoet kunnen storend zijn. Om het windgeruis en contactgeluiden effectief tegen te gaan, reduceren veel hoortoestellen over een groot gebied het lawaai. Dit kan ten koste gaan van het contact met de omgeving en het verstaan.

De nieuwe hoortoestellen pakken dit anders aan. In plaats het windgeruis te reduceren over een breed frequentiegebied, doet Bernafon dit in afzonderlijke gebieden. Door permanent op de aanwezigheid van windgeruis te monitoren zijn de nieuwe Bernafon toestellen in staat het geruis selectief alleen daar te onderdrukken waar het nodig is. Zo blijft het geluid helder.

Lawaaimanagement

Wanneer de Encanta lawaai detecteert zorgt de signaalbewerking ervoor dat het toestel zo comfortabel mogelijk klinkt. Het lawaaimanagementsysteem van het toestel doet zijn werk ook als er spraak en lawaai tegelijkertijd aanwezig zijn. Zo is het geluid van bijvoorbeeld een afzuigkap, ventilator of verkeerslawaai naar de achtergrond te brengen wanneer de drager op hetzelfde moment een gesprek voert. De Encanta hoortoestellen uit de private markt zijn in staat lawaai nog beter te onderdrukken dan de toestellen uit de vergoede zorg.

Machine learning 2.0

Bij de slimme aanpak van lawaai zet de Bernafon Encanta zogeheten ‘Machine Learning 2.0’ in. Het hoortoestel bepaalt daarmee op grond van een zeer grote database gevuld met tal van echte geluidsomgevingen de optimale demping. Spraak blijft daarbij zo zuiver mogelijk klinken. De demping die zorgt voor de onderdrukking van storend lawaai tast het spraaksignaal daarbij niet aan.

Bernafon Alpha XT hoortoestel verstaan in geroezemoes
Tijdens een etentje kan het Encanta toestel zich richten op de gesprekspartner en omgevingsgeluiden en gesprekken van achter buitensluiten.

Richtinggevoelige microfoons

In zeer uitdagende omgevingen zet de Bernafon Encanta richtinggevoelige microfoons in. Het toestel richt zich daarmee op de gesprekspartner en negeert zo geluiden en gesprekken die uit andere richtingen komen. Ideaal in bijvoorbeeld een drukke omgeving zoals een restaurant. In de Encanta hoortoestellen uit de private markt (de 300 en 400) is deze directionele werking weer beter dan van die uit de vergoede zorg. Deze zijn vooral geschikt voor een-op-een gesprekken.

Bewegingsdetectie: Smart Sensor

De Encanta 300 en 400 toestellen hebben een Smart Sensor ingebouwd. Deze sensor detecteert bewegingen en daarmee past het toestel automatisch de sterkte van zowel de directionaliteit als de lawaaionderdrukking aan. Wanneer iemand op straat wandelt is het bijvoorbeeld fijn als ook alle omgevingsgeluiden goed hoorbaar zijn zoals die van verkeer. Ook is het dan handig als je degene die naast je loopt goed kan verstaan. Daar zorgt het toestel automatisch voor.

Bernafon Encanta is snel oplaadbaar
1 uur opladen is voldoende voor een hele dag gebruik

Bernafon Encanta: oplaadbaar

Zoals de meeste hoortoestellen vandaag de dag is ook de Bernafon Encanta contactloos op te laden. Eenmaal volledig opgeladen is er voldoende stroom beschikbaar voor meer dan een volledige dag gebruik. De Encanta laadt weer een stuk sneller op dan zijn voorganger: binnen 2 uur is het toestel 100% opgeladen. Een uur opladen is al genoeg voor 16 uur gebruiksduur en 30 minuten voor 8 uur.

Oplaadbare batterijen gaan afhankelijk van de gebruiksintensiteit van het hoortoestel over het algemeen een aantal jaren mee. Mocht de batterijcapaciteit onvoldoende worden, dan zal het hoortoestel opgestuurd moeten worden voor vervanging van de batterij.

Bernafon Encanta hoortoestel in 8 kleuren
De Bernafon Encanta is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Kleuren Bernafon Encanta hoortoestel

De Bernafon Encanta is in meedere aantrekkelijke kleuren te verkrijgen. Het toestel is zo aan te passen aan de persoonlijke stijl en wensen van de drager.

Handsfree bellen en muziek streamen

De Bernafon Encanta hoortoestellen beschikken over het nieuwste Bluetooth LE Audio protocol. Dit protocol zorgt voor een energiezuinigere overdracht, betere geluidskwaliteit en een stabielere verbinding. Ook kan het toestel daardoor met flink wat andere apparaten en besturingssystemen samenwerken. Handsfree telefoneren, vergaderen en audio streamen is daardoor mogelijk. Zo werken de hoortoestellen als draadloze oortjes waarbij de telefoon in de zak of tas kan blijven zitten.

Inmiddels zijn hoortoestellen met LE Audio in staat met veel Apple smartphones en de nieuwste Apple computers samen te werken (lees meer). Ook is de verwachting dat dit met steeds meer Android telefoons kan en in de toekomst ook met pc’s met Windows 11 erop (lees meer).

Met telefoons en andere apparaten met LE Audio is het mogelijk ook de microfoons van de hoortoestellen te gebruiken om de eigen stem op te vangen en te versturen. Mocht de telefoon daar nog niet geschikt voor zijn dan is het mogelijk daarvoor de Soundclip van Bernafon te gebruiken. Dat is een streamer die dan als tussenstation functioneert.

Voor de compatibiliteit van verschillende smartphones, tablets en verschillende Bernafon hoortoestellen en telefoons klik hier.

Geschikt voor Auracast

Auracast is een nieuwe functie van de Bluetooth LE Audio. Het biedt de mogelijkheid het signaal van een Auracast zender op te vangen met meerdere hoortoestellen, hoofdtelefoons en oortjes tegelijkertijd (lees meer). Deze moeten dan wel het nieuwe protocol ondersteunen. De Bernafon Encanta toestellen ondersteunen het Auracast protocol. De verwachting is dat steeds meer hoortoestelfabrikanten het nieuwe protocol zullen omarmen. Op dit moment ondersteunen de ReSound Nexia, de Signia Integrated Xperience (IX) en de Oticon Intent hoortoestellen deze nieuwe techniek.

opties Bernafon Encanta hoortoestel

Tap control

Om de telefoon op te nemen kan de drager op het hoortoestel tikken. Bij de tweede keer tikken wordt het gesprek weer afgebroken.

App op smartphone

Natuurlijk heeft Bernafon ook een app voor op de smartphone. Met de Bernafon app kan de drager het volume wijzigen, maar ook de klankkleur aanpassen. Ook is met de app een ander luisterprogramma te activeren.
Heeft u een iPhone? Dan kunt u uw telefoon bij een gesprekspartner neerleggen. De telefoon vangt dan de spraak op en stuurt het draadloos door naar uw telefoon. Bent u uw hoortoestellen kwijt? Dan kunt u de ‘zoek mijn hoortoestellen’ functie gebruiken. Met dezelfde app is het ook mogelijk hulp op afstand te krijgen door uw audicien (zie onder).

Bernafon Encanta accessoires
Bernafon accessoires: De draadloze SoundClip microfoon, de RC-A afstandbediening en de TV adapter

TV-adapter

Het is natuurlijk fijn om ongestoord naar de tv te luisteren. Bernafon heeft daar de TV-Adapter voor. Deze wordt op de tv aangesloten en stuurt het signaal draadloos naar de Encanta hoortoestellen toe. De TV-adapter heeft geen Auracast zender aan boord. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer meerdere mensen tegelijkertijd met hun hoortoestellen of oortjes, die dan wel Auracast geschikt moeten zijn, het audio signaal van de tv willen horen. De tv streamer van de ReSound Nexia heeft deze Auracast optie wél. Sinds kort zijn de eerste tv’s op de markt die zelf een Auracast zender aan boord hebben. Ook dit zal in de toekomst waarschijnlijk een standaard worden. Een aparte Auracast zender is dan hiervoor niet meer nodig.  

Afstandsbediening en Soundclip

De hoortoestellen zijn niet alleen met de App te bedienen vanaf de smartphone, maar ook via een losse afstandsbediening. Sommige slechthorenden vinden het snel wat harder of zachter zetten daarmee prettiger dan via de app. Dat kost immers wat meer tijd (activeren telefoon, opstarten app). Ook heeft Bernafon een externe microfoon beschikbaar. De spreker kan bijvoorbeeld tijdens een lezing de SoundClip microfoon op het revers bevestigen of op de nek hangen. Het geluid wordt vervolgens zo rechtstreeks naar de hoortoestellen gestuurd. Zo’n externe microfoon is ook handig tijdens een wandeling of fietstocht met partner, vriend of kennis.

Bernafon Alpha aanpassen op afstand
De audicien kan het Bernafon Encanta hoortoestel op afstand aanpassen. Daarvoor is de smartphone of tablet te gebruiken.

Bernafon Encanta hoortoestellen aanpassen op afstand

De Bernafon Encanta hoortoestellen zijn door uw audicien ook op afstand aan te passen. Via de app op de telefoon waarmee u ook de hoortoestellen bedient, kunt u contact met de computer van uw audicien maken. Deze kan zo op afstand de instellingen aanpassen aan uw wensen. Dat scheelt weer een bezoek aan de winkel.

Kijk voor meer informatie over Encanta hoortoestellen op de website van Bernafon

Reacties (2)
    • De prijs kan per audiciensbedrijf en zorgverzekeraar verschillen. Het is dan ook niet mogelijk in artikelen op deze website prijzen te vermelden. Helaas zijn de prijzen in de hoortoestellenmarkt hierdoor weinig transparant. U kunt bij verschillende audiciensbedrijven vragen naar de prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]