Bernafon Alpha: hoortoestel met hybride technologie

31 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Het nieuwe Bernafon Alpha hoortoestel is een nieuw hoortoestel met, zoals we dit van Bernafon gewend zijn, een eigenzinnige wijze van geluidsbewerking. De fabrikant duidt dit aan met ‘hybride geluidsbewerking’. Hiermee wil het bedrijf ervoor zorgen dat hun hoortoestellen een optimaal verstaan geven en lawaai onderdrukken, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Hiervoor worden twee manieren van signaalbewerking op een slimme manier gecombineerd. Het toestel heeft net als eerder uitgebrachte Bernafon hoortoestellen, ook de potentie bij musici en muziekliefhebbers goed te scoren.
Naast deze eigenzinnige signaalbewerking die de luisterervaring van de drager volgens de fabrikant in de complexe luistersituaties weet te optimaliseren, kent het toestel ook de eigenschappen die het dagelijks gebruik ervan prettig maken. Zo is het hoortoestel oplaadbaar, kan de drager er handsfree mee telefoneren en ook is er een externe microfoon voor handen. Natuurlijk is het toestel ook te verbinden met de tv en audioapparatuur. De audicien kan desgewenst de instellingen van het hoortoestel op afstand aanpassen.

Bernafon Alpha hoortoestel

De Hybride technologie in de Bernafon Alpha

Doordat de chips in hoortoestellen steeds grotere rekenkracht en geheugen hebben, is er ook steeds meer mogelijk qua bewerking van het geluid. Bernafon gebruikt deze grotere rekenkracht om twee vormen van geluidsbewerking te combineren. Dat duidt de fabrikant aan als ‘hybride’. Met deze hybride techniek weet het Bernafon Alpha hoortoestel aan de ene kant spraak op de meest ideale manier te bewerken en aan te bieden. Lawaai wordt aan de andere kant op weer een andere manier geanalyseerd en wanneer nodig gereduceerd.
Het toestel houdt daarbij rekening met de beperkingen van het verminderde gehoor bij het onderscheiden van geluiden met verschillende toonhoogtes.
Deze nieuwe hybride signaalbewerking is te zien als een evolutie van de eerder door Bernafon ingezette ChannelFree™ techniek. In het hybride systeem wordt telkens de ideale mix gebruikt tussen deze ChannelFree en meerkanaalsversterking.

Ideaal voor muziek

De Channel Free techniek vormde altijd aan de basis van de Bernafon hoortoestellen en is vanuit audiologisch oogpunt gezien een goede aanpak voor het luisteren naar muziek. Andere merken hoortoestellen knippen namelijk het geluid eerst op in hele kleine stukjes. Dat worden frequentiekanalen genoemd. De aangeboden versterking verschilt daardoor per frequentiekanaal en de verspringing tussen de frequentiekanalen zorgt er bij de geluidsbewerking voor dat het geluid minder natuurlijk kan gaan klinken. Dit heet met een vakterm ‘spectrale versmering’. Bernafon noemt de techniek nu niet meer Channel Free, maar uit de uitleg blijkt dat deze nog wel steeds is terug te vinden bij de aanpak in het hybride systeem. Voor muziek heeft de Bernafon Alpha een speciaal programma dat er voor zorgt dat muziek zo schoon en dynamisch mogelijk overkomt. (Lees ook: Musiceren en muziek luisteren met hoortoestellen)

Inzet hybride technologie

De hybride technologie in de Bernafon Alpha zorgt voor een goede balans tussen spraak en lawaai. Ook wordt deze gebruikt bij het onderdrukken van eventuele feedback, de inzet van lawaaionderdrukking en richtinggevoelige microfoons.
Wanneer het toestel spraak detecteert, maakt het toestel gebruik van zeer snelle automatische volumeregeling om spraakklanken afzonderlijk te versterken: zachte medeklinkers meer en hardere klinkers minder.

snelle automatische volumereleging syllabische compressie
Het nieuwe Bernafon Alpha hoortoestel is in staat de versterking per foneem te regelen

Lawaaimanagement

Vindt het hoortoestel geen snelle veranderingen in intensiteit in de omgeving zoals deze zich in spraak voordoen, dan analyseert het toestel het geluid nauwkeurig in verschillende toonhoogte gebieden. Merkt de Bernafon Alpha het geluid als lawaai aan, dan vindt inzet van een veel tragere vorm van automatische volumeregeling plaats. Dit doet het toestel om zo een optimaal comfort te bereiken.
De aanpak van lawaai gebeurt door het signaal maar liefst 36.000 keer per seconde te analyseren. Dit lawaaimanagementsysteem doet zijn werk ook als er spraak en lawaai tegelijkertijd aanwezig zijn. Beide processen van het hybride systeem vinden namelijk gelijktijdig plaats. Zo is het geluid van pruttelend koffiezetapparaat naar de achtergrond te brengen wanneer er op hetzelfde moment een gesprek plaatsvindt.

Onderzoek naar Bernafon Alpha hoortoestellen

Uit eigen onderzoek van de fabrikant waarbij de nieuwe generatie Bernafon hoortoestellen is vergeleken met de vorige, blijkt dat het hybride systeem een winst van 15% weet te behalen bij het verstaan van spraak. Daarbij hebben slechthorenden de hoortoestellen getest in achtergrondlawaai.

Machine learning

Bij de slimme aanpak van lawaai wordt zogeheten ‘machine learning’ gebruikt. Op grond van een zeer grote database met tal van echte geluidsomgevingen bepaalt het hoortoestel de optimale demping. Deze demping tast het spraaksignaal niet aan: dit wordt zo zuiver als mogelijk gehouden.

Richtinggevoelige microfoons

In zeer uitdagende omgevingen zet de Bernafon Alpha richtinggevoelige microfoons in. Het toestel richt zich daarmee op de gesprekspartner en negeert zo geluiden uit die uit andere richtingen komen. Ideaal in bijvoorbeeld een drukke omgeving zoals een restaurant.

Bernafon Alpha oplaadbaar hoortoestel
De Bernafon Alpha hoortoestellen in de oplader

Oplaadbaar

De Bernafon Alpha hoortoestellen zijn contactloos op te laden. Wanneer het hoortoestel volledig is opgeladen heeft het toestel stroom voor een volledige dag gebruik. Oplaadbare batterijen gaan afhankelijk van de gebruiksintensiteit van het hoortoestel over het algemeen een aantal jaren mee. Mocht de batterijcapaciteit onvoldoende worden, dan kan uw audicien de batterij eenvoudig zelf vervangen. Aan het led-lampje op het toestel is te zien of het toestel oplaadt.

Bernafon Alpha gehoorapparaat kleuren
Het Bernafon Alpha hoortoestel is in 10 verschillende kleurcombinaties verkrijgbaar

Kleuren Bernafon Alpha hoortoestel

De Bernafon Alpha is in 10 aantrekkelijke kleurcombinatie te verkrijgen. Het toestel is zo aan te passen aan uw persoonlijke stijl en wensen.

Handsfree bellen en muziek streamen

De Bernafon Alpha hoortoestellen zijn in staat muziek en andere audiosignalen rechtstreeks van een Apple iPhone of iPad te ontvangen. Zo werken de hoortoestellen als draadloze oortjes. Ook kan de drager via dezelfde zuinige Bluetooth-verbinding (2.4 GHz) met het hoortoestel telefoneren. Ook met Android telefoons is dit mogelijk.

Bernafon Alpha app bedienen hoortoestel

App op smartphone

Natuurlijk heeft ook Bernafon een speciale app voor op de smartphone. Daarmee kan de drager het volume wijzigen, maar ook de klankkleur aanpassen. Ook is met de app een ander luisterprogramma te activeren.
Heeft u een iPhone? Dan kunt u uw telefoon bij een gesprekspartner neerleggen. De telefoon vangt dan de spraak op en stuurt het draadloos door naar uw telefoon toe. Bent u uw hoortoestellen kwijt? Dan kunt u de ‘zoek mijn hoortoestellen’ functie gebruiken.

Bernafon Alpha accessoires

TV adapter

Het is natuurlijk fijn om ongestoord naar de tv te luisteren. Bernafon heeft daar de TV-Adapter voor. Deze wordt op de tv aangesloten en stuurt het signaal draadloos naar de hoortoestellen toe.

Afstandsbediening en Soundclip

Natuurlijk is er ook een losse afstandsbediening verkrijgbaar. Sommige slechthorenden vinden het snel wat harder of zachter zetten via een afstandsbediening prettiger dan via de app. Dat kost immers wat meer tijd. Ook heeft Bernafon een externe microfoon. De spreker kan bijvoorbeeld tijdens een lezing de SoundClip microfoon op het revers bevestigen of op de nek hangen. Het geluid wordt vervolgens rechtstreeks richting de hoortoestellen gestuurd. Zo’n externe microfoon is ook handig bij een fietstocht met partner, vriend of kennis.

Bernafon hoortoestel aanpassen op afstand
Uw audicien kan het Bernafon Alpha hoortoestel op afstand aanpassen. U gebruikt daarvoor uw smartphone.

Aanpassen op afstand

De Bernafon Alpha hoortoestellen zijn ook op afstand door uw audicien aan te passen. Via de app op de telefoon maakt u contact met de computer van uw audicien. Deze kan zo op afstand terwijl hij of zij contact met u heeft de instellingen aanpassen aan uw wensen.

Kijk voor meer informatie op de website van Bernafon

Reacties (1)
  1. Vraag: hoe staat het met de connectiviteit van het Bernafon hoortoestel met een Cochlear implantaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]