Bernafon breidt hoortoestelportfolio uit binnen vergoede zorg

7 december 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Dit najaar heeft Bernafon het portfolio van hoortoestellen binnen de vergoede zorg uitgebreid. De fabrikant wil daarmee inzetten op het leveren van hoortoestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding die slechthorenden vergoed kunnen krijgen vanuit hun verzekering. Sinds halverwege dit jaar zijn de Bernafon Alpha 5, 3 en 1 hoortoestellen al te vinden in de vergoede zorg. Recent heeft Bernafon het assortiment uitgebreid met in-het-oor uitvoeringen waarmee de Bernafon Alpha productfamilie binnen de vergoede zorg compleet is. Daarnaast heeft Bernafon met de Entra sinds kort ook twee hoortoestellen beschikbaar in de laagste twee categorieën.

Bernafon Alpha hoortoestel vergoede zorg zorgverzekering

Verschillen binnen de Bernafon Alpha serie

Frequentiebereik

De Bernafon Alpha 9 die verkrijgbaar in de private markt, is audiologisch gezien het meest geavanceerde Alpha toestel. Deze heeft een frequentiebereik tot 10.000 Hz. Dit geldt niet voor de Alpha toestellen die binnen de vergoede zorg beschikbaar zijn. Deze lopen slechts tot 8000 Hz door. Geluiden van een hoge frequentie dragen volgens onderzoek bij aan spraakverstaan en geluidskwaliteit, zeker bij muziek.

Nauwkeurig afstellen op gehoorverlies

Bernafon Alpha 9, de beste uit de familie, is dankzij de 24 beschikbare banden het meest nauwkeurig af te stellen voor ieder individueel gehoorverlies. De Alpha toestellen uit de vergoede zorg, namelijk de 5, 3 en 1, beschikken over minder banden, respectievelijk 18, 14 en 12, en zijn dus iets minder nauwkeurig af te stellen. Dit is in het algemeen voldoende ruim voor de meeste gehoorverliezen.

Snelheid aanpassen aan omgeving en richten op spreker en comfort

Er zijn nog een aantal andere belangrijke verschillen tussen de toestellen. De snelheid om bij elk type toestel de instellingen te wijzigen verschilt, net als de werking van directionaliteit, de lawaaionderdrukking. Hoe geavanceerd de onderlinge samenwerking tussen deze technieken verloopt, verschilt ook.
De Bernafon Alpha 5, 3 en 1 maken weliswaar ook gebruik van directionaliteit en lawaaionderdrukking, maar deze zijn minder geavanceerd. Hoe lager het nummer, hoe minder de kwaliteit en het hoorcomfort.

Bernafon Alpha oplaadbaar hoortoestel
De Bernafon Alpha hoortoestellen in de oplader

Waterbestendig en oplaadbaar

Elk type Bernafon Alpha hoortoestel beschikt over de IP68 kwalificatie en is dus water- en stofbestendig. De Alpha hoortoestellen zijn eveneens verkrijgbaar als oplaadbare versie binnen de vergoede zorg. Dit geldt zowel voor de luidspreker-in-het-oor uitvoering als voor de toestellen die de audicien aanpast met een oorstukje.
Er zijn verschillende soorten opladers beschikbaar voor deze toestellen. Naast een oplader voor thuis kan er ook gebruik worden gemaakt van een Charger Plus voor onderweg. Deze kan door de aanwezigheid van een accu in de oplader zelf, de toestellen 3x volledig opladen. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als de hoortoesteldrager op reis is, en niet de mogelijkheid heeft om van de standaardoplader gebruik te maken.

Volledig handsfree telefoneren met iPhone

Met iPhone 11 smartphones of nieuwer is het mogelijk om met de Bernafon Alpha hoortoestellen volledig handsfree te bellen. Het kan in drukke omgevingen soms toch lastig zijn om bij gebruik hiervan de gesprekspartner te verstaan. U kunt dan echter ook de microfoon van de telefoon nog gebruiken en de telefoon bij de mond te houden wat ervoor zorgt dat omgevingsgeluiden minder storend zijn.
De stem van de gesprekspartner blijft dan uiteraard nog wel door de hoortoestellen binnenkomen. Deze mogelijkheid om over te schakelen is altijd handig. Het is natuurlijk ook mogelijk om draadloos te communiceren met contacten via Whatsapp, Facetime, Teams, Messenger e.d.

Handsfree met Android toestellen met SoundClip-A

Om handsfree te bellen met een Android telefoon en de Bernafon Alpha hoortoestellen is het nodig om gebruik te maken van de SoundClip-A. Dit is een klein apparaatje wat aan de kleding vastgemaakt kan worden of om de nek gedragen kan worden en wat dient om als tussenstation te functioneren tussen de telefoon en de hoortoestellen. Er zijn binnen de database inmiddels hoortoestellen waarmee het ook mogelijk is om handsfree te communiceren bij gebruik van een Android toestel.

Luisteren naar muziek

De Bernafon Alpha hoortoestellen 5 en 3 beschikken over een speciaal muziekprogramma. De Alpha 1 beschikt hier niet over. Dankzij het hogere frequentiebereik en de uitgebreidere instellingsmogelijkheden voor muziek heeft de Alpha 9 de potentie om een betere geluidskwaliteit te bieden.

Bernafon Alpha CROS

De achter-het-oor en luidspreker-in-het-oor modellen van de Alpha productfamilie zijn ook als CROS oplossing verkrijgbaar. Deze is bedoeld voor slechthorenden met één goed werkend oor en één slechthorend of doof oor. Bij gebruik van een CROS-oplossing worden geluiden opgevangen aan de kant waar een hooroplossing niet meer gebruikt kan worden of niet meer nuttig is. Deze geluiden worden vervolgens draadloos verzonden naar het goede oor.

Bernafon Alpha BICROS

De Bernafon Alpha hoortoestellen bieden ook een mogelijkheid voor slechthorenden met één oor wat nog wel kan profiteren van revalidatie en één oor wat dusdanig slecht of doof is dat het plaatsen van een hoortoestel geen zin meer heeft. Er is ook een mogelijkheid om een draadloos BICROS hoortoestel te plaatsen.

Draadloze audio van tv en hifi

Door het gebruik van een kastje wat gemakkelijk aan de sluiten is op de tv of hifi wordt het mogelijk om de audio hiervan draadloos naar de Alpha hoortoestellen te sturen. Hiervoor gebruikt u de TV Adapter van Bernafon, die aan een onbeperkt aantal hoortoestellen van Bernafon kan worden gekoppeld.

Bernafon Entra-A

Het Bernafon Entra-A toestel is verkrijgbaar in de laagste twee categorieën. Ondanks dat de Bernafon Entra-A minder geavanceerd is, en daardoor goedkoper, beschikt het toestel toch over flink aantal nuttige functies. Zo kennen de Entra toestellen windruis- en feedbackonderdrukking en lawaaireductie. De Entra-A hoortoestellen zijn beschikbaar in achter-het-oor en in-het-oor uitvoeringen. Ook deze toestellen beschikken over draadloze connectiviteit en kunnen worden bediend met Bernafon’s handige EasyControl-A app.

Database zorgverzekeraars Nederland: een achtergrond

In de database van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn alle hoortoestellen terug te vinden die in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraars. Hoortoestellen zijn daar ingedeeld in 5 categorieën: de meest eenvoudige uitvoeringen in categorie 1 tot aan de meer geavanceerdere in categorie 5. De allernieuwste hoortoestellen met de meest geavanceerde technieken zijn hier echter niet in terug te vinden. Sommige fabrikanten hebben de keuze gemaakt om überhaupt geen toestellen in de vergoede zorg te leveren. De nieuwste hoortoestellen worden soms wel aangeduid als high-end hoortoestellen, private markt hoortoestellen of buitencategorie hoortoestellen. Ongeveer 1 op de 5 slechthorenden maakt gebruik van zo’n soort toestel. Het kan echter in sommige gevallen alsnog mogelijk zijn om daar een vergoeding voor te ontvangen. Indien mogelijk en met toestemming van de zorgverzekeraar, is de procedure hiervoor alsnog tijdrovend en omslachtig. In veel gevallen kiezen consumenten er vaak voor om zelf voor de kosten van de toestellen op te draaien en deze bij hun belastingaangifte af te trekken als zorgkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]