Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Cornelis Visser.  De Laat kreeg deze onderscheiding zowel voor zijn uitzonderlijke verdiensten in het werkveld van de audiologie als voor de talloze vrijwillige activiteiten en functies die hij bij flink wat organisaties vervulde.

audioloog Jan de Laat koninklijke ondershceiding ridder in de orde van oranje-nassau
Burgemeester Cornelis Visser (l) feliciteert Jan de Laat (r) met zijn koninklijke onderscheiding

Indrukwekkende lijst

De door de burgemeester van Katwijk opgenoemde lijst van functies was indrukwekkend. Zo heeft De Laat zich naast zijn werk als hoofd van het audiologisch centrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onder meer vanuit diverse bestuursfuncties ingezet voor de Nederlandse Vereniging voor Audiologie, de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica en de Nationale Hoorstichting. Daarnaast was hij betrokken bij verscheidene opleidingen binnen de audiologie. De Laat, zelf uitvoerend hoboïst, trad en treedt op als adviseur bij verschillende orkesten en is voorzitter bij het Alfons Diepenbrock Fonds.

Inzet voor preventie gehoorschade

De Laat heeft zich ook met hart en ziel ingezet voor de preventie van gehoorschade door muziek. Niet alleen door hier onderzoek naar te doen, maar ook door zich in te zetten om het maximale volume bij onder meer festivals en uitgaansgelegenheden te beperken. Dit heeft tot een convenant geleid.

Veelvuldig in de media

De Laat was en is altijd bereid in het belang van preventie van slechthorendheid en hinder van geluid de pers te woord te staan. Hij is dan ook met grote regelmaat op tv te zien en op de radio te horen. Daar weet hij ingewikkelde onderwerpen op een heldere manier te verduidelijken. In het tijdschrift Earline was hij jaren columnist en wist de lezers te enthousiasmeren voor nieuwe ontwikkelingen in het audologische veld. De Laat is verder een graag geziene gastspreker binnen de audiciensbranche.

Werkzaamheden groot belang voor samenleving

Zijn werkzaamheden bij het LUMC en daarbuiten hadden en hebben dan ook een groot belang voor de samenleving. Voldoende reden voor de burgemeester van Katwijk, die ook burgervader is van zijn woonplaats Rijnsburg, om hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau te benoemen.

Nog steeds druk

Jan de Laat die officieel sinds afgelopen jaar met pensioen is, is nog steeds druk aan het werk en betrokken bij tal van projecten binnen de audiologie. We zullen dan ook zeker nog regelmatig van hem horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

OPCI huiskamerbijeenkomsten vanaf augustus 2022 – Informatie over cochleair implantaten

16 augustus 2022 | OPCI (Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie) organiseert de komende maanden weer huiskamerbijeenkomst bedoeld voor mensen die [...]

Verkoop brillen en hoortoestellen bij Specsavers in de lift

11 augustus 2022 | Specsavers Nederland laat weten het boekjaar 2021-2022 afgesloten te hebben met een omzet van 175,7 [...]

10 september: OPCI-contactdag in Heythuysen

17 juli 2022 | Op zaterdag 10 september 2022 organiseert het Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie – OPCI – de [...]

Online CI-informatiebijeenkomst Cochlear op 31 augustus

15 juli 2022 | Wilt u meer informatie over de mogelijkheden als hoorapparaten alleen niet meer volstaan?Bent u benieuwd [...]