Ava: ondertiteling voor doven en slechthorenden met één klik voor alle gesprekken

17 december 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Ava lanceert ondertiteling voor doven en slechthorenden op Web, PC & Mac. Naast deze Ava Caption dienst kondigt Ava ook Ava Scribe aan: een service op afstand waarbij een speciaal opgeleide professional de automatische tekst real-time corrigeert tot een transcript dat 98% correct is. De twee nieuwe Ava ondertitelingsoplossingen zijn ontwikkeld om doven en slechthorenden te helpen in de Corona-tijd waarin we veel online-gesprekken voeren.
Ava is bekend van de eerder geïntroduceerde Ava app voor op de smartphone of tablet waarbij de spraak van alle gesprekspartners omgezet wordt in geschreven tekst en tweezijdige communicatie mogelijk is door middel van typen en oplezen.
Het bedrijf kan met de recent verkregen nieuwe investeringen het product nog verder doorontwikkelen.

Ava ondertiteling voor slechthorenden en doven ava caption ava scribe

Ava Ondertiteling, met één klik

Het eerste nieuwe product, Ava Closed Captions, biedt ondertiteling voor alle online vergaderingen en video’s op Windows, Mac en Web (Google Chrome, Safari).
Het tweede nieuwe product, Ava Scribe, biedt Ava-gebruikers directe toegang tot ondertiteling, die in 98% van de tijd correct is. Daarvoor wordt een mix gebruikt van op artificiële intelligentie (AI) gebaseerde ondertiteling en live transcriptie door professionals.
Op dit moment is deze dienst waarbij de door Ava automatisch vertaalde tekst gecorrigeerd wordt door een corrector, nog alleen in het Engels en Frans beschikbaar. In de nabije toekomst zal ook in Nederland deze ‘live’ correctie beschikbaar komen.

Moeite met deelname aan gesprekken

Dove en slechthorende mensen hebben vaak moeite om deel te nemen aan gesprekken. Vooral in geroezemoes en lawaai. In groepssituaties is het bijna onmogelijk om tegelijkertijd bij meerdere mensen spraak af te zien. De Corona crisis heeft deze uitdaging nog groter gemaakt. Met mondkapjes is spraakafzien zo goed als onmogelijk in de alledaagse communicatie. Zeker nu veel van de professionele, educatieve en dagelijkse communicatie online verloopt, hebben mensen met gehoorverlies nog meer moeite om te communiceren. Soms zijn er zelfs vergaderingen waar sommige deelnemers mee praten zonder daarbij de video in te schakelen. Voor al deze situaties kan Ava uitkomst bieden met één van de geboden diensten.

Computer mist onderscheidend vermogen

Een computer heeft helaas niet het sublieme onderscheidend vermogen van de mens. Verkeerd uitgesproken woorden, een onlogische zinsopbouw kunnen in een vergadering of college voor verwarring bij de dove of slechthorende deelnemer veroorzaken. Dat kan ervoor zorgen dat iemand zich buitengesloten voelt. Ava merkte dat de vraag naar hun software en de Scribe Service sinds het begin van de Coronacrisis vervijfvoudigd is.

Iedere spreker met naam en in eigen kleur weergegeven

De gepatenteerde Ava technologie is in staat verschillende sprekers te onderscheiden. Bij het ondertitelen worden deze met naam en ook ieder in een eigen kleur weergegeven. De software is in staat naar meerdere personen tegelijk te luisteren en deze onmiddellijk om te zetten in ondertiteling. De spraakalgoritmen zijn in staat om gesproken zinnen in minder dan een seconde in woorden te vertalen.

Ava ondertiteling voor doven en slechthorenden AVA caption

Ava Captions: laag bovenop

Met de lancering van Ava Captions, het nieuwe web- en desktop product van Ava, kunnen gebruikers nu zogeheten ‘closed captions’ (cc) zien als een laag bovenop elke online vergadering of video die ze afspelen. Dat kan zelfs op een volledig scherm, wat een veel comfortabelere ervaring is. Het product werkt ook naadloos samen met alle platforms zoals Zoom, Teams en Webex. Zo kan Ava bijvoorbeeld tijdens een webinar ondertiteling naar de deelnemers uitzenden.
Ava Captions biedt zo niet alleen toegankelijkheid, maar ook autonomie en een gevoel van ‘erbij horen’ voor alle dove en slechthorende mensen. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om deel te nemen aan alledaagse gesprekken, zelfs online.

Ava Scribe: hybride oplossing met het beste van AI en mens

Ava Scribe is het tweede nieuwe product dat het bedrijf afgelopen week lanceerde. Dit is een real-time, professionele ondertitelingsservice die machine- en menselijke intelligentie combineert. Het is te gebruiken in combinatie met alle platforms. Terwijl Ava’s AI de ondertiteling maakt, bewerkt een speciaal opgeleide professional de tekst en voegt met minder dan drie seconden vertraging correcties toe. Dat zorgt ervoor dat de service minstens zo snel is als een schrijftolk.

Ontstaan Ava

Ava-CEO Thibault Duchemin groeide op als de enige horende persoon in zijn dove familie, terwijl medeoprichter en CTO Skinner Cheng doof is. Zij hebben zelf het isolement ervaren dat wordt gevoeld door dove en slechthorende mensen en weten als geen ander hoe het werd vergroot tijdens de pandemie.

“Sinds ik vijf was, heb ik er mijn hele leven voor gezorgd dat mijn ouders en zus toegang hadden tot essentiële informatie, net als iedereen. Vorige maand, toen ik ze Ava Captions, onze nieuwste ontwikkeling liet zien, realiseerde ik me dat we een enorme sprong voorwaarts hebben gemaakt. Ik zag de ogen van mijn ouders oplichten toen ze zich realiseerden dat ze met slechts één klik echt alles op hun computer konden ondertitelen. Omdat ze zich nu geen zorgen hoeven te maken over elke les, training, webinar of video, of het wel toegankelijk zal zijn, voelen zij zich echt gesterkt”, aldus Duchemin . “Er vindt een enorme verschuiving plaats, van afhankelijkheid naar volledige autonomie. 450 miljoen dove en slechthorende mensen wereldwijd kunnen niet wachten tot de samenleving hun toegankelijkheidsbehoeften erkent.”

In gebruik bij veel bedrijven

Veel bedrijven zoals Shell, Airbus en FedEx en ook universiteiten zoals de Hogeschool van Amsterdam, TU Twente, Cornell en George Washington University, maken reeds gebruik van Ava’s unieke combinatie van AI-aangedreven spraakherkenningstechnologie en live ondertitelingsprofessionals. Ava’s hybride benadering van machine en menselijke intelligentie met Scribe stelt klanten van Ava in staat om snel en betaalbaar te voldoen aan de toenemende vraag naar ondertitelingsdiensten. Volgens Ava zijn traditionele oplossingen doorgaans minstens twee keer zo duur als hun oplossing.

Alda Leu Dennis, General Partner bij Initialized Capital zegt daarover: “Door in eerste instantie te focussen op doven en slechthorenden, heeft Ava de beste live transcriptie technologie in zijn klasse ontwikkeld. Hun technologie is uitzonderlijk, jaren vooruit op wat we hebben gezien, waarbij hun diepgaande kennis van AI volledig wordt benut “. Alda vervolgt: “Transcriptie Diensten zijn breed toepasbaar in het dagelijks leven – ik gebruik regelmatig ondertiteling bij het bekijken van video’s, zodat ik niets mis. En ik ben verheugd dat Ava deze service naar real-time gesprekken brengt en anderen in staat stelt elk moment te vangen. “

Nieuwe investeringen

Het bedrijf laat weten nieuw kapitaal aangetrokken te hebben vanuit onder andere Amerikaanse investeerders. Hiermee kan Ava in de toekomst nog verder innoveren. Het bedrijf heeft 4 miljoen extra binnengehaald. Hiermee komt de totale financiering nu uit op 6 miljoen euro.

Ava Closed Captions en Ava Scribe zijn beschikbaar via de website van het bedrijf, https://www.ava.me Daar kunt u ook de prijzen van de diverse producten terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]