Bernafon Alpha krijgt speciaal muziekprogramma

26 september 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De Zwitserse hoortoestelfabrikant Bernafon heeft op de internationale hoortoestellenbeurs de EUHA in Duitsland het nieuwe Music Experience programma voor de Alpha hoortoestellen geïntroduceerd. Het koppelt de voor de Alpha hoortoestellen unieke Hybrid Sound Processing™ techniek aan een nieuwe rekenregel voor muziek. Deze nieuwe rekenregel in combinatie met Hybrid Sound Processing stelt het hoortoestel in staat om Bernafon’s beste muziekbelevenis te leveren.
Ook breidt Bernafon de Alpha hoortoestellenlijn uit met een klein achter het oor hoortoestel met T-stand (Alpha miniRITE T) en een CROS/BiCROS uitvoering. Daarnaast komt de fabrikant met een klein op maat gemaakt oorstukje (Microshell) dat speciaal ontworpen is voor mensen met een smalle gehoorgang.

Bernafon Alpha Music Experience programma muziekprogramma
Op de EUHA in Duitsland introduceert Merlijn Vink van Bernafon het nieuwe Music Experience Programma voor de Alpha hoortoestellen

Bernafon Alpha

Begin dit jaar heeft Bernafon de oplaadbare Alpha geïntroduceerd. Een hoortoestel met een eigenzinnige manier van geluidsbewerking. Bernafon noemt deze nieuwe geluidsbewerking ‘hybride’. Bij de hybride geluidsbewerking gebruikt het toestel twee manieren van signaalbewerking die het op een slimme manier combineert. Hiermee wil het bedrijf ervoor zorgen dat hun hoortoestellen een optimaal verstaan geven en lawaai onderdrukken, zónder dat dit ten koste gaat van het spraakverstaan of het comfort. Natuurlijk kan de drager met het Bernafon Alpha toestel telefoneren en er is ook een externe microfoon voorhanden. Verbinding van het toestel met de tv en audioapparatuur behoort ook tot de opties.

Bernafon alpha musicexperience programma uitleg audiogram

Nieuw Music Experience programma

Om het toestel nog beter te laten klinken voor muziek, komt de fabrikant met een nieuw muziekprogramma: het Music Experience programma. Daarmee koppelt Bernafon de voor de Alpha unieke Hybrid Sound Processing techniek aan een nieuwe rekenregel voor muziek. De fabrikant geeft aan dat het programma speciaal is ontworpen voor muziekgeluiden. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om livemuziek of opgenomen muziek (al dan niet gestreamd). Voor de muziek past Bernafon in het Music Experience programma een nieuwe rekenregel met een onafhankelijk compressieschema toe.
Audioloog Merlijn Vink van Bernafon daarover: “Muziek heeft een andere benadering nodig dan spraak doordat het een groter dynamisch bereik heeft en ook een groter frequentiegebied behelst.” Vink vervolgt: “Daarnaast zijn er ook nog eens grote verschillen tussen de diverse muziekinstrumenten waar rekening mee moet worden gehouden.”

muziekinstrumenten frequentiebereik

Muziekprogramma werkt samen met Hybride geluidsbewerking

Door het muziekprogramma samen te laten werken met de Hybride geluidsbewerking heeft het toestel een breder frequentiebereik en ook is de geleverde dynamiek groter. Vink daarover: “Vaak versterken hoortoestellen muziek alleen in het frequentiegebied van spraak. Dit kan resulteren in het waarnemen van vervorming. Ons nieuwe muziekprogramma geeft meer versterking over een groter dynamisch bereik en een breder frequentiegebied. Hierdoor levert het Bernafon Alpha hoortoestel een superieure geluidskwaliteit en een uitgebalanceerde muziekbeleving.”
Vink komt ook nog met een tip: “Voor een nog betere muziekbeleving kan het in sommige gevallen nuttig zijn een betere afsluitende tip op het luidsprekertje te gebruiken.”

Andere manier van versterken

Het Bernafon Alpha toestel heeft een andere versterkingsstrategie voor muziek dan voor spraak. Merlijn Vink: “Hele zachte geluiden krijgen juist meer versterking, terwijl de versterking voor de gemiddelde niveaus juist zo eerlijk mogelijk is. Tegelijkertijd krijgen ook de hardere geluiden meer ruimte voordat compressie wordt toegepast om tot een goede dynamische beleving van muziek te komen. Natuurlijk wordt ervoor gezorgd dat muziek niet té hard gaat klinken.”

Alpha miniRITE T en CROS/BiCROS miniRITE T R

Bernafon breidt de Alpha hoortoestellenlijn ook uit met een klein achter het hoortoestel met T-stand (Alpha miniRITE T). Dit nieuwe toestel is niet oplaadbaar maar maakt gebruik van een zink-lucht batterij. Voor het Alpha hoortoestel komt Bernafon met een op maat gemaakt oorstukje (MicroShell) dat speciaal ontworpen is om comfortabel in smalle gehoorgangen te passen. Ook komt de fabrikant met een CROS/BiCROS uitvoering (zie uitleg onder). Voor het overzenden van geluid naar het ontvangende hoortoestel gebruikt Bernafon bij deze toestellen de energiezuinige NFMI-technologie. NMFI staat voor Near Field Magnetic Induction (NMFI). Met deze techniek wordt een magnetisch veld met een laag vermogen rondom de hoortoestellen gecreëerd.


Een CROS oplossing is bedoeld voor slechthorenden die aan één oor een normaal gehoor hebben en aan het andere oor zodanig slechthorend of doof zijn (of oorproblemen hebben), waardoor het plaatsen van een hoortoestel daar niet mogelijk is. Bij een CROS oplossing worden geluiden opgevangen aan de kant waar een hooroplossing niet meer kan of zinvol is. De geluiden worden vervolgens draadloos overgestuurd naar het goede oor. Een BICROS is bedoeld voor slechthorenden die aan één oor slechthorend zijn dat wel te revalideren is, en aan het andere oor zodanig slechthorend zijn, doof zijn of oorproblemen hebben waardoor het plaatsen van een hoortoestel aan die zijde niet mogelijk is.


Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Phonak Paradise verkrijgbaar binnen vergoede zorg

1 maart 2024 | Een deel van Phonak Paradise serie is vanaf 1 maart verkrijgbaar binnen de vergoede zorg. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – maart en april 2024 – Schrijf in!

29 februari 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

MED-EL ontvangt wereldwijde certificering voor beveiliging en privacybescherming

28 februari 2024 | Fabrikant van gehoorimplantaten MED-EL ontvangt wereldwijd de ISO/IEC 27001:2022 certificering. Het certificaat krijgt het bedrijf [...]

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]