Nieuwe behandeling bij overgevoeligheid voor geluid bij audiologisch centrum Pento

3 september 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Audiologisch Centrum Pento biedt een nieuwe behandeling bij overgevoeligheid voor geluid aan. Volwassen cliënten die overgevoeligheidsklachten voor geluid ervaren, kunnen op meerdere locaties daarvoor terecht. De behandeling die gebruik maakt van exposure, is ontwikkeld bij een van de audiologische centra van Pento. Na een succesvolle pilot geeft Pento de behandeling nu op de locaties in Twente en Zwolle. Volgend jaar (2022) kunnen cliënten ook bij het audiologisch centrum in Assen de behandeling volgen.

behandeling overgevoeligheid geluid audiologisch centrum pento
Behandelteam bij Pento in Twente: Lisa Plasmeyer (maatschappelijk werker), Sandrien Thieren (audioloog), Thijs van Toor (klinisch fysicus audioloog), (v.l.n.r.)

Exposure behandeling

Tijdens de behandeling wordt exposure ingezet om de prikkelgevoeligheid voor geluid af te bouwen. Bij de exposure behandeling stelt de behandelaar de cliënt bloot aan voor hem onprettige geluiden. Naast blootstelling aan geluiden is er aandacht voor het verminderen van stress en het aanleren van strategieën om beter met de overgevoeligheid om te gaan.

Verschillende vormen van overgevoeligheid voor geluid

Overgevoeligheid voor geluid is een breed begrip. Binnen de audiologie worden er verschillende termen gebruikt om onderscheid te maken tussen de verschillende vormen. Het is inmiddels bekend dat de ene vorm zich beter laat behandelen met exposure dan de ander.
Overgevoeligheid voor geluid kan samengaan met gehoorverlies en tinnitus. Er is dan waarschijnlijk sprake van hyperacusis, waarbij alle geluiden snel te hard zijn. Maar ook zonder gehoorverlies of tinnitus kan er sprake zijn van hyperacusis. Soms zijn mensen erg bang voor (bepaalde) geluiden. De vorm waarbij angst een grote rol speelt, heet fonofobie.
Bij mensen die erg boos van specifieke geluiden worden, ervan walgen of zelfs haatgevoelens krijgen richting de maker ervan (dier of mens), is er waarschijnlijk sprake van misofonie. Denk daarbij aan geluiden als niezen, slikken, ademhalen, kauwen of smakken.

Meerdere vormen van overgevoleigheid voor geluid tegelijkertijd

Veelal is er bij cliënten sprake van meerdere vormen van overgevoeligheid van geluid tegelijkertijd. Daarom kijkt een team van deskundigen bij Pento of en welke behandeling passend is.

Uitgebreide intake en behandeling voor overgevoeligheid voor geluid

Om een goed beeld te krijgen van welke vorm van overgevoeligheid sprake is en hoe de toestand is van het gehoor, doet een audioloog of audiologisch onderzoeker een uitgebreide intake en neemt verschillende hoortesten af. Onderzoek van het functioneren van het oor is belangrijk omdat gehoorverlies een rol kan spelen bij overgevoeligheid voor geluiden.
Audioloog Sandrien Thieren van Pento daarover: “Tijdens de intake kijk ik van welke geluiden de cliënt last heeft en hoe ernstig de klachten zijn. Daarnaast geef ik uitgebreid informatie over de overgevoeligheid.”
Na de intake en het gehooronderzoek volgt de behandeling door een maatschappelijk werker.

Behandeling met geluiden

Tijdens de behandeling worden de geluiden die bij de intake zijn geselecteerd gebruikt om de gevoeligheid af te bouwen. Naast blootstelling aan geluiden, is er aandacht voor de lichamelijke en emotionele reacties die het geluid oproept.
Behandelaar Lisa Plasmeyer: “We passen verschillende behandelvormen toe die erop gericht zijn om de negatieve reactie om te buigen naar een reactie die bij de cliënt veel minder hinder oproept. Zo zetten we psycho-educatie, ontspanningstechnieken en ook onderdelen uit de cognitieve gedragstherapie in.”

“De kwaliteit van leven gaat voor veel mensen flink vooruit”

Positieve reacties op de behandeling voor overgevoeligheid voor geluid

Inmiddels zijn een flink aantal cliënten succesvol behandeld bij Pento. Klinisch-fysicus audioloog Thijs van Toor daarover: “We krijgen vaak terug van cliënten dat zij veel minder of zelfs helemaal geen hinder meer ondervinden van hun overgevoeligheid in het dagelijks leven. Zij hebben geleerd om anders met geluiden om te gaan en nemen bijvoorbeeld weer deel aan sociale activiteiten die zij lange tijd gemeden hebben. De kwaliteit van leven gaat voor veel mensen flink vooruit.”

Nader onderzoek

Pento doet op dit moment nader onderzoek naar het effect van de behandeling. De onderzoekers zullen de resultaten monitoren en zullen die waarschijnlijk rond de jaarwisseling presenteren.

Kijk voor meer informatie op de website van Pento


Contactgegevens Pento AC Twente

Bornsestraat 5

7556 BA Hengelo

074 291 73 01

actwente@pento.nl

Contactgegevens Pento AC Zwolle

Oosterlaan 20

8011 GC Zwolle

038 421 87 11

aczwolle@pento.nl

Reacties (6)
 1. Graag hoor ik wat het verschil is met adelante in hoensbroek

  • Beste Monique, zover mij bekend wordt exposure behandeling bij Adelante ingezet bij de behandeling van tinnitus. Bij Pento wordt deze ingezet bij overgevoeligheid van geluid. Daar is een specifieke exposure behandeling voor ontwikkeld.

 2. Dag Rene van der Wilk,
  allereerst, wat een geweldig initiatief is deze website.
  Kun je mij vertellen of er in de regio Amsterdam een vergelijkbare organisatie is als Pento?

  • Beste Hein, bij het Amsterdam UMC (ook locatie VUMC) is een audiologisch centrum. Of daar ook de exposure behandeling wordt gegeven op dit moment betwijfel ik. Je zou contact kunnen opnemen en dit daar vragen.

 3. Kunt u mij vertellen of er een dergelijke Hyperacusis behandeling ook mogelijk is in Limburg?

 4. In Engeland doen ze dit al ruim 15 jaar. Maar het is lang niet bij ieder Hyperacusis patiënt een succes gebleken. Met name waar de beschadiging plaats vindt (in gehoorgang of hersenen) lijkt uit te maken. Door mijn hersenbeschadiging na een hersenoperatie werkte het helaas amper.
  Maar voor wie het wél werkt… fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]