Met je hoortoestellen mededelingen op het station en vliegveld binnenkrijgen, een audiotour in het museum, film- of theatervoorstelling volgen, of je toestellen verbinden met een tv in een openbare ruimte? Dat kan straks met Auracast audio-sharing. Vorig jaar werd dit nieuwe onderdeel van Bluetooth aangekondigd. Met Auracast kunnen een groot aantal dragers van hoortoestellen, geluidsprocessoren en oortjes tegelijkertijd hetzelfde audiosignaal ontvangen. Afgelopen maand verschenen de eerste consumentenproducten op de markt waaronder een tv en oortjes. Omdat het nu de week van de toegankelijkheid is, leek het ons een mooi moment om aandacht te besteden aan deze nieuwe techniek. We vroegen Rob Drullman secretaris van het Technisch Comité van de Europese Hoortoestelvereniging (EHIMA), wat de stand van zaken is van Auracast voor hoortoestellen en geluidsprocessoren.
Apparatuur nu
Kastje bij tv
Veel slechthorenden maken nu al gebruik van een kastje bij de tv of radio waarmee ze het audiosignaal ervan op hun hoortoestellen krijgen. De overdracht kan via een ringleiding verlopen, maar tegenwoordig gebruiken veel hoortoesteldragers een kastje bij de tv dat het signaal via een 2,4 GHz verbinding overstuurt naar de hoortoestellen.
Bij beide systemen is grote voordeel dat het audiosignaal zonder dat omgevingslawaai in de ruimte het kan verstoren bij de hoortoestellen aankomt. Tv- en radioprogramma’s zijn zo goed verstaanbaar te beluisteren.
Voor- en nadelen ringleiding
Ringleidingsystemen zijn ervoor in huis, maar zijn ook terug te vinden in openbare ruimtes zoals theaters, zalen en kerken. Een ringleiding heeft een aantal voor- en nadelen. Voordeel is dat het universeel is en werkt met alle hoortoestellen die voorzien zijn van een T-stand. Hoortoestellen zijn de afgelopen decennia steeds kleiner geworden en een luisterspoel die nodig is om het magnetisch veld van een ringleiding op te vangen neemt juist ruimte in. Daardoor is zo’n T-stand in een flink aantal toestellen niet meer terug te vinden. Ook is het geluidsignaal mono en het frequentiebereik beperkt. Bekend is dat de hogere frequenties een belangrijke bijdrage leveren aan het verstaan van spraak en ook bijdragen aan de ervaren geluidskwaliteit. Daarnaast moet de drager van het hoortoestel binnen het veld van de ringleiding blijven. Ook verstoring van het signaal is mogelijk. Daarnaast is de aanleg in grote zalen een kostbare aangelegenheid.
Merkgebonden 2.4 GHz apparatuur
De vandaag de dag veel gebruikte tv-kastjes die de audio via de 2.4 Ghz band naar de hoortoestellen oversturen, kennen een betere geluidskwaliteit dan een ringleiding. Het geluid komt in stereo bij de hoortoestellen aan en geeft veel meer hoge tonen (breder frequentiebereik). Wel is zo’n kastje weer aan het specifieke merk gebonden. Het werkt dus niet met hoortoestellen van andere merken samen. Ook zijn gewone oortjes er niet mee te verbinden.
Draadloze microfoons
Een slechthorende kan aan een spreker bij een lezing of congres vragen een zelf meegenomen draadloze microfoon om zijn of haar nek te hangen. De microfoon zendt de opgevangen spraak dan draadloos naar de hoortoestellen toe. Ook deze apparatuur is aan één merk gebonden en werkt met een ontvanger tegelijkertijd. Ook is er slechts een spreker tegelijkertijd mee te volgen, dus niet geschikt voor een theatervoorstelling of het volgen van een debat.
Een ringleiding, een tv-kastje en externe microfoon bieden zowel voordelen in ruimtes met achtergrondlawaai als in ruimtes met een slechte akoestiek. Immers de spraak kan door lawaai en nagalm niet verstoord raken.
Gebruikte systemen in openbare ruimtes op dit moment
In openbare ruimtes zijn op dit moment meerdere systemen terug te vinden om het geluid direct bij de luisteraar te krijgen. Dat kan via:
- Een Ringleiding
- Een Radiosignaal FM
- Een Wifi-verbinding
Lees meer
Auracast zender in publieke ruimtes en in huis
Voor slechthorenden (en zeker ook voor veel goedhorenden) is het vaak lastig om omroepberichten op stations, in treinen of op vliegvelden en in vliegtuigen zelf te verstaan. Ook het volgen van een theatervoorstelling of een film kan zonder boven- of ondertiteling een flinke uitdaging of onmogelijk zijn. De nieuwe Auracast standaard waarmee audio is te delen, biedt daar een oplossing voor. Een centrale Auracast zender kan audio uitzenden naar een oneindige hoeveelheid ontvangers die ook Auracast ondersteunen. Zo’n speciale zender kan zich bevinden in een publieke ruimte of in huis. Ook een smartphone, tablet, computer of tv die Auracast ondersteunt, kan dienen als zender. Een groot aantal luisteraars kunnen hun oortjes, hoortoestellen of geluidsprocessor er dan mee verbinden.
Auracast zender attendeert ontvanger
Een Auracast zender kan Auracast ontvangers attenderen dat er uitzendsignaal aanwezig is. Daarvan kan de zender bijvoorbeeld melding maken op een smartphone of smartwatch e.d. Dergelijke apparatuur is te zien als assistent voor Auracast. Op de telefoon of smartwatch verschijnt een of meerdere Auracast stations waarmee de gebruiker desgewenst zijn oortjes of hoortoestellen kan verbinden. Het heeft een soortgelijke werking als het verbinden met een Wi-Fi netwerk in een openbare ruimte zoals een restaurant, trein of op vliegveld. Smartphones ondersteunen deze techniek op dit moment nog niet, maar dat wordt wel in de toekomst verwacht.
Beschikbaarheid Auracast voor hoortoestellen via bordjes of stickers
Ook kan de beschikbaarheid van Auracast voor hoortoestellen worden aangegeven in de ruimtes met speciale bordjes en stickers. Net zoals dit nu gebeurt voor de aanwezigheid van een ringleiding in een theater, zaal of kerk. Op zo’n bordje of sticker kan dan ook een QR-code staan. Door het scannen van de QR-code is dan verbinding te maken met de Auracast zender.
Directe verbinding hoortoestellen met Auracast ook mogelijk
Ook voor slechthorenden zonder ‘slimme’ apparatuur kijken ontwikkelaars naar oplossingen om. De hoortoestellen zijn dan direct te verbinden met een Auracast zender. Toch zal in omgevingen waar meerdere relevante en soms ook gecodeerde Auracast audiouitzendingen aanwezig een smartphone, smartwatch of tablet zeer behulpzaam zijn om de verbinding tot stand te brengen.
Eerste consumentenproducten met Auracast beschikbaar
Inmiddels zijn de eerste consumentenproducten die de nieuwe bluetooth versie met Auracast ondersteunen beschikbaar. Zo lanceerde Samsung in augustus de Auracast audiotechnologie voor de Galaxy Buds2 Pro. De nieuwste versies van Samsung tv’s (2023 Neo QLED 8K en 2023 MICRO LED) krijgen een software update zodat deze een Auracast uitzending kunnen verzorgen.
Auracast zendapparatuur
Inmiddels is er ook Auracast zendapparatuur beschikbaar die aangesloten kan worden op PA-installaties, tv’s, computers etc. om Auracast uitzendingen te verzorgen.
Auracast voor hoortoestellen en geluidsprocessoren: de uitrol
HOorzaken vroeg aan dr. Rob Drullman, secretaris van het Technisch Comité van de Europese Hoortoestelvereniging (EHIMA), om meer informatie over de uitrol van Auracast voor hoortoestellen en geluidsprocessoren.
Wanneer wordt Auracast verwacht in hoortoestellen en geluidsprocessoren van cochleair implantaten?
Rob Drullman: “Op dit moment zijn er enkele fabrikanten die een nieuwe generatie hoortoestellen en geluidsprocessoren op de markt brengen die geschikt zijn voor Auracast. Voor zover ik weet heeft Cochlear de Nucleus 8 processor die ervoor geschikt is en introduceert GN Hearing binnenkort de ReSound Nexia. Andere fabrikanten zullen naar verwachting volgen.”
Update augustus 2024:
Inmiddels zijn er meerdere hoortoestellen op de markt die Auracast ondersteunen. De Signia Integrated Xperience (IX), de Oticon Intent, de Bernafon Encanta en de ReSound Nexia zijn daar voorbeelden van.
Ook zijn er hoofdtelefoons voor slechthorenden met Auracast zender verkrijgbaar (bijvoorbeeld de EarisMax).
Drullman vervolgt: “Het zal nog wel even duren voordat het hele ecosysteem van Auracast-zenders en -hoortoestellen en CI-processoren helemaal is uitgerold. Voor zogenaamde assistive listening systems (ALS) ligt de focus in eerste instantie op (semi-)publieke ruimten met een enkele zender en één bron (spreker). Denk daarbij aan auditoria, conferentiezalen en gebedshuizen. Later zullen er andere locaties bijkomen, die meer zenders en mogelijk ook meer bronnen kunnen bedienen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld treinstations en luchthavens, waarbij mededelingen in meerdere talen kunnen worden aangeboden. Auracast moet je zien als een uitbreiding op de bestaande ALS, zoals de ringleiding. Het is absoluut niet zo dat die nu ineens wordt vervangen. Bij zowel de hoortoestelfabrikanten, Bluetooth, als organisaties van slechthorenden is duidelijk dat verschillende systemen nog jarenlang naast elkaar zullen blijven bestaan.”
Wat is er nu nog nodig om Auracast succesvol uit te rollen voor slechthorenden?
Rob Drullman: “Bluetooth is nu hard bezig om producten te kwalificeren – ze moeten voldoen aan de specificaties – en publiceert ook richtlijnen voor ontwikkelaars. De hoortoestelindustrie is daarvoor een belangrijke gesprekspartner. Verder is goede afstemming tussen alle betrokkenen erg belangrijk. Er is veel overleg tussen Bluetooth, EHIMA, fabrikanten van ringleidingen en andere ALS, en internationale organisaties voor slechthorenden. Bluetooth zal ook een database op internet bijhouden met locaties waar Auracast beschikbaar is. Alles bij elkaar draagt dat bij aan een succesvolle uitrol.”
Hoe kunnen hoortoesteldragers en dragers van een CI-geluidsprocessor straks verbinding maken als ze geen smartphone of smartwatch hebben?
Rob Drullman: “Daar zijn de fabrikanten mee bezig. In het geval van een enkele Auracast-uitzending hoef je geen keuze te maken uit een hele reeks en dat maakt het in principe eenvoudiger om te verbinden. Denk aan een tik tegen het toestel of een druk op een knop, of via een knop op de afstandsbediening. Hoe het precies wordt geïmplementeerd is niet voorgeschreven in de Auracastspecificaties. Het is uiteindelijk aan de fabrikanten zelf om dat vorm te geven.”
Voor meer informatie over Auracast klik hier.