Nieuwe Phonak Audeo M hoortoestellen combineren top geluidkwaliteit met universele Bluetooth connectiviteit

18 oktober 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Phonak heeft deze week op de EUHA beurs de Audeo Marvel (Audeo M) geïntroduceerd. Dit gloednieuwe hoortoestel is in staat om op beide oren én in stereo het geluid van zowat iedere telefoon en elk ander apparaat weer te geven dat gebruik maakt van Bluetooth. Of het nu een telefoongesprek of muziek is afkomstig van een iPhone, iPad, Android telefoon, tablet of computer, de Audeo Marvel kan ermee over weg.
De ingebouwde microfoons zorgen ervoor dat er volledig handsfree getelefoneerd kan worden. Ook op het gebied van de geluidkwaliteit blijkt het nieuwe hoortoestel hoge ogen te gooien. Dat geldt niet alleen voor spraak en muziek vanuit de omgeving ook voor de naar het toestel overgestuurde audiosignalen.
Een andere in het oog springende noviteit is de mogelijkheid via een app telefoongesprekken om te zetten in tekst op het beeldscherm van de telefoon. Dit kan een handige ondersteuning zijn bij het verstaan, zeker in lawaaiige omgevingen.

Phonak Audeo M introductie EHA 2018

Introductie Phonak Audeo M op EUHA 2018: “Love at first sound”.

Audeo M geschikt voor stereogeluid vanaf alle apparaten

Met de voorloper van de Audeo M, de Audeo B-direct, was het reeds mogelijk geluid te streamen vanaf zowat iedere apparaat naar de hoortoestellen, zij het beperkt. Dit was alleen voor telefoongesprekken mogelijk en maar op één oor. Uniek was wel dat het met alle merken mobiele telefoons kon. Ook was het streamen van muziek nog niet mogelijk. Beide zijn met de Audeo M nu wél mogelijk op beide oren tegelijkertijd (stereo) vanaf alle apparaten.

Phonak Audeo M stereo telefoneren en muziek luisteren
Momenteel zijn er al aardig wat zogeheten ‘Made for iPhone’ hoortoestellen op de markt. Phonak wijst er op dat wereldwijd slechts 13% van de smartphones een iPhone is, terwijl 86% van de smartphone gebruikers een Android heeft. Het is weliswaar mogelijk voor bezitters van een Android smartphone te telefoneren met hun hoortoestellen, maar daar was een zogeheten streamer voor nodig: een klein apparaatje dat om de nek of op één van de revers van een jasje wordt gedragen. Hiermee wordt de communicatie tussen het Android apparaat en de toestellen mogelijk gemaakt. Met de Audeo M is dat niet meer nodig: zowel telefoongesprekken als muziek worden direct doorgestuurd naar beide Audeo M hoortoestellen én muziek daarbij ook nog eens in stereo. Met Audéo M is er voor het eerst echt sprake van universele connectiviteit.
Op dit moment wordt er door Google gewerkt aan een techniek om de directe communicatie tussen hoortoestellen en Android telefoons te verbeteren (lees meer). Phonak heeft deze ontwikkeling niet afgewacht, maar heeft zijn eigen chip voortvarend verder ontwikkeld waardoor directe connectiviteit tussen de Phonak hoortoestellen en Android telefoons en tablets nu al mogelijk is.

Derde generatie SWORD chip

Phonak maakt voor het direct oversturen gebruik van de derde versie van de SWORD chip. SWORD staat voor Sonova Wireless One Radio Digital. De SWORD 3.0 chip is in staat om met Bluetooth Classic, Bluetooth LE, AirStream Technologie om te gaan en daarbij het audiosignaal naar beide hoortoestellen tegelijkertijd over te zenden. De nieuwe chip maakt het ook mogelijk om zeer snel data en audiosignalen te delen tussen de hoortoestellen onderling. 

Geluidskwaliteit van Audeo M

Phonak geeft aan dat de nieuwe Audeo M ook een veel betere geluidskwaliteit geeft dan zijn voorganger. Een groep deskundigen uit de industrie en hoortoestelgebruikers bleken onder de indruk te zijn tijdens een voorintroductie afgelopen week. Phonak geeft aan ook voor het streamen van muziek de techniek aangepast is, zodat ook hierbij de geluidskwaliteit flink vooruit is gegaan. Niet alleen worden met de Audeo M verschillende externe geluidsomgevingen geclassificeerd en op grond daarvan de instellingen van het hoortoestel aangepast, dat gebeurt nu ook voor de geluiden die naar het hoortoestel gestuurd worden via de smartphone, tablet of computer. Marketing manager Roy Peters: “Het hoortoestel heeft in de gaten of het gaat om een journaaluitzending, een talkshow of juist om muziek en creëert zo een unieke instelling voor een optimale geluidskwaliteit”.
De Audeo M is een volledig nieuw ontworpen hoortoestel waarbij ook een nieuw type luidspreker wordt toegepast. “Hiermee worden ook de lage tonen beter weergegeven, wat goed is voor de muziekbeleving”, aldus Peters.
Volgens Phonak laat een vergelijkende test flinke verschillen zien op het gebied van geluidkwaliteit in het voordeel van de Audeo M.
Phonak zegt dat de Audeo M een “Liefde op het eerste geluid” beleving weet te bewerkstelligen.

Phonak Audeo M Audeo Marvel hoortoestel

Handsfree bellen met Audeo M

 Met de nieuwe Audeo Marvel kunnen dragers ook volledig handsfree bellen. Het is dus niet meer nodig in de telefoon zelf te praten of in een streamer. De spreker praat gewoon tegen de microfoons van de hoortoestellen zelf die achter het oor zitten. Deze hoortoestelmicrofoons sturen op hun beurt de binnenkomende spraak weer via de telefoon door naar de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn.

App zet tekst om in spraak

Wanneer er met de Audeo M wordt getelefoneerd kan de gebruiker er voor kiezen via een app op de smartphone de spraak van de beller om te zetten in tekst. De tekst is te lezen op het scherm van de smartphone. Dat kan in lawaaiige omstandigheden een goede extra ondersteuning geven om het telefoongesprek te volgen. Wanneer de app in Nederland beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

Phonak Audeo M meer dan alleen streamen

 De Audeo M is meer dan alleen een hoortoestel voor draadloos bellen en een kwalitatief goede muziekbeleving bij streamen. Het volledig nieuw ontworpen Phonak hoortoestel heeft ook alles in huis op goed te presteren bij het verstaan in lawaai en geroezemoes. Daarnaast is het toestel oplaadbaar waarbij gebruik wordt gemaakt van een lithium-ion batterij die de hele dag mee gaat. Ook kan de audicien de Audeo M op afstand fijn afstellen.
De nieuwe Phonak hoortoestellen kunnen verder hun audiosignaal met elkaar delen: in een situatie waar er bijvoorbeeld meer lawaai is aan de ene kant dan aan de andere, kan het Audeo M hoorsysteem het ‘schonere’ signaal oversturen naar het andere hoortoestel, om zo het verstaan te vergemakkelijken en de luisterinspanning te verminderen.

Audeo M met Roger technologie

De nieuwe Audeo Marvel hoortoestellen zullen vanaf het najaar van 2019 ook geschikt zijn om samen te werken met Roger randapparatuur. Zo kan de Roger tafelmicrofoon of Roger Pen rechtstreeks gekoppeld worden aan de Audeo M zonder dat daar nog een extra ontvanger aan bevestigd hoeft te worden.

Phonak Audeo M verkrijgbaar vanaf eind november

Vanaf eind november dit jaar zal het nieuwe Phonak hoortoestel leverbaar zijn. Als eerste zal de oplaadbare versie en de versie met 312 zink-lucht batterij te verkrijgen zijn. Begin volgend jaar zal ook de versie met 13 batterij worden geïntroduceerd. Dan zijn ook de verschillende versies met T-stand verkrijgbaar.
De nieuwe Phonak Audeo M hoortoestellen zijn alleen via de particuliere markt verkrijgbaar en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Informatie voor de professional staat op de website: phonakpro.nl

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]