Bernafon Alpha XT hoortoestel beschermt tegen wind- en bedieningslawaai

5 april 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 6 min

Met de Alpha XT introduceert Bernafon een nieuwe hoortoestelfamilie. Bij de Bernafon Alpha XT is de unieke hybride geluidsbewerking geoptimaliseerd. Hierdoor weet de Bernafon Alpha XT de drager nu ook effectief te beschermen tegen wind- en bedieningslawaai. Met de hybride geluidsbewerking zorgt Bernafon ervoor dat hun hoortoestellen een optimaal verstaan geven en tegelijkertijd lawaai onderdrukken. Hiervoor combineert de Alpha XT twee manieren van signaalbewerking op een slimme manier. Het toestel heeft net als eerder uitgebrachte Bernafon hoortoestellen, ook de potentie bij musici en muziekliefhebbers goed te scoren. Er zijn drie versies van de Alpha XT: de 5, 7 en 9. De Alpha XT 5 valt in categorie 5 en valt daarmee binnen de vergoede zorg. De Bernafon Alpha XT 7 en 9 vallen binnen de private markt.

bernafon alpha xt hoortoestell windruis onderdrukking
De Bernafon Alpha XT weet windruis en contactgeluiden effectief te onderdrukken

De Hybride technologie in de Bernafon Alpha

Doordat de chips in hoortoestellen steeds meer rekenkracht en een groter geheugen hebben, is er ook steeds meer mogelijk qua bewerking van het geluid. Bernafon gebruikt deze grotere rekenkracht in de Alpha XT om twee vormen van geluidsbewerking te combineren. Dat noemt de fabrikant ‘hybride’ geluidsbewerking. Met deze hybride techniek weet het Bernafon Alpha hoortoestel aan de ene kant spraak te optimaliseren. Dit terwijl lawaai op een afzonderlijke manier geanalyseerd, bewerkt en -indien nodig- verminderd wordt.
Het toestel houdt daarbij rekening met de beperkingen van het verminderde gehoor bij het onderscheiden van geluiden met verschillende toonhoogtes. Door de extra rekenkracht is er ook een nieuwe regeling in het Bernafon Alpha XT hoortoestel die in staat is windruis en bedieningsgeluiden efficiënt te onderdrukken.

Bescherming tegen wind- en contactgeluiden

Hoortoesteldragers die hun toestellen achter het oor dragen klagen vaak over het geruis dat ontstaat wanneer de wind op de microfoons staat. Ook contactgeluiden die zich voordoen bij de bediening of wanneer de drager bijvoorbeeld een bril op- of afdoet kunnen storend zijn. Om het windgeruis en contactgeluiden effectief tegen te gaan, reduceren veel hoortoestellen over een groot gebied het lawaai. Dit kan ten koste gaan van het contact met omgevingsgeluiden en het verstaan. De Bernafon Alpha XT hoortoestellen pakken dit anders aan. In plaats het windgeruis te reduceren over een breed frequentiegebied, doet Bernafon dit 24 afzonderlijke frequentiegebieden. Door 500 keer per seconde in de gaten te houden of er windgeruis is en dit selectief alleen daar te onderdrukken waar het nodig is, blijft het geluid helder.

Ideaal voor muziek

De Channel Free techniek stond altijd aan de basis van de Bernafon hoortoestellen. Vanuit audiologisch oogpunt gezien is dat een goede aanpak voor het luisteren naar muziek. Andere merken hoortoestellen knippen namelijk het geluid eerst op in hele kleine stukjes. De aangeboden versterking verschilt daardoor per frequentiekanaal. De verspringing tussen de frequentiekanalen zorgt er bij de geluidsbewerking op zijn beurt voor dat het geluid minder natuurlijk kan gaan klinken. Dit heet met een vakterm ‘spectrale versmering’. Bernafon noemt de techniek nu niet meer Channel Free, maar uit de uitleg blijkt dat deze nog wel steeds is terug te vinden bij de aanpak in het hybride systeem. Voor muziek heeft de Bernafon Alpha een speciaal programma dat er voor zorgt dat muziek zo schoon en dynamisch mogelijk overkomt. (Lees ook: Musiceren en muziek luisteren met hoortoestellen)

Inzet hybride technologie

De hybride technologie in de Bernafon Alpha XT hoortoestellen zorgt voor een goede balans tussen spraak en lawaai. Deze techniek wordt ook gebruikt bij het onderdrukken van eventuele feedback, de inzet van lawaaionderdrukking en richtinggevoelige microfoons.
Wanneer het toestel spraak detecteert, maakt het Bernafon Alpha XT toestel gebruik van zeer snelle automatische volumeregeling om spraakklanken afzonderlijk te versterken: zachte medeklinkers meer en hardere klinkers minder.

snelle automatische volumereleging syllabische compressie
Het nieuwe Bernafon Alpha XT hoortoestel is in staat de versterking per foneem te regelen

Lawaaimanagement

Vindt het Alpha XT hoortoestel geen snelle veranderingen in intensiteit in de omgeving zoals deze zich in spraak voordoen, dan analyseert het toestel het geluid nauwkeurig in verschillende toonhoogte gebieden. Beoordeelt het toestel het geluid als lawaai, dan vindt inzet van een veel tragere vorm van automatische volumeregeling plaats. Dit doet het toestel om zo een optimaal comfort te bereiken.
De aanpak van lawaai gebeurt door het signaal maar liefst 48.000 keer per seconde te analyseren. Dat is al weer flink hoger dan in de vorige versie van de Bernafon Alpha. Daar gebeurde dit met 36.000 keer per seconde. Dit lawaaimanagementsysteem doet zijn werk ook als er spraak en lawaai tegelijkertijd aanwezig zijn. Beide processen van het hybride systeem doen namelijk gelijktijdig hun werk. Zo is het geluid van het espressoapparaat of afzuigkap naar de achtergrond te brengen wanneer er op hetzelfde moment een gesprek plaatsvindt.

Bernafon Alpha XT hoortoestel oplaadbaar
De Bernafon Alpha XT hoortoestellen in de oplader

Machine learning

Bij de beschreven slimme aanpak van lawaai wordt zogeheten ‘machine learning’ gebruikt. Het hoortoestel bepaalt daarmee op grond van een zeer grote database met tal van echte geluidsomgevingen de optimale demping. Spraak blijft daarbij zo zuiver mogelijk klinken. De demping die zorgt voor de onderdrukking van storend lawaai tast het spraaksignaal daarbij niet aan.

Bernafon Alpha XT hoortoestel verstaan in geroezemoes
Tijdens een etentje kan het toestel zich richten op de gesprekspartner en omgevingsgeluiden en gesprekken van achter buitensluiten.

Richtinggevoelige microfoons

In zeer uitdagende omgevingen zet de Bernafon Alpha richtinggevoelige microfoons in. Het toestel richt zich daarmee op de gesprekspartner en negeert zo geluiden en gesprekken die uit andere richtingen komen. Ideaal in bijvoorbeeld een drukke omgeving zoals een restaurant.

Bernafon Alpha XT is oplaadbaar

De Bernafon Alpha XT hoortoestellen zijn contactloos op te laden. Wanneer de hoortoestellen volledig zijn opgeladen is er voldoende stroom beschikbaar voor een volledige dag gebruik. Oplaadbare batterijen gaan afhankelijk van de gebruiksintensiteit van het hoortoestel over het algemeen een aantal jaren mee. Mocht de batterijcapaciteit onvoldoende worden, dan kan uw audicien de batterij eenvoudig zelf vervangen. Aan het ledlampje op het toestel is te zien of het toestel oplaadt.

Bernafon Alpha XT hoortoestel is verkrijgbaar in 10 kleuren
De Bernafon Alpha XT is in 10 verschillende kleuren verkrijgbaar. Nieuw is de sand beige – sand beige

Kleuren Bernafon Alpha hoortoestel

De Bernafon Alpha XT is in 10 aantrekkelijke kleurcombinatie te verkrijgen. Het toestel is zo aan te passen aan uw persoonlijke stijl en wensen. Nieuw bij de Alpha XT is de kleurcombinatie sand beige / sand beige.

Handsfree bellen en muziek streamen

De Bernafon Alpha XT hoortoestellen zijn in staat muziek en andere audiosignalen rechtstreeks van een Apple iPhone of iPad te ontvangen. Zo werken de hoortoestellen als draadloze oortjes. Ook kan de drager via dezelfde zuinige Bluetooth-verbinding (2.4 GHz) met het hoortoestel telefoneren. Ook met Android telefoons is dit mogelijk. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de SoundClip. Dat is een streamer die als tussenstation functioneert.

Bernafon Alpha app bedienen hoortoestel

App op smartphone

Bernafon heeft de app voor op de smartphone vernieuwd. De nieuwe app is nog gebruiksvriendelijker gemaakt. Met de Bernafon app kan de drager het volume wijzigen, maar ook de klankkleur aanpassen. Ook is met de app een ander luisterprogramma te activeren.
Heeft u een iPhone? Dan kunt u uw telefoon bij een gesprekspartner neerleggen. De telefoon vangt dan de spraak op en stuurt het draadloos door naar uw telefoon toe. Bent u uw hoortoestellen kwijt? Dan kunt u de ‘zoek mijn hoortoestellen’ functie gebruiken. Met dezelfde app is het ook mogelijk hulp op afstand te krijgen door uw audicien (zie onder).

Bernafon Alpha accessoires

TV adapter

Het is natuurlijk fijn om ongestoord naar de tv te luisteren. Bernafon heeft daar de TV-Adapter voor. Deze wordt op de tv aangesloten en stuurt het signaal draadloos naar de Alpha XT hoortoestellen toe.

Afstandsbediening en Soundclip

De hoortoestellen zijn ook via een losse afstandsbediening te bedienen. Sommige slechthorenden vinden het snel wat harder of zachter zetten daarmee prettiger dan via de app. Dat kost immers wat meer tijd. Ook heeft Bernafon een externe microfoon beschikbaar. De spreker kan bijvoorbeeld tijdens een lezing de SoundClip microfoon op het revers bevestigen of op de nek hangen. Het geluid wordt vervolgens zo rechtstreeks naar de hoortoestellen gestuurd. Zo’n externe microfoon is ook handig tijdens een wandeling of fietstocht met partner, vriend of kennis.

Bernafon hoortoestel aanpassen op afstand
Uw audicien kan het Bernafon Alpha hoortoestel op afstand aanpassen. U gebruikt daarvoor uw smartphone.

Bernafon Alpha XT hoortoestellen aanpassen op afstand

De Bernafon Alpha XT hoortoestellen zijn door uw audicien ook op afstand aan te passen. Via de app op de telefoon waarmee u ook de hoortoestellen bediend, kunt u contact met de computer van uw audicien maken. Deze kan zo op afstand terwijl hij of zij contact met u heeft de instellingen aanpassen aan uw wensen.

Bernafon Alpha XT 5 valt binnen vergoede zorg

Er zijn drie versies van de Alpha XT: de Alpha XT 5, de Alpha XT 7 en de Alpha XT 9.
De Alpha XT 5 valt in categorie 5. Daarmee valt het hoortoestel binnen de vergoede zorg. U moet daar dan wel voor deze categorie in aanmerking komen. Uw audicien kan na een uitgebreide intake aangeven of dat voor u geldt. De Bernafon Alpha 7 en 9 vallen binnen de private markt en dienen particulier betaald te worden. U kunt bij audiciens die Bernafon hoortoestellen leveren, informeren naar de prijs.

Kijk voor meer informatie op de website van Bernafon

Reacties (1)
  1. Lijkt mij als koor zanger erg aan trekkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]