Sinds kort is het in Nederland mogelijk met een speciaal apparaatje het gehoor te trainen. De training wordt AudioFitness hoortraining genoemd en volgens de importeur zorgt deze hoortraining ervoor dat de verwerking van geluiden in onze hersenen verbetert. Door deze verbeterde verwerking neemt ook het zogeheten centrale hoorvermogen toe, waarmee ook de luistervaardigheid en het verstaan van spraak vooruit gaat; ook in rumoerige omstandigheden.
Horen tussen de oren
Horen doen we niet alleen met onze oren, maar vooral tussen de oren, dus met onze hersenen. Horen gebeurt eigenlijk in twee stappen. Wat onze oren waarnemen wordt door onze hersenen verwerkt en pas daar begrepen. Dit “horen tussen de oren” is essentieel en verandert bij het ouder worden onafhankelijk van het functioneren van de oren. Dit proces gaat geleidelijk; mensen merken het bijvoorbeeld aan een toenemende gevoeligheid voor lawaai.
Centrale hoorvermogen
Als we spreken over het hoorvermogen, moeten we de oren (het perifere gehoor) onderscheiden van de hersenen (het centrale gehoor). Perifeer en centraal gehoor moeten allebei in orde zijn. De oren zijn de eerste stap. Als die de geluiden niet goed meer waarnemen – vanwege een gehoorverlies – kan een hoortoestel helpen dat te compenseren. High-tech hoortoestellen kunnen veel bijdragen om geluiden en spraak zo goed als mogelijk aan de hersenen aan te bieden. Omdat door gehoorschade niet alle informatie meer compleet wordt doorgegeven aan de hersenen en storend lawaai de kwaliteit van spraak nog verder verslechtert, moeten de hersenen hard aan het werk om de incomplete informatie tot een zinvolle boodschap aan te vullen en begrijpbaar te maken. Ook het hoorvermogen met onze hersenen gaat met de leeftijd achteruit. Als dit centrale hoorvermogen vermindert, kan het nuttig zijn ook daar aandacht aan te besteden.
Audiofitness Hoortraining
Voor elke vaardigheid geldt dat het belangrijk is deze te onderhouden zodat die niet achteruit gaat. Dat geldt ook voor het verwerken van geluiden in de hersenen, een vermogen dat afneemt bij het ouder worden. Gerichte training kan dan helpen om de prestaties te verbeteren. Hiervoor is een speciale hoortraining ontwikkeld: de AudioFitness hoortraining. Dr. Rob Drullman van Audiofitness zegt hierover: “De training richt zich op de verwerking van geluiden in onze hersenen. Doel is om het centrale hoorvermogen te herstellen en daarmee de luistervaardigheid en het spraakverstaan te verbeteren, ook in rumoerige omstandigheden.”
AudioFitness maakt volgens Drullman gebruik van een wetenschappelijk onderbouwde hoor- en leertraining. De effectiviteit van deze methode is volgens hem in verschillende studies aangetoond. Mensen kunnen snel aantoonbare resultaten bereiken en merken vervolgens dat de verbeteringen in de auditieve verwerking leiden tot makkelijker horen en verstaan in alledaagse situaties. De methode is ontwikkeld in Duitsland en Zwitserland en sinds kort ook in Nederland geïntroduceerd.
Onderdeel van totale hoorzorg
Omdat mensen vaak lange tijd wachten met een hooroplossing gaat ook het hoorvermogen van de hersenen achteruit. Doordat het centrale hoorvermogen is afgenomen en kan er ook minder geprofiteerd worden van een hoortoestel. Immers, het perifere gehoor mag dan beter worden, maar als de centrale verwerking achterblijft is het totale effect niet optimaal. Dat is ook de reden waarom alom geadviseerd wordt bijtijds aan een hoortoestel te beginnen.
Volgens Drullman is het goed om AudioFitness hoortraining een onderdeel uit te laten maken van de hoorzorg bij de audicien. “Mensen kunnen zo meer uit hun hoortoestellen halen”, aldus Drullman. Om te zien hoe goed het centrale hoorvermogen ervoor staat, kan de audicien de centrale hoorfuncties te testen. Dit kan volgens Drullman met een zogenaamd centraal audiogram. De audicien kan daarmee inzicht krijgen in de toestand van het centrale hoorvermogen. Die gegevens leveren de basis voor verdere ondersteuning met hoortraining. Dit kan een traject op zichzelf zijn, maar meestal gebeurt het in combinatie met het aanpassen van een (nieuw) hoortoestel.
HOorzaken vroeg Rob Drullman of de dagelijkse communicatie en sociale interactie met anderen niet de beste hoortraining voor de hersenen is die je kunt bedenken. Drullman zegt daarover: “Natuurlijk is sociale interactie erg belangrijk. Maar de ervaring leert dat slechthorenden – ook met een hoortoestel – bepaalde situaties gaan mijden, juist omdat ze problemen ervaren bijvoorbeeld bij feestjes of in een rumoerig restaurant. Los daarvan is dagelijkse communicatie geen hoortraining. Het echte trainen en verbeteren gebeurt pas als je gerichte oefeningen gaat doen.”
Zelf thuis trainen
De door AudioFitness aangeboden hoortraining gebeurt met een gebruiksvriendelijk apparaat, de Audio Trainer AT-3000. Op elk gewenst moment kan met de training worden begonnen. Bijvoorbeeld in de proefperiode van nieuwe hoortoestellen, maar het kan evengoed met bestaande toestellen of bij mensen die (nog) geen hoortoestel dragen. Trainen kan eenvoudig thuis of onderweg, een internetverbinding is niet nodig. In de eerste 6-8 weken wordt de training van 15-20 minuten dagelijks uitgevoerd. Dat is de opbouwfase. Na die periode, als het centrale hoorvermogen is verbeterd, volgt de onderhoudstraining. Het is belangrijk dat de trainingsresultaten gehandhaafd blijven door een keer per week te blijven trainen met de AT-3000.
Zelf een online test doen
Meer informatie over Audiofitness Hoortraining
Verdere informatie over achtergrond en aanpak van de hoortraining is te vinden op de website van AudioFitness. Mensen die meer willen weten over hun eigen centrale hoorvermogen kunnen zelf een online test doen met twee oefeningen. En lezers die interesse hebben in de AT-3000 en meer informatie willen over binnenkort te organiseren bijeenkomsten, kunnen contact opnemen via info@audiofitness.nl.
Aanvulling op dit bericht: Rob Drulman is gestopt met de levering van de audiofitness hoortraining apparatuur.
Lees ook: