ArboSafeSound tool geeft inzicht in dagdosis op werk

20 januari 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Op internet is sinds kort de ArboSafeSound tool beschikbaar. De tool berekent de dagelijkse blootstelling aan lawaai. Hiermee is inzicht te krijgen in de dagdosis zoals genoemd in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Met de resultaten is het mogelijk te bepalen hoe groot het risico op gehoorschade is en of grenswaarden zijn overschreden. De tool houdt daarnaast ook nog eens rekening met het gebruik van gehoorbeschermers. Aan de hand van de resultaten is te beoordelen hoe effectief de genomen of nog te nemen maatregelen zijn.

“We zagen dat er geen goed instrument bestond waarmee inzicht kon worden verkregen in de risico’s van lawaai op de werkplek.”

arbosafesound Peter Kronemijer
Audioloog Jaap Peter Kronemeijer die samen met Marcel Keehnen de Arbosafesound tool ontwikkelde

ArboSafeSound komt naast SafeSoundApp voor vrijetijdslawaai.

HBO-audioloog Jaap Peter Kronemeijer die tevens werkzaam is bij de afdeling audiologie van het Amsterdam UMC VUmc, ontwikkelde de ArboSafeSound tool. Dit deed hij in samenwerking met Marcel Keehnen, waarmee hij eerder al de SafeSoundApp voor vrijetijdslawaai uitbracht. Met de ArboSafesound tool is er nu ook een rekentool voor lawaai op de werkplek.

Kronemeijer daarover: ”We zagen dat er geen goed instrument bestond waarmee inzicht kon worden verkregen in de risico’s van lawaai op de werkplek. Dat is niet alleen verplicht maar ook noodzakelijk voor het treffen van maatregelen om de risico’s op gehoorschade te beperken. Onze tool is in meerdere opzichten uniek. Allereerst was er tot op heden geen tool die rekening hield met het gebruik van gehoorbeschermers. Onze tool kan dat wel. Ook zijn de resultaten direct toepasbaar in de voor bedrijven verplichte Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)! Hiermee denken wij dat de tool voldoet aan de behoefte van preventiemedewerkers, arbeidshygiënisten, audiologen en leveranciers van (gehoor)beschermingsmiddelen (PBM).” 

Uitleg tool

In onderstaande video wordt de werking van de tool uitgelegd.

Gratis en betaalde versie van ArboSafeSound

De rekentool is na registratie gratis te gebruiken. Er is ook een betaalde versie. Daarmee zijn de gegevens ook op te slaan, te printen en aan te passen aan de eigen organisatie.

Klik hier om naar de website te gaan om de tool te testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]