Bernafon Alpha hoortoestel scoort beter dan voorganger

4 september 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Iedere fabrikant komt om de paar jaar uit met een nieuwe hoortoestellenlijn. Soms valt de hele lijn of een aantal toestellen eruit in het hogere prijssegment. Consumenten vragen zich vaak af of de nieuwe hoortoestellen wel écht meerwaarde bieden ten opzicht van eerdere modellen. Fabrikanten doen daar vaak onderzoek naar om dit aan te tonen. Bernafon heeft dit recent ook gedaan: de fabrikant heeft de toestellen uit de Viron serie vergeleken met de nieuwe Alpha hoortoestellen, waarvan een flink deel ook binnen de vergoede zorg is te verkrijgen.  

bernafon alpha XT scoort beter dan voorganger

Vergelijk Bernafon Alpha met Viron

Het onderzoek laat zien nieuwste technologie in de Bernafon Alpha serie ook weer betere prestaties levert dan zijn voorganger, de Viron. De nieuwe generatie Alpha hoortoestellenlijn zorgt gemiddeld voor zo’n 20% beter verstaan van spraak dan zijn voorganger. Ook accepteren dragers met de Alpha lawaai makkelijker dan met de Viron. Minder belasting door lawaai vertaalt zich uiteindelijk ook in een verbetering van het luistercomfort.

Søren Skjærbæk, Vicepresident, Bernafon, zegt het volgende over de resultaten: “Het is heel bemoedigend om zulke duidelijke, bewezen verbeteringen te zien met onze nieuwere technologie. Het is één ding om technische metingen te doen, maar om ze gekoppeld te zien aan onze gebruikersvoordelen is precies waarom we bij Bernafon onze werkende levens toewijden aan het verbeteren van de gehoorgezondheid van de mensen die onze hoortoestellen kiezen. Wederom zetten we een belangrijke stap voorwaarts bij het oplossen van de belangrijkste uitdagingen hoortoestelacceptatie, gebruik en tevredenheid. De tastbare verbeteringen op het gebied van kwaliteit van leven zijn gunstig voor de hoorzorg en voor iedereen die leeft met gehoorverlies.”

Bernafon Alpha XT hoortoestel oplaadbaar
De oplaadbare Bernafon Alpha XT hoortoestellen hebben een speciaal muziekprogramma.

Topmodellen Alpha en Viron hoortoestellen vallen in private markt

Uit zowel de nieuwe Bernafon Alpha serie als de Viron serie zijn een flink aantal hoortoestellen leverbaar binnen de vergoede zorg. De topmodellen uit beide series vallen daar niet onder. Deze high-end hoortoestellen zijn alleen verkrijgbaar in de private markt. Vergoeding vanuit de zorgverzekering is dan veelal niet mogelijk of alleen via een tijdsintensief vergelijkend traject via het audiologisch centrum.  

Steeds meer hoortoestellen verkocht in private markt

Uit de cijfers van branchevereniging GAIN is recent gebleken dat steeds meer slechthorenden kiezen voor een hoortoestel uit de private markt. Zo kocht 1 op de 5 slechthorenden in de maand juni van dit jaar hoortoestellen die niet aanmerking komen voor vergoeding door hun zorgverzekeraar (lees meer). 80% van de verkochte hoortoestellen valt aan de andere kant dus nog steeds binnen de vergoede zorg. Ook een flink aantal type toestellen van de Bernafon Alpha komen in aanmerking voor vergoeding.

Bernafon Alpha: eigenzinnige geluidsbewerking

De Bernafon Alpha is het nieuwste hoortoestel van Bernafon die de fabrikant ontwikkelde met gebruikmaking van een eigenzinnige wijze van geluidsbewerking: ‘Hybrid Technology’. Met deze ‘hybride geluidsbewerking’ wil het bedrijf ervoor zorgen dat Alpha hoortoestellen een optimaal verstaan geven en lawaai onderdrukken. Dit zonder dat het ten koste gaat van het comfort. Hiervoor worden twee manieren van signaalbewerking op een slimme manier gecombineerd (lees meer).

bernafon alpha xt hoortoestell windruis onderdrukking
De Bernafon Alpha kreeg eerder een upgrade om beter om te kunnen gaan met wind en onverwachte geluiden.

Bescherming tegen wind- en bedieningslawaai, plus muziekprogramma

In april dit jaar kwam Bernafon met een upgrade uit van de hybride geluidsbewerking. Hierdoor weet de Bernafon Alpha de drager nu ook effectief te beschermen tegen wind- en bedieningslawaai. Eerder kwam Bernafon met een speciaal ‘Music Experience programma’ voor de Alpha hoortoestellenlijn. Daarmee koppelt de fabrikant het voor de Alpha hoortoestellen unieke Hybrid Sound Processing techniek aan een nieuwe rekenregel voor muziek.

Hoortoestellen krijgen steeds krachtigere chips

De vorige generatie Bernafon hoortoestellen, zoals Viron en Zerena, maakten gebruik van een minder geavanceerde signaalverwerking. Steeds krachtiger wordende chipplatforms die sneller berekeningen kunnen maken en die ook beschikken over een groter geheugen, maken de toepassing van nieuwe geluidsbewerkingsalgoritmes mogelijk. Daarmee verloopt het scheiden van spraak en lawaai in iedere nieuwe generatie hoortoestellen net weer wat beter en zijn luidheidsissues door wind en onverwacht lawaai steeds beter aan te pakken.

Voor meer informatie kijk op de website van Bernafon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]