Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is een camera waarmee de gehoorgang is te inspecteren. De Chinese fabrikant promoot de Bebird op internet als apparaat om zelf het oor te reinigen. Daartoe is er op de kop van de camera een tip (minuscuul lepeltje) te zetten. Ook is er een Bebird versie met een klein pincetje (tweezer) op de kop. Zijn deze Bebird apparaten die zelfzorg voor het oor promoten wel veilig? HOorzaken bekeek twee versies van de BeBird.
| Product review
Oor is zelfreinigend
Allereerst is het belangrijk te realiseren dat ons oor zelfreinigend is en het schoonmaken van de gehoorgang is dan normaliter ook niet nodig. Oorsmeer werkt zelfs beschermend en kan zo oorinfecties van de gehoorgang voorkomen. Het verlaat in de meeste gevallen vanzelf met fijne huidschilfertjes erin de gehoorgang. Het regelmatig schoonmaken van de gehoorgang levert dan veelal ook meer schade op dan dat het goed doet.
Ophoping oorsmeer en oorprop
Ondanks dat ons oor zelfreinigend is, ervaren aardig wat mensen problemen met ophoping van oorsmeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een oorprop. Bij iedere huisarts melden zich wel zo’n vijf patiënten in de week om hun oor uit te laten spuiten. Een handeling die in sommige gevallen tot complicaties kan leiden.
Het oor schoonmaken bij de KNO-arts middels een oortoilet waarbij deze het oor voorzichtig met instrumenten en een klein stofzuigertje schoonmaakt is een veiligere methode. Alleen is het niet mogelijk om iedere patiënt die zich meldt bij de huisarts met een oorprop door te sturen naar de KNO-arts. Dat zou de wachttijden verder doen stijgen.
Inmiddels bieden audiciens die zijn getraind door een KNO-arts om zo’n oortoilet uit te voeren dit als betaalde service aan in hun winkel (lees meer).
Grotere kans op oorsmeerophoping door oorstukje en gehoorbeschermers
Mensen die een smalle gehoorgang hebben of dagelijks een hoortoestel met een oorstukje of gehoorbeschermers in doen, hebben een vergrote kans op ophoping van oorsmeer. Bij een smalle gehoorgang kan het oorsmeer niet op een normale wijze naar buiten komen. En met een oorstukje of gehoorbeschermer kan het oorsmeer verder het oor in worden geduwd en zich daar ophopen.
Natuurlijk kun je beter last van een oplosbaar oorprop-probleem krijgen, dan onvoldoende horen en verstaan of een niet herstelbare gehoorbeschadiging oplopen door te harde muziek of lawaai.
Ook door met wattenstokjes, pennendoppen, papereclipsen e.d. in het oor te peuteren kan ophoping van oorsmeer plaatsvinden. KNO-artsen raden dit dan ook ten zeerste af en adviseren het oor zichzelf te laten reinigen.
Vreemd voorwerp in gehoorgang
Ook kan er een vreemd voorwerp in de gehoorgang terecht komen. Dat kan bijvoorbeeld een dopje (dome) zijn dat niet goed is vastgemaakt op het luidsprekertje van een hoortoestel of een filtertje van in-het-oor hoortoestel. Ook komt het voor dat kleine kinderen wat in hun oren (of neus) stoppen.
Reningsset en oorcamera van Bebird
Met de Bebird kan volgens de Chinese fabrikant de consument zelf zijn oor inspecteren en schoonmaken. Het beeld van de gehoorgang (en trommelvlies) verschijnt op de smartphone of tablet. De Bebird camera’s zijn via tal van online winkels te bestellen en op Youtube zijn flink wat filmpjes te vinden met productreviews. De fabrikant van Bebird promoot de camera op de website als zelfzorgapparaat voor het reinigen van de gehoorgang. In de filmpjes op de website van de fabrikant zijn mensen te zien die met de het apparaat lustig in het oor peuren. Ook is een moeder te zien die in het oor van haar dochter kijkt.
Bebird via meerdere webshops aangeboden
Via internet zijn meerdere types van de oorcamera’s van Bebird te koop (prijs: tussen de 50 en 90 euro). Zo zijn in Nederland de Bebird camera’s ook te bestellen via Bebird.nl. Via dat adres heeft HOorzaken de Bebird M9 S opgestuurd gekregen om deze te reviewen. Omdat er ook inmiddels vragen van bezoekers over de Bebird binnenkwamen is aan dat verzoek gehoor gegeven. Er is ook een Bebird versie, de Bebird Note5 Pro, verkrijgbaar met een mini-pincetje (een zogeheten tweezer) op de kop. Ook deze is meegenomen in de review.
Gebruik: verbinding maken met de Bebird camera
Het opzetten van de verbinding met een smartphone of tablet is eenvoudig. Na het installeren en opstarten van de BeBird-app (beschikbaar voor IOS en Android) geeft deze aan een Wifi verbinding op te zetten met de camera. Na teruggekeerd te zijn in de app, werkt de Bebird camera direct en verschijnt er beeld op de telefoon of tablet (getest met iPhone en iPad).
De Bebird oorcamera type M9 S
De Bebird M9 S oorcamera ziet eruit als een dikke pen. De camera zelf bevindt zich bovenin de metalen steel (het dunne uiteinde). Daar zit ook een LED-je dat voor de verlichting zorgt. Het dunne deel heeft een lengte van 3 cm. Bij de Bebird M9 S camera levert Bebird.nl een rubberdopje zodat de consument de steel van de camera niet te ver in het oor kan brengen. Andere online winkels die Bebird verkopen, leveren zo’n dopje niet mee. Zonder verdere achtergrondinformatie is onduidelijk wat ‘te ver’ is.
Inspectie oor met oortrechter
Voor het inspecteren van het oor is het veiliger om met een zogeheten oortrechter te werken. Deze zit in de Bebird ‘KNO-set’ die los verkrijgbaar is. Beter is het om wegwerptrechters te gebruiken. Deze zijn ook online te bestellen. Zo’n wegwerptrechter is over het rubberen dopje te plaatsen, zodat de camera die in de tip zit precies aan het uiteinde ervan komt.
Wegwerp-oortrechter hygiënischer
Voor inspectie van het oor is het gebruik van een wegwerp-oortrechter hygiënischer. Professionals gebruiken bij de inspectie voor ieder oor een schone trechter. Anders bestaat het risico van het overdragen van een ontsteking van het ene oor naar het andere.
Te veel aan oorsmeer
Met de trechter is het oor na enige oefening goed te inspecteren en is te zien of er een te veel aan oorsmeer in de gehoorgang aanwezig is. Het gebruik van de camera zonder trechter is af te raden. Daar zitten te veel risico’s aan. Mocht dit wel gebeuren dan is wel het dringende advies deze schoon te maken alvorens het andere oor ermee te inspecteren. Dat kan bijvoorbeeld met schoonmaakalcohol. De camera in de kop van de steel is te reinigen met een wattenstokje.
Beeld oorcamera BeBird M9 S en Bebird Note5 Pro
De camera van de Bebird M9 S camera heeft evenals de Bebird Note5 Pro (zie onder) volgens de specificaties 10 megapixels en een brandpuntsafstand van 10 – 50 mm. Dat levert een scherp en voldoende breed beeld op om de gehoorgang te inspecteren en om te zien of er veel oorsmeer aanwezig is. Wanneer de gehoorgang schoon genoeg is, zal ook het trommelvlies in zijn geheel goed zichtbaar zijn. Een arts of audicien zal met de Bebird camera ook kunnen zien of de lichtreflex van het trommelvlies goed is en ook of er al dan niet een perforatie aanwezig is. Voor verdere diagnostische doeleinden is de camera niet geschikt.
Reinigen oor met Bebird M9 S
Bij de Bebird M9 S camera’s zitten kleine tips in de vorm van een lepeltje die op de kop van de camera zijn te bevestigen. Deze zijn bedoeld om voorzichtig het oorsmeer wat zich voor aan in de gehoorgang bevindt er uit te lepelen. Ondanks dat er nog zicht is op de gehoorgang, belemmert de tip dit wel enigszins. Het oorsmeer voorzichtig uit het begin van de gehoorgang halen is na enige oefening goed te doen. De Bebird biedt in principe zo de mogelijkheid om oorsmeer zelf tijdig (voordat er een oorprop ontstaat) te verwijderen. Daarmee zou een bezoek aan de huisarts of KNO arts te voorkomen zijn. Toch is dit zonder kennis van het oor en voldoende instructie en training niet aan te raden.
Risico reinigen oor met Bebird
Wat dieper in de gehoorgang gaan met de Bebird, is al snel onaangenaam. Daar zitten ook risico’s aan. De huid in de gehoorgang en ook het trommelvlies zijn kwetsbaar. Alleen al door het voorzichtig schrapen, kan de huid in de gehoorgang geïrriteerd raken. Bij verkeerd gebruik kunnen ook trauma’s (ernstige beschadigingen) in het oor ontstaan.
Pincetje (tweezer) op Bebird Note5 Pro
Een andere versie van de Bebird (de Bebird Note5 Pro) heeft een klein (vast) pincetje (tweezer) aan het uiteinde. Door het handvat van de pen zachtjes in te knijpen sluit het tangetje zich. Daarmee zou volgens de fabrikant oorsmeer uit de gehoorgang te pakken zijn in plaats van het eruit te lepelen. Omdat het pincetje een vast onderdeel is van de camera, beperkt dit wel het zicht op de gehoorgang en het trommelvlies enigszins. Over het pincetje is vervolgens een kunststof lepeltje te zetten om het oor te reinigen.
De Bebird Note 5 Pro is een aardige tool voor bijvoorbeeld de audicien. Die kan een zogeheten dome of filtertje van een hoortoestel dat onverhoopt in het oor terecht is gekomen er mee uitvissen (als het niet te diep zit). Toch zullen audiciens die een 3D microscoop in huis hebben daar liever mee werken. Daarmee is beter diepte te zien en ook is het mogelijk te werken daar waar je ook kijkt (en dus niet op het scherm van de smartphone of tablet).
Het gebruik door de consument van de Bebird Note5 Pro is sterk af te raden. Dit omdat aan het gebruik van een pincet die een punt heeft nog meer risico’s zitten.
Bij de Bebird M9 S zitten verschillende ‘lepeltjes’. Bij Bebird Note5 Pro zitten ook tips met een andere vorm die gemaakt zijn van sponsachtig materiaal. Het nut daarvan voor het reinigen van het oor is niet duidelijk. De Nederlandse importeur van Berbird geeft aan dat deze ook niet voor het verwijderen van oorsmeer bedoeld zijn.
Oplaadbare batterij
Het duurt 60 minuten voordat de batterij van de Bebird volledig is opgeladen. Eenmaal opgeladen is het mogelijk 90 minuten lang meerdere oren ermee te inspecteren.
Beelden delen
Met de Bebird app zijn foto’s en video’s te maken. Deze kunnen vanuit de beeldbibliotheek in de app weer gedeeld worden met derden.
Is het gebruik van de Bebird veilig?
Het gebruik van de Bebird zonder kennis van het oor, goede instructies en hygiëne-maatregelen is sterk af te raden en onveilig. De lengte van het dunne deel met de camera is 3 cm, terwijl de gehoorgang van een volwassene zo’n 2,5 cm lang is en bij kinderen is deze natuurlijk nog korter. Hierdoor bestaat het risico om het trommelvlies te raken en beschadigen.
Een tegenwerping zou kunnen zijn dat het peuteren in het oor met beeld veiliger is dan zonder. Omdat de kans op beschadiging van zowel de gehoorgang als het trommelvlies aanwezig is, is het gebruik van de Bebird zonder achtergrondkennis van het oor af te raden. Dat geldt helemaal voor de Bebird versie met de pincet.
Ook bestaat het risico wanneer de consument onvoldoende hygiënemaatregelen neemt, dat hij of zij een infectie overdraagt van het ene oor naar het andere. Daarnaast is bij gebruik door meerdere mensen in een huishouden een infectie van de ene gebruiker naar de andere over te dragen wanneer ze de camera, oortrechters en lepeltjes niet goed schoonmaken. Dat is ook in het verleden gezien bij het uitspuiten van het oor in de huisartsenpraktijk. Daar werd de spuit onvoldoende gereinigd waardoor een infectie soms van patiënt op patiënt werd overgedragen.
Inspectie oor met Bebird bij anderen ook onveilig
Ook aan het inspecteren van het oor van anderen zoals kinderen, zit een risico. Bij gebruik zonder oortrechter op de camera zoals de Chinese fabrikant laat zien op de website, bestaat het risico dat bij een onverwachte beweging het oor beschadigd raakt. Professionals leren bij de inspectie van het oor met een otoscoop met de hand op de wang af te steunen, zodat deze ‘oorkijker’ niet onverwacht het oor in kan schieten.
Cursus oorinspecteren en reinigen met Bebird
Horencoach.nl (die tevens de Bebird importeert) biedt in de omgeving van Zwolle een cursus aan met achtergrondinformatie (kennis oor) en een praktijk deel om met de Bebird M9 S om te gaan (inclusief hygiëne-maatregelen). Alleen cursisten die er vaardig in zijn kunnen na afloop het apparaat aanschaffen. De audicien die de cursus geeft, wil ermee bereiken dat mensen die vaak oorsmeerproblemen hebben, op een veilige manier zelf hun oor kunnen inspecteren en het ook tijdig kunnen reinigen om zo een bezoek aan de huisarts of KNO arts te voorkomen.
Op dit moment is er slechts op één locatie in het land zo’n cursus te volgen. De cursus is niet bedoeld om een oorprop te leren verwijderen, zo laat de organisator van de cursus weten. Deze is alleen bedoeld om oorsmeer tijdig weg te halen aan het begin van de gehoorgang om zo een oorprop uiteindelijk te voorkomen.
Ook voor audiciens biedt de importeur een cursus aan om te leren gaan met de Bebird.
Conclusie over gebruik van de Bebird M9 S
Het gebruik van de Bebird M 9S is zonder kennis van het oor, goede instructies en hygiëne-maatregelen niet aan te raden. Het is onveilig omdat de gehoorgang en het trommelvlies ermee zijn te beschadigen. Zonder kennis van het oor en voldoende vaardigheid zitten er te veel risico’s aan het gebruik van de Bebird. Er kunnen beschadigingen aan zowel de gehoorgang als het trommelvlies mee ontstaan. Ook bestaat het risico op oorinfecties. Schade aan het trommelvlies kan voor een slechter gehoor zorgen. Voor het reinigen van het oor is het verstandig aan te kloppen bij een arts of bij een audicien die daarvoor een training heeft gevolgd.
Een audicien bij bijvoorbeeld een huisbezoek de Bebird voor de inspectie van het oor en het vastleggen van beelden gebruiken, al is de diagnostische waarde beperkt.
De Bebird Note5 Pro met de pincet op de top is een aardig instrument voor een professional in de hoorzorg voor het verwijderen van een vreemd voorwerp uit de gehoorgang. Voor de consument is het gebruik van het apparaat af te raden. Ook voor de inspectie van het oor. Dit omdat het zicht door de pincet het zicht enigszins beperkt. De kans op schade aan het oor bij gebruik van het pincetje is nog groter dan bij de Bebird M9 S.
De Bebird M9 S is na het volgen van een gedegen cursus te gebruiken voor inspectie van het oor en voorzichtig oorsmeer uit het begin van de gehoorgang te verwijderen. Dan is het wel nodig zelf oortrechters aan te schaffen en reinigingsmiddelen. Ook dan blijft het natuurlijk volledig voor eigen risico: de kans op schade aan het oor blijft net als bij oorpeuteren met paperclipsen, pennendoppen en wattenstokjes altijd bestaan.
Positief aan Bebird M9 S
- Goed zicht op oorsmeer of een vreemd voorwerp in het oor
- Lichtreflex en trommelvlies zijn goed waar te nemen en perforatie ervan is te zien
- Met training is oorsmeer of een vreemd voorwerp uit het begin van de gehoorgang te halen
- Beter dan oorpeuteren zonder zicht, al brengt het nog steeds flinke risico’s met zich mee
- Batterij gaat voldoende lang mee
- Installeren van de app en verbinden met de camera gaat makkelijk
Negatief aan Bebird M9 S
- Zonder kennis en training risico op beschadiging oor
- Zonder goede hygiëne-maatregelen kans op infectie
- Onduidelijk wat een veilige lengte is voor de steel van camera
- Met lepeltje erop is het zicht beperkt en is vaardigheid nodig om camera te kantelen om zo goed zicht te krijgen
- Standaard geen oortrechters meegeleverd
- Kwaliteit beeld niet goed genoeg voor diagnostiek (delen beelden met professional)
- Bediening niet voor iedereen weggelegd
Links:
Nederlandse importeur: Bebird.nl
Cursus voor gebruik Bebird: Horencoach.nl
Internationale website: Bebird.com
HOorzaken heeft voor deze review geen vergoeding ontvangen. De beide Bebird producten zijn uiteindelijk aangeschaft.