Baha 6 Max geluidsprocessor scoort beter dan voorganger

23 januari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Onderzoek uitgevoerd door de afdeling KNO van de Universiteit van Szeged in Hungarije laat zien dat de Baha 6 Max op het Attract systeem beter presteert dan de Baha 5. De Cochlear Baha 6 Max is een krachtige geluidsprocessor met een aanpasbereik tot 55 dB HL. Het maakt onderdeel uit van het hoorsysteem dat ingezet wordt voor de behandeling van patiënten met geleidingsverlies, gemengd gehoorverlies of eenzijdig sensorisch gehoorverlies.

onderzoek naar de Baha 6 max attract cochlear

Onderzoek naar Cochlear Baha 6 Max

KNO-arts dr. Zsófia Bere en haar collega’s van de Universiteit van Szeged voerden het onderzoek uit. De onderzoeksresultaten zijn te lezen in het tijdschrift ‘Speech, Language and Hearing’. De onderzoekers vergeleken de prestaties van de Baha 6 Max geluidsprocessor met die van de Baha 5 op het Baha Attract systeem. Bij het Baha attract systeem van Cochlear maakt de geluidsprocessor via een magneet verbinding met het implantaat. Daarbij keken zij naar zowel de audiologische prestaties als ook de subjectieve ervaringen met beide geluidsprocessoren.

Deelnemers onderzoek naar Baha 6 Max

Aan het onderzoek deden vijftien volwassenen van 18 jaar en ouder mee. Zeven van hen hadden een gemengd verlies en acht deelnemers had een geleidingsverlies aan beide oren. Na een proefperiode van twee weken met de nieuwe Baha 6 Max vergeleken de onderzoekers de prestaties van de Baha 6 Max met die van de Baha 5 geluidsprocessor. Daarbij werd het toon- en spraakaudiogram afgenomen en daarnaast ook de signaal-ruisverhouding bepaald. De deelnemers aan het onderzoek vulden ook vragenlijsten in die de subjectieve ervaring en kwaliteit van leven meten.

Onderzoeksresultaten vergelijk Cochlear Baha 6 Max met Baha 5

De onderzoekers analyseerden de onderzoeksresultaten van de subgroepen met de twee verschillende soorten gehoorverlies. De drempels met de Baha 6 Max geluidsprocessor kwamen significant beter uit de bus bij 250 en 8000 Hz in vergelijking met de Baha 5. De Baha 6 Max gaf ook betere resultaten bij bovendrempelige metingen en kwam daarnaast tot een betere signaal-ruisverhouding.
De gunstige objectieve onderzoeksresultaten kwamen overeen met de subjectieve beoordelingen van de patiënten. Dat gold zowel in de groep met het gemengd- als geleidingsverlies.

Bij het Baha attract systeem van Cochlear maakt de geluidsprocessor via een magneet verbinding met het implantaat.

Conclusie

Volgens KNO-arts dr. Zsófia Bere en haar collega’s is op grond van de door hun gevonden onderzoeksresultaten te concluderen dat de Baha 6 Max geluidsprocessor een optimale oplossing is voor patiënten die het Baha Attract-systeem van Cochlear gebruiken.

Bron: Zsofia Bere, Roland Nagy, Fiona Molnar, Jozsef Geza Kiss & Laszlo Rovo (2024) Comparison between Baha® 5 and the new Baha 6 Max sound processors: results among Baha attract users, Speech, Language and Hearing, DOI: 10.1080/2050571X.2024.2304998

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]