Audiologie-Podcast Met Hertz en Ziel voorziet in behoefte

17 januari 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

In april afgelopen jaar verscheen de eerste ‘Met Hertz en Ziel’ podcast op Spotify en Apple podcast. Voor deze audiologische podcasts nodigen de makers veelal ook experts aan tafel uit. Tine De Boodt en Evelien Bienstman zijn de initiatiefnemers van deze speciale podcasts. Tine is klinisch audioloog bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met specialisatie tinnitus, hyperacusis en misofonie. Daarnaast is ze gastdocent aan Hogeschool van Gent. Daar doceert ook audioloog Evelien Bienstman waarmee ze samen de podcasts maakt. Recent hebben zij een nieuwe podcast over evenwicht uitgebracht met de titel ‘De Balans over Evenwicht’. Eerder maakten ze podcasts over ‘hidden hearing loss’, cochleair implantaten, bijzondere tests zoals de BERA en over kwalitatief goed en veilig luisteren naar muziek.

audiologie podcast Met Hertz en Ziel Tine de Boodt Evelien Bienstman
Evelien Bienstman (l) en Tine de Boodt (r) tijdens het maken van een met Hertz en Ziel podcast

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een audiologie podcast te maken?

Evelien Bienstman: Ik luister zelf graag naar podcasts over actualiteit of wetenschap. Het is een heel laagdrempelige manier om bij te blijven over onderwerpen waar ik professioneel niet dagelijks mee bezig ben. Ik vind het een aangename afwisseling om informatie eens te horen, in plaats van steeds weer te lezen. En zo begon ik stilaan te dromen over een podcast rond audiologie. Toen ik de Vlaamse podcast over logopedie (Area 45) hoorde, was het tijd om actie te ondernemen.

Tine De Boodt: Na een avondje brainstormen bij een glaasje wijn werd het idee al heel snel omgetoverd tot concrete audiologie-onderwerpen en rubrieken die we tijdens onze podcast wouden uitdiepen. Hoe tof zou het zijn om zelf opnieuw héél actief bij te leren van experten die in onze niche audiologie nog meer specialist zijn in een ander deel van de audiologie en aanverwante vakgebieden? Ik vond het vooral ook een goed idee om op een heel laagdrempelige manier audiologen te kunnen bereiken en bepaalde topics terug tot leven te brengen waar je  – doordat je bijvoorbeeld de keuze maakte om audicien te worden – nauwelijks meer mee in contact komt. Toegegeven, er is dezer dagen héél veel informatie online beschikbaar maar wanneer kan je dit allemaal verwerken?

Wat willen jullie ermee bereiken met andere woorden wat is jullie doel?

Evelien: Ons doel is vooral om op een speelse manier een breed publiek aan audiologen te bereiken en hen op die manier inspireren, informeren en aanmoedigen om als audioloog verder te groeien. We zien het als een tussenstap tussen de dagelijks bijpraten met collega’s uit en een congres waar onderwerpen veel diepgaander aan bod komen.

Tine: Het zou heel fijn zijn mochten we het audicien-audiologennetwerk op die manier ook online meer visueel kunnen maken en discussies op gang kunnen brengen. Het gevoel om deel te zijn van een community schept een band en geeft ook erkenning aan ons vak.

Hoe hebben jullie elkaar gevonden voor dit podcast avontuur?

Tine: Evelien is eigenlijk met het idee op de proppen gekomen. Bij mij was het stiekem altijd al een droom om ooit een podcast te maken. Ik geloof zelfs ergens dat corona er mee heeft voor gezorgd dat we de stap hebben durven nemen. We konden heel goed uitzoomen en nadenken over onze verdere stappen in de audiologie. Evelien en ik kenden elkaar al voordien via onze gemeenschappelijke vroegere werkgever Amplifon, waar we beiden hoortoestellen hebben aangepast.

audiologie podcast met Hertz en Ziel

Hoe vaak worden de podcasts beluisterd?

Evelien: Afhankelijk van de aflevering, hebben we zo’n 200 à 300 luisteraars. Het lijkt wel dat mensen bij de lancering van een nieuwe aflevering, ook nog eens de oude aflevering beluisteren.

Welke onderwerpen staan er op de rol voor het komend jaar?

Tine: Onze volgende opname zal over tinnitus gaan, een topic dat mij echt héél nauw aan het hart ligt, we willen audiciens en audiologen ook over dit topic meer zelfvertrouwen en houvast geven als het gaat over wanneer doorverwijzen of huidige behandelingen etcetera. Daarna willen we ook zeker nog gasten uitnodigen die ons meer kunnen vertellen over de behandelingen bij mensen met evenwichtsproblemen en zullen we de gehoorscreening bij atleten tijdens de Special Olympics onder de loep nemen. Aan ideeën geen gebrek, we hebben nog een hele wishlist aan gasten. Als er trouwens lezers nog nieuwe topics willen aansnijden, kunnen ze ons altijd contacteren via podcast@methertzenziel.com, wij staan open voor suggesties en ideeën!

En wat nu als alle onderwerpen een keer aan bod zijn geweest?

Evelien: Dan beginnen we gewoon opnieuw. Na elke aflevering praten we nog na met onze gasten en telkens blijkt dat ze nog heel veel meer te vertellen hebben.

Jullie maken nu podcasts voor professionals. Staan er ook podcasts gepland gericht op cliënten en patiënten?

Tine: Onze opname over veilig luisteren naar muziek met luisterapparatuur, was er eentje voor het bredere publiek. We horen van audiciens en audiologen dat de aflevering over CI ook heel toegankelijk was en zeker voor mensen die op het punt staan om zich te laten implanteren. Het lijkt me zeker ook fijn om ooit een opname te maken uit het cliënten-/of patiëntenperspectief. Daarvoor zullen Evelien en ik nog eens een brainstormavond moeten organiseren. Onze hoofdfocus blijft voorlopig wel gericht op audiologen en audiciens en andere audiologie-geïnteresseerden.

De podcast zijn te beluisteren via:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kerstcommercial Schoonenberg stelt verbinding centraal

4 december 2024 | Ook dit jaar komt audiciensbedrijf Schoonenberg Hoorsupport met een kerstcommercial. In de reclame laat Schoonenberg [...]

Slechthorenden overschatten vaak hun hoorcapaciteit

2 december 2024 | Mensen met gehoorverlies denken vaak dat ze meer verstaan van de spraak in hun omgeving [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2024 en januari 2025 – Schrijf in!

28 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoeken naar Signia IX laten potentie van multistream techniek zien

26 november 2024 | Signia presenteert twee onderzoeken waarin de Signia Pure C&G T 7IX is vergeleken met hoortoestellen [...]